Blog: Het Palliatieve Zorg Congres van 18 september 2018

Al jaren organiseren wij het congres over palliatieve zorg. We vinden het belangrijk om onze congressen elk jaar te verbeteren, daarom vroegen wij een deelneemster om verslag te doen van de dag. Met pen, papier en een open blik ging wijkverpleegkundige Ingrid van Uden van “BrabantZorg” op stap. Lees haar ervaring met het palliatieve zorg congres van 18 september 2018.

De ontvangstplek was duidelijk herkenbaar door de centrale opstelling bij binnenkomst. Ik werd direct benaderd voor het aanreiken van mijn naambadge en het programma. Een medewerker heeft me naar de zaal begeleid voor de opening door Joost Hoebink. Tijdens het ochtendprogramma kondigde Joost elke spreker aan met een inleidend woord waardoor direct duidelijk was wat de achtergrond van de spreker was en welk onderwerp hij/zij zou behandelen in de presentatie.

Het ochtendprogramma
Na de opening volgde een lezing van Saskia Teunissen, Hoogleraar palliatieve zorg aan het UMC Utrecht. Zij vertelde over het kwaliteitskader en de nieuwe markering voor de palliatieve fase. De top 3 cliënt behoeften is: eigen regie, geen pijn en geen angst. Saskia gaf concrete handvatten voor de praktijk, over wat te doen en wat te laten. Marijke Tonino, Arts palliatieve zorg, kwam daarna met een lezing over palliatieve zorg bij cognitieve beperkingen. Ze gaf diverse voorbeelden waarin wilsbekwaamheid ‘ter zake’ de leidraad was. Haar kernboodschap was als volgt: kijk naar en benader iedere situatie met een open blik.

Na de koffie pauze volgden nog 3 lezingen. Carlo Leget, hoogleraar zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek, sprak over etnische kwesties. Hans van Dam, docent en consulent hersenletsel en levenseindevragen, vertelde over euthanasie. Volgens hem is het belangrijk om een cliënt niet alleen te laten en veel aandacht aan hem/haar te besteden. Margot Verkuylen, specialist ouderengeneeskunde, sloot het ochtendprogramma af met een lezing over medische beslissingen rondom het levenseinde. Ze vertelde dat de zorgprofessional besluiten rondom de overdracht beter moet noteren. Dit zijn besluiten omtrent reanimatie, beademing, intensive care en opname in het ziekenhuis.

Er werd door alle sprekers opvallend veel koppeling naar de praktijk gemaakt door middel van casuïstiek. Ik heb geleerd om de kramp van de dood eraf te halen door in gesprek te gaan en te blijven met de cliënt, waarin proactief handelen en het vastleggen van besluiten noodzakelijk is.

Workshop ‘Existentiële pijn en hoe daarmee om te gaan’
Ik koos voor de workshop van Gea Arentsen. Zij gaf informatie over hoe een boodschap vanuit de cliënt te herkennen is en hoe je hierop kunt anticiperen. Existentieel lijden bestaat uit psychosociale en spirituele problemen. Gea had een vlot spreektempo, sprak niet monotoon en stelde veel vragen aan de luisteraars de workshop interactief maakte. Ze heeft theorie praktisch vormgegeven door middel van een praktijkvoorbeeld.

Workshop ‘Een delier in de palliatieve fase’
Na de lunchpauze volgde ik een workshop van Paul Vogelaar. Hij vertelde dat een delier invloed heeft op de cliënt, de omgeving en de veiligheid. Je weet niet of een cliënt een delier doormaakt tijdens palliatieve sedatie. Ik heb begrepen dat voorzichtigheid is geboden bij de inzet van palliatieve sedatie.

Locatie, catering, sfeer
De locatie is ruim en zeer geschikt voor het congres. Er heerste een gemoedelijke sfeer. De lunch was goed verzorgd en er was ruim voldoende voor alle aanwezigen. Er was veel variatie in soorten broodjes, beleg en zoetigheid.

Terugblik op de dag
Door deel te nemen aan het palliatieve zorg congres heb ik onder andere geleerd dat het constant met je cliënt in gesprek gaan ontzettend belangrijk is in de laatste levensfase. Ik raad mijn collega verpleegkundigen aan om naar het congres te gaan, omdat herhaling van diverse onderwerpen belangrijk is. Daarnaast geeft het congres je praktische handvatten, die je direct mee kunt nemen naar je werk.

Er zijn nu al kaarten beschikbaar voor Het Jaarcongres: Palliatieve Zorg | 13 februari 2019.