Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

300 miljoen EPD geld: foetsie

Er komt - voorlopig? - nog geen verplicht landelijk elektronisch patiëntendossier.

De Eerste Kamer wees unaniem het plan voor het landelijk koppelen van patiëntengegevens af. De senatoren vonden de doelstelling  van de wet ‘niet helder’….

Driehonderd miljoen euro heeft de opzet van het landelijk elektronisch patientendossier (EPD) gekost, en nu vervalt de wettelijke basis om verplicht hieraan deel te nemen.

Ik snap het even niet meer. De gezondheidszorg wringt zich in allerlei – door de Inspectie opgelegde – bochten om de medicatieveiligheid te verhogen. Is er eens een systeem waar die veiligheid door wordt geborgd, schieten onze volksvertegenwoordigers er een groot gat in!

‘De privacy is niet voldoende gewaarborgd’
is een van de veelgehoorde opmerkingen. Alsof er in dit land nog sprake is van privacy… We staan per persoon gemiddeld al in 250 tot 500 databases, variërend van de gemeentelijke basisadministratie tot bioscopen waar je online je kaartjes kunt reserveren. Nou, dan is er over privacy nog wel het een en ander te regelen, toch?!

Het zal mij worst wezen
als in noodsituaties een arts toegang heeft tot mijn ziektegeschiedenis en medicatiegegevens. Dat heeft niks met privacy te maken, maar wel met veiligheid. Mocht de arts mij willen behandelen met medicijnen waar ik overgevoelig voor zou zijn, dan is dat met een druk op de knop op te vragen. Dan hoeft het bij wijze van spreken  proefondervindelijk bewezen te worden dat ik allergisch zou zijn voor penicilline.

Gelukkig is mijn huisarts een van de meer dan 4000 vrijwillig aangesloten zorgaanbieders bij het EPD, en heeft hij mijn  toestemming gekregen om mijn gegevens daarin op te nemen. Is die driehonderd miljoen euro toch nog ergens goed voor, ook al wordt het niet landelijk ingevoerd.

Er worden nu regionale oplossingen aangedragen, althans dat willen diverse organisaties. Fijn dat we in Nederland weer eens met schotten moeten werken….

11 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Hey – nice weblog , gewoon willen rond een aantal blogs, lijkt een redelijk leuke platform dat u gebruikt. Ik ben op dit moment gebruik te maken van Drupal voor een aantal van mijn sites echter op zoek naar een van hen te veranderen naar een platform heel veel hetzelfde met de jouwe als een proefvaart . Alles wat in het bijzonder u zou pleiten voor over?

 3. 14 jaar hebben ze erover gepraat. En ondertussen hebben zorgverleners hun eigen systemen opgezet. De overheid heeft achter de muziek aan gelopen. en net zolang doorgepolderd tot er weinig meer van het in principe prachtige plan overbleef.
  en het CPB is ook zo’n theoretisch mooi orgaan. Jammer alleen dat de overheid er lang niet altijd naar luistert…
  Over een jaar of 10, als de ICT helemaal gewortelt is in de zorg, dan is het misschien weer eens tijd voor het landelijk EPD, in mijn ogen.

 4. Dit is zo’n prachtige nuttig hulpmiddel dat u leveren en je geeft het afwezig zijn gratis. Ik hou van het zien van websites die de waarde van het verstrekken van een kwaliteit die bruikbaar hulpmiddel voor vrije begrijpen. Het is het oude What Goes Around komt rond het programma.

 5. Ik ben ook blij dat het EPD er niet komt en had al aangegeven dat ik geen toestemming geef. Mijn medische gegevens horen bij mijn arts en nergens anders. De zorgverzekeraars bv, zouden best wel interesse hebben in deze gegevens, net als de farmaceutische industrie. Ik ben prima in staat om een arts gegevens te verstrekken die hij of zij nodig heeft. En vind het wel zo prettig als deze mijn klacht objectief benadert, zonder invloed van wat een eerdere zorgverlener over mij geschreven heeft.
  En wat die medicatieveiligheid betreft: het is schijnveiligheid. In ons ziekenhuis werken we met een electronisch medicatiesysteem waarin de medicatie van de patiënt staat en het systeem is door zowel de specialist, de verpleegkundige, de huisarts en de apotheek in te zien. Maar deze gegevens worden door mensen ingevoerd (of niet) en daar zit het moment waarop het fout gaat. Regelmatig spreken patiënten mij aan dat de door de arts ingevoerde medicatie fout is. Computers zijn heel handig, maar zij vervangen niet het menselijk handelen.

