Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

1 April!

Ik probeerde een fantástische, geloofwaardige één-aprilgrap te bedenken voor hier. Zo één die al mijn vakbroeders en –zusters zou verwarren. Plotseling kwam ik erachter dat de Nursingredactie mij al voor was geweest. Zij brengen de hele maand al 1-aprilnieuws!

In het Maasstadziekenhuis ging echt álles verkeerd, toen daar een Multi-resistent beestje op bezoek kwam. Met doden en hoge kosten tot gevolg. Zo’n piepklein organisme is toch nooit in staat tot al die onheil? En dat er werkelijk zóveel zorgprofessionals over het beestje heen zijn gestapt en het maandenlang hebben rondgedeeld, dat vind ik minstens zo ongeloofwaardig.

Er was een patiënte die zich liet tatoeëren om de juiste zorg te krijgen. Met een ‘niet reanimeren’ op haar borst hoopt zij haar behandelingsbeperking duidelijk uiteen te zetten voor alle gretige artsen en verpleegkundigen met AED. Dat op zich klinkt al als een goede grap; welke oude dame laat zich nou tatoeëren? En dat deze hartenkreet, in huid gekrast, vervolgens niet rechtsgeldig is, roept in mij een tweede cynische lachsalvo op.

Verpleegkundigen worden opgesplitst in twee kampen; de verpleeg- en de zorgkundige. Wat mij betreft de verpleegkundige grap van de eeuw. In mijn ziekenhuis –  ik geloof dat ik dat hier al eens van me af schreef – maakten ze van één groep verpleegkundigen twee kampen; verpleegkundigen en seniors. We begonnen als gelijken, maar ineens had de helft iets meer zeggenschap, meer mogelijkheden en meer taken. En allemaal voor hetzelfde geld. Hoewel, de jong gediplomeerde verpleegkundigen werden wel lager ingeschaald. Het heeft ons gehele verpleegkundige stelsel gedemotiveerd tot en met. Gaat dat nou een landelijke trend worden? Niemand is toch zó dom?

Patiënten worden stiekem befilmd in het VUmc. Er is toch níemand zo gek om patiënten, zonder toestemming, te gaan filmen? Wil je een interview met een arts of verpleegkundige, dan kom je niet voorbij de pitbull-persvoorlichter van het desbetreffende ziekenhuis. Maar dit kan gewoon wel? Dat kan niet waar zijn.

Er is een kunstalvleesklier die zonder menselijke bemoeienissen de bloedsuikers reguleert. Ik denk altijd, bij dergelijke baanbrekende vernieuwingen: als het kan, waarom kon het dan niet eerder? Waarom hebben wij dan al die jaren zo moeilijk gedaan? Kan één apparaatje ineens al die prikkende zusters en rekenende dokters vervangen? Onmogelijk!

Verpleeguniformen kunnen we straks thuis ook dragen. Ons wit inspireerde modeontwerpers. Lang, wit, strak, plechtig, het kapje van ooit, ze zijn allemaal buiten zorginstellingen te dragen. Verpleegkundigen  zijn straks vooroplopers in fashion, als we in thuiszorgwit door de straten fietsen. Kan jij je voorstellen dat dat pak en die jurkjes vrijetijds- en uitgaangskleren worden?

Als ik nu nog iets ga verzinnen over hoe de verpleegkundigen in mijn ziekenhuis vanaf oktober een auto van de zaak krijgen, omdat mijn leidinggevenden zien dat ze ons te lang te weinig hebben gewaardeerd… Een auto met ziekenhuisbelettering, uiteraard. Om goedkoper in te rijden én patiënten te werven tegelijk…  Nee, dat gelooft echt níemand meer.

2 REACTIES

  1. zeker niet naar de v&vn dag geweest waar de uitleg gegeven werd over de zorgkundige of terwijl de vpk anno 2020! zelfs op een USB stick na te lezen…
    wel degelijk verschil in taak maar dus ook in salaris.
    Jammer dat dat in het maaslandziekenhuis niet is. Dit is toch heel wat anders als senior en vpk.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.