Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blijvende hersenveranderingen na zwangerschapsvergiftiging

Bij vrouwen die herstellen van zwangerschapsvergiftiging waarbij de hersenen betrokken zijn geweest kunnen blijvende hersenveranderingen aangetoond worden. Dit concludeert onderzoekster Annet Aukes uit het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Enkele jaren later merkt een deel van de vrouwen in het dagelijks leven veranderingen in hun geheugen en concentratievermogen. Bij deze vrouwen heeft zij kleine veranderingen in de hersenen gevonden die hier mogelijk het gevolg van zijn. Ook wijzen deze veranderingen mogelijk op aanleg voor hart- en vaatziekten. 

 

Eclampsie

Een zeldzame complicatie van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is vocht in de hersenen van de moeder waardoor kortdurende epileptische aanvallen kunnen optreden (eclampsie). Aukes heeft gekeken naar de aanwezigheid van hersenveranderingen bij vrouwen die pre-eclampsie of eclampsie hebben gehad. In beide groepen werden kleine hersenveranderingen gevonden die behoren tot het normale verouderingsproces, maar bij hen vaker voorkomen dan bij leeftijdsgenoten die een gezonde, probleemloze zwangerschap hebben gehad. Als oorzaak hiervoor denkt de onderzoekster aan vocht in de hersenen.

 

Hoge bloeddruk

Ongeveer 5 tot 10 procent van de zwangere vrouwen in Nederland krijgt te maken met een verhoogde bloeddruk. Waarom de hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap eclampsie kan veroorzaken is nog vrijwel onbekend, evenals de invloed van zwangerschap op de hersenen.

 

Hersenveranderingen

Vrouwen die hersteld zijn van eclampsie kunnen toch blijvende hersenveranderingen hebben ontwikkeld, die zichtbaar zijn op MRI scans. In de spreekkamer van de huisarts en gynaecoloog blijkt regelmatig dat deze vrouwen geheugenproblemen rapporteren of concentratiestoornissen. Tot voor kort werd dit over het algemeen gewijd aan het nieuwe moederschap. Aukes heeft met vragenlijsten vastgesteld dat vrouwen met eclampsie in hun voorgeschiedenis slechter scoorden op het cognitief functioneren in het dagelijks leven, dan vrouwen met een gezonde zwangerschap. 

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: Rijksuniversiteit Groningen 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.