Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bloedwaarde voorspelt hoe lang vrouw vruchtbaar blijft

De leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen is te voorspellen. Dat concludeert arts-onderzoeker Simone Broer van het UMC Utrecht in het tijdschrift Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Door het meten van het hormoon AMH in het bloed van vrouwen, kan berekend worden hoe lang zij vruchtbaar zijn.

In het onderzoek van het UMC Utrecht werden 257 gezonde vrouwen elf jaar gevolgd. Broer koppelde waarden van het hormoon AMH aan het ingaan van de menopauze. Zij maakte met die gegevens een model om de menopauzeleeftijd te voorspellen. Met deze leeftijdsspecifieke AMH-waarde kan het einde van de vruchtbaarheid van de individuele vrouw worden ingeschat met een marge van enkele jaren.

 

Voorspelling

“Vrouwen stellen het krijgen van kinderen vaak uit tot hun carrière opgestart is, maar soms blijkt dan dat ze moeilijk zwanger kunnen worden. Het kan daarom voor vrouwen van grote waarde te zijn vooraf te weten tot welke leeftijd ze vruchtbaar blijven. Als eerste in de wereld zij wij er in geslaagd een voorspelling op deze langere termijn voor individuele vrouwen te doen”, aldus Broer en Broekmans.

 

IVF

Vrouwen waarvan voorspeld is dat ze vroeg onvruchtbaar zullen worden, kunnen ervoor kiezen om hun eicellen in te vriezen. Op die manier kunnen ze via IVF alsnog kinderen krijgen, als blijkt dat spontaan zwanger worden niet meer lukt. Het UMC Utrecht biedt de mogelijkheid om eicellen in te vriezen en te bewaren in een eicelbank.

 

Auteur: Redactie TvZ
Bron: UMC Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.