Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Blog Conny: ‘Ik pleit voor een dienstplicht in de zorg’

Heeft er iemand nog een goed idee? Het moet dan wel iets zijn wat de zorg beter maakt.
Blog Conny: 'Ik pleit voor een dienstplicht in de zorg'
Foto: STOCK.XCHNG

Tot 1 november kun je jouw verbeterplan indienen bij www.hetbestezorgidee.nl. Het is de bedoeling dat juist de mensen die in de zorg werken, op de werkvloer en degene die zelf zorg ontvangen, ideeën insturen. Inmiddels zijn er al meer dan 200 verbeteringen ingezonden. Daarbij zitten ook voorstellen om de kosten te verminderen, door werkprocessen te veranderen. Voor de winnaar ligt er 10.000 euro klaar om het idee daadwerkelijk van de grond te krijgen.
Dienstplicht
Ik loop al een poos met een idee rond. Het is een soort dienstplicht voor in de zorgverlening. Iedereen zou voor zijn 20ste levensjaar een periode van een half jaar moeten gaan werken in een instelling waar zorg wordt verleend. Het is dan de bedoeling dat deze termijn besteed wordt aan welzijn. Ik denk daarbij aan allerlei activiteiten, van samen boodschappen doen, wandelen, zwemmen,tot begeleiding van verschillende mogelijkheden op maatschappelijk gebied.

Verrijking

Wat zal dat een grote verandering kunnen brengen in de leefomgeving van hulpbehoevenden. Wij zorgverleners weten als geen ander hoe het leven van bijvoorbeeld ouderen die zowel thuiswonend zijn of in een instelling wonen er totaal anders uit zou gaan zien. Het is een verrijking voor zowel ouderen als jongeren om met elkaar om te gaan. Volgens mij kan dit een mooie mogelijkheid zijn om de maatschappij een oppepper te geven aan het welzijn van hulpbehoevende mensen. Maar of het een haalbaar idee is, daar twijfel ik aan.

 

Wat vind jij van Conny’s idee? Laat je reactie hieronder achter!

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Het woord ‘plicht’ is een beetje onhandig gekozen misschien, maar ik vind het een super idee, en heb zelf ook al jaren een soortgelijk idee.
  Het gaat erom dat we in de opvoeding jongeren ermee confronteren dat zorg, zorg voor zieken en minder validen doodgewoon bij het leven horen en dat ‘een beetje zorgen voor elkaar’ ook maakt dat er voor jou gezorgd wordt wanneer jij het nodig hebt. Meteen worden jongeren er dan ook mee geconfronteerd dat je ooit es een keer dood gaat en dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat je tot die tijd gezond bent. Ik denk ook niet alleen aan welzijn, maar wel degelijk ook aan zorg. Leer ze maar iemand te wassen, iemand te helpen aankleden; koken voor iemand die niet meer alles kan eten, eten geven. Over een tijdje wordt dat allemaal toch niet meer vergoed, dus dan kan je je jeugd er maar beter op voorbereiden dat er heus wel een tijd gaat komen dat ze es iemand moeten helpen wassen, ongelukjes opruimen en wat al dies meer zij.

 3. Een dergelijke zorgplicht lijkt in eerste instantie een goed idee. Waar de verpleging tegenwoordig minder tijd heeft om dingen te doen die niet met de directe zorg aan het bed te heeft, zou een zorgplicht een dergelijk probleem op papier verhelpen. De ervaring leert echter dat – voornamelijk de oudere patiënt – nu al klaagt over het feit dat ze ‘steeds weer een ander’ krijgen. Dit probleem zal allen maar groter worden met een zorgplicht.. Voor het doen van boodschappen en dergelijke kan – met een beetje geluk – ook een beroep gedaan worden op mantelzorgers. Daarnaast sluit ik me volledig aan bij de reactie van natasjagoethals. Je moet niet in de zorg gaan werken als je het niks vind. Het lijkt zo mooi, maar de patiënt is de dupe!

 4. Wat een ontzettend slecht idee.
  Verplicht aan het werk gezet worden zorgt juist voor aversie.
  Jongeren die dan in de zorg MOETEN werken zullen dit met tegenzin doen. Dat is niet goed voor de jongere en al helemaal niet voor degene die de zorg ontvangt.
  Iemand moet voor de zorg kiezen met zijn of haar hart. Niet omdat dit verplicht is. Jongeren hebben het recht hun eigen VRIJE keuze te maken.

 5. Er is toch al een verplichte maatschappelijke stage in de zorg en welzijn?
  Vandaaruit kiezen al (veel) jongeren voor de zorg en ze gaan erin werken!
  Of juist niet en dan duurt een stage van een half jaar erg lang, zowel voor de
  jongeren, de instelling en de zorgvragers zelf!

 6. Als oud-beroepsmilitair die nu alweer heel wat jaartjes werkzaam is in de zorg vind ik dit niet echt een goed plan. Net zoals er jongens waren die niet op hun plaats waren bij defensie zijn er jongeren die niet op hun plaats zullen zijn in de zorg. Van de rokende, hele dag klaverjassende jongens in dienst had de maatschappij geen last, van jongeren die niet op hun plaats zijn in de zorg krijgt de maatschappij, maar voora, de zorgvrager, wel last!
  Ik ben wel voor een nieuwe soort van dienstplicht, maar dan wat breder dan alleen de zorg. Het kan voor veel jongeren geen kwaad dat ze eens leren dat dingen soms moeten, je niet altijd ergens voor betaalt krijgt en tegenspraak soms niet geduld wordt omdat je baas simpelweg je baas is en die bepaalt wat er gedaan moet worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.