 6. De zoveelste idiote blunder van overheid, geld in het gootgat. Tekorten aan goede deskundigen rijzen de pan uit. Barst van risicogroepen en kindermishandeling, ook al zeggen ze van niet. Burgers belazeren jarenlang in familierecht. Duizenden slachtoffers gedragsgestoorde kinderen oorzaak bekend (Gardner) en nog verdommen om ook maar enige meldplicht zelfs op te leggen aan een ggz of anderen? Beste hulpverleners de valse rapportages druipen van papier al jaren en de verschuiling door vele vele lieden maar er is toch de ONafhankelijke rechter nota bene kent hier geen grenzen. De grofste schendingen kinderrechtenverdrag vinden hier plaats (wilt u uitleg kunt u krijgen allen hoor..) en bedrog door borderliners-moeders gaat hier gewoonweg lekker door al jaren, arme kinderen. Knoei maar fijn verder mensen. De patiëntjeskwekerij Nederland geheten.

 7. Ik ben blij dat het epd voorlopig van de baan is, had dan ook geen toestemming gegeven. Dit om de volgende reden: ik ben bang dat als er medische gegevens via een electronisch systeem beschikbaar zijn, er nog minder naar de patient zelf wordt geluisterd en gekeken dan nu al het geval is. Daarbij het gevaar dat gegevens niet goed of op tijd zijn bijgewerkt. Als patient wil ik zelf aangeven en vertellen wat er met mij is.

 8. Mooie blog Jos.
  @ Gert-Jan: Jammer dat er een hardnekkig misverstand blijft bestaan over centrale opslag van gegevens. Zo was de opzet niet. Noch dat zomaar iedereen bij alle mogelijke informatie over iedereen zou kunnen.
  Wel een opzet waarbij de patient zelf kan
  1. zeggen of hij wil dat informatie over hem uberhaupt wordt uitgewisseld;
  2. Zo ja, wie vervolgens bij welke informatie mag, EN
  3. achteraf zou kunnen zien wie er dan in zijn gegevens had gekeken.
  Met het afschieten van de landelijke aanpak is die weg voorlopig afgesloten, en ontnemen we de patient juist de mogelijkheid om zelf die regie te voeren.
  In Nederland bestaat een organisatie die (gelukkig en terecht) waakt over onze privacy: het College bescherming persoonsgegevens – CBP. Het CBP was van mening dat deze ontwikkeling juist een grote stap vooruit betekende, zoals ook in de volkskrant van afgelopen maandag werd geschetst.
  Als we zeggen schoenmaker blijf bij je leest, mogen we ook goed naar het CBP luisteren als het gaat over privacy. Dat is daarvoor tenslotte in het leven geroepen.

 9. Wellicht is het een idee als iedereen zich bij z’n vak houdt. De bezwaren van beveiligingsexperts en privacybeschermers sneden hout, maar werden negen jaar lang niet serieus genomen. Dáár zit de fout. Net zoals het een slecht idee is om een IT-er verantwoordelijk te maken voor zorg, is het een slecht idee zorgprofessionals aan het stuur te zetten van een databasesysteem. Er waren onvoldoende borgen dat je medische gegevens veilig zijn. Dat is om meerdere redenen slecht.
  Het is geen fijn idee dat een werkgever toegang kan krijgen tot de medische gegevens van sollicitanten. Het is geen fijn idee dat je bank bij een hypotheekaanvraag eerst even je medische dossier licht. Het is geen fijn idee dat de farmaceutische industrie toegang kan krijgen tot die systemen, want de verleiding om bijvoorbeeld her en der een overgevoeligheid voor de producten van je concurrenten toe te voegen is levensgroot. Het medisch dossier van Steve Jobs is koersgevoelige informatie, waar sommigen miljoenen voor over hebben (of met liefde even een typiste met toegang tot het systeem voor bedreigen, da’s veel makkelijker). En als een hacker zich toegang verschaft en de data door elkaar gooit, heb je opeens een levensbedreigende situatie. Daar kun je prima héél veel geld mee verdienen…
  En natuurlijk gebeurt dat allemaal niet want de hele wereld is lief en zorgt goed voor elkaar, maar één van de uitgangspunten van systeemontwerp is dat je daar over nadenkt en het onmogelijk maakt. Soms is de conclusie dan dat het niet veilig te krijgen is. In dat geval moet je soms zo wijs zijn om dan af te zien van centrale dataopslag, omdat de risico’s reëel zijn en de consequenties te groot. Ik ben blij dat de Eerste Kamer dit heeft onderkend en aan de noodrem getrokken, want het enkele feit dat er al 300 miljoen in is gestopt mag NOOIT een argument zijn om maar door te gaan.
  En die regionale oplossingen… niet perfect, maar uit het oogpunt van damagecontrol geen slechte oplossing. Ik hoop dat ze dit keer wél naar de beveiligingsexperts luisteren. Daar heb je die mensen immers voor 😉

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.