Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

1 april grap

Terwijl ik dit schrijf is het het prille begin van 1 april. Ik heb nachtdienst en heb zin om te spoken.

Het heeft nogal wat voeten in de aarde; een 1 aprilgrap. Ik houd zelf niet van vernederende of gemene streken. Mijn collega’s moeten er zonder (veel) kleerscheuren vanaf komen. Ik hoorde eens een verhaal van een verpleegkundige die in haar eentje een overleden patiënt naar het mortuarium bracht. Onderweg ging de overledene plotseling rechtop zitten. Degene onder het laken bleek niet de patiënt maar een ‘lollige’ collega. Dat vind ik dus niet grappig.

Ik zit meer te denken aan een spoedopname. Een Nederlandse Japan-correspondent, die geëvacueerd is na de ramp. Toen hij gister last kreeg van haaruitval en rare wonden op handen en gezicht, spoedde hij zich naar de Spoedeisende Hulp. Hals over kop verwees de arts ter plaatse de gloeiende man door naar mijn afdeling. Onder mijn nachtzustervleugels kreeg hij een eenpersoonskamer. Vandaag overdag zal de stralingshoeveelheid gemeten worden rond zijn lichaam.

Zouden mijn collega’s de kamer durven betreden, terwijl op de deur een grote sticker prijkt met een geel logo, als bewijs van nucleariteit? Zouden ze er achteraf om kunnen lachen dat ik Greenpeace heb benaderd voor zo’n gele sticker? En de SEH voor het creëren van een niet bestaand persoon in het ziekenhuissysteem? En mijn collega voor het schrijven van de rapportage en andere onwaarheden?

Voor mij geen folie over de toiletbril en geen stroop aan de deurkruk. Ik bel het avondhoofd (met klompen) dat haar veter los zit en herhaal de grap nog eens tegen een slaapdronken patiënt op blote voeten. Die kijkt naar zijn tenen en dan weer naar mij. ‘Heeft zuster last van hasusinaties?’ vraagt hij en dat maakt dan mijn 1 aprilnacht tot een geslaagd eind.

Welterusten!

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. heb een brief met mondkapjes neergehangen na mijn avonddienst dat er een besmettelijk virus op de afdeling was.
  helaas trapten mijn collegas er niet in. ze waren de volgende dag vergeten het weg te halen voordat er bezoek kwam [ werk in een verpleeghuis] familie trapte er wel in. maar snel uitgelegd dat het een 1 april grap was.

 3. Ook onze collega’s hadden een grap in petto voor ons.
  7.15 uur op kantoor zijn ’s morgens, om voor je dienst eerst te gaan afwassen, papier opruimen, toilet poetsen, tafels afnemen , koffie zetten en nog veel meer huishoudelijke karweitjes. En dat alles in eigen tijd. Oh, wat hapten mijn collega’s !!
  Het commentaar was niet van de lucht …..
  Niemand had in de gaten dat het een 1 april grap was…..we hebben er veel lol om gehad met z’n allen.

 4. Leuke blog.
  Op mijn afdeling was ook een 1april grap uitgevoerd. Er was (op een lege kamer) een patient opgenomen: Trauma Capitis na alcohol en drugs abusis en stomp buiktrauma. Infuusje erin, catheterzak met iets rosé kleurige urine (van de nier contusie)Geheel onder de denkens gekropen, alles klopte. Oh, ja. Er was geen plek op de Acute Opname Afdeling, en er was een probleem met het e-zis, zodat hij niet in de computer stond. Tja de kussens die deze patient vormden, bleven wel lang liggen. Op 2 april had ik een avonddienst en collega’s hadden het enorm druk gehad. Niets verteld over ‘deze patient’Kan gebeuren. Ik was bezig met de instabiele patienten, en deze patient was niet ‘instabiel’. (Kussens kunnen niet instabiel zijn, nietwaar???) Ik was er gewoon langs gelopen, niets in de gaten. Mijn collega durfde hem niet wakker te maken, maar probeerde het toch door aan de dekens te schudden. Ze riep onze andere collega erbij dat ze het niet vertrouwde dat hij niet reageerde. Zij kon zich niet inhouden en begon te lachen. trok de dekens af en zei: daarom wordt er niet gereageerd…
  Al met al een geslaagde 1 april grap op 2 april

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.