Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

’50-plussers in de zorg: filevorming en vertraging’

Blogger Marcelino Bogers roept 50-plussers in de zorg op om in actie te komen. Maak je zichtbaar en dwing goede regelingen af!

“Het samenwerken met 50-plus verpleegkundigen en verzorgenden vraagt heel veel geduld. Het doet me nog het meest denken aan in een te lange rij staan bij een kassa omdat een vrouw op leeftijd haar Bonuskaart niet kan vinden of nog even de winkel in moet voor een pakje roomboter. En als ze dan eindelijk gaat afrekenen, blijkt ze haar pincode te zijn vergeten en als ze betaald heeft bedenkt ze dat ze ook nog een plastic draagtas wil hebben voor 25 cent. Eigenlijk is het gedrag van mijn oudere collega´s niet veel anders, en dat gaat echt ten koste van de productiviteit. Bovendien word ik niet goed van de koffiepauze met 50-plus collega´s, ze zitten steevast op te scheppen over de kleinkinderen en hebben altijd toevallig een mapje met foto´s bij zich dat je niet kunt weigeren te bekijken. En dan moet je ook nog elke pauze al die nek-, schouder- en rugklachten aanhoren. De verhalen over not-evidence-based, over föhnen en ijzen en over dat het toen allemaal veel beter en gezelliger was. Steevast stel ik vast dat hun gehoor, zicht, reuk en smaak achteruitgaan en dat ik liever niet in discussie ga, omdat hun mentale belastbaarheid, reactiesnelheid en geheugencapaciteit dusdanig verminderd zijn dat het gewoon zielig wordt. Wist je dat uit onderzoek van bureau Looprek overduidelijk blijkt dat de 50-plus verpleegkundigen en verzorgenden te duur en moeilijk inzetbaar zijn, een afnemende productiviteit hebben en problematisch functioneren?”

Ik denk dat dat het grootste misverstand
is dat 50-plussers duur zouden zijn, ze maken immers geen gebruik van zwangerschaps- en/of ouderschapverlof, ze zijn ook veel minder vaak ziek dan jongeren. En hun afnemende productiviteit wordt ruimschoots gecompenseerd door rust en wijsheid. Het vermeende problematische functioneren verbleekt bij de inzet, de  levenservaring,  het relativeringsvermogenen de loyaliteit aan de organisatie.

Volgens mij willen zorgverleners best wel doorwerken, maar is dit wel afhankelijk van respect, waardering en gunstige regelingen. Het 50 plus-ouderenbeleid wordt maar mondjesmaat zichtbaar, terwijl er bijvoorbeeld een Europese subsidie klaar ligt om duurzame inzetbaarheid van 50-plussers te bevorderen. Kennelijk zijn werkgevers, jongere, én ouder wordende verpleegkundigen en verzorgenden zich er niet van bewust dat vooroordelen (zoals uit het citaat hierboven) en negatieve beeldvorming grote gevolgen hebben. Als straks alle 50-plussers de zorg de rug toekeren, hebben we echt een heel groot probleem. De grootste bedreiging voor de patiëntenzorg is namelijk het enorme verlies van kennis en ervaring.

Dus: (bijna) grijze en wijze verpleegkundigen, maak je zichtbaar en dwing goede regelingen af! Kom op zaterdag 12 mei, de Dag van de Verpleging, voor (eiland) Pampus liggen! Meld je aan, stuur een e-mail naar marcellino@congressenmetzorg.nl onder vermelding van 50+.

Marcellino Bogers (1957) is van huis uit psychiatrisch verpleegkundige, maar tegenwoordig congresontwikkelaar bij MetZorg, cabaretier en dagvoorzitter op het Nursing Event. Hij is auteur van het boek Humor als verpleegkundige interventie. www.marcellinobogers.nl

19 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Goede regelingen zijn belangrijk zeker omdat nu de groep verpleegkundigen van de babyboom met pensioen gaan de komende 5-8jaar.(ruim 20% van werknemers in de zorg)
  De werkgever en wernemeners moeten samen een aktieplan ontwikkelen.Jong en oud moeten samen hier aan werken.

 3. ik hou mijn scriptie over humor in de zorg. werk als leerling verpleegkundige op een chirurgische afdeling en er wordt gelachen op de afdeling…zeker wanneer de doorstroming van de patienten lekker snel verloopt…tevens zie ik dan dollartekens in de ogen van de managers,haha!maar marcellino bogers ik heb je hulp nodig voor de uitwerking, wil namelijk niet jouw werk kopieren…maar wil je werk wel graag gaan toepassen!hoop dat je me kunt helpen.
  groetjes saskia

 4. Ik ben het er helemaal mee eens dat we er alles aan moeten doen om de ouderen binnenboord te houden. Want zonder de ouderen hebben we straks een groot tekort.
  Daarom vind ik het een goed plan om met zijn allen voor Pampus te gaan liggen 12 mei om hier aandacht voor te vragen. Marcellino ik kom naar pampus!!!!!!!

 5. Er is nog steeds een tendens dat er meer accent wordt gelegd op de nadelen van oudere zorgverleners dan op de voordelen ervan. Dit moet naar mijn mening drastisch veranderen. Zeker wanneer je in de media hoort en leest dat er voor de komende jaren een tekort aan zorgverleners zal blijven bestaan, vooral omdat in diverse regio’s de zorgvraag van ouderen verder toe-neemt.
  Werkgevers moeten zich meer bewust zijn van de kwali-teiten die oudere zorgverleners bezitten. Er wordt, in deze tijden van bezuinigingen, teveel gekeken naar kwantitatieve middelen. Helaas zijn er organisaties die bij sollicitaties een jonge 20-er of 30-er verkiezen boven een “oude rot” van 50+. Deze laatste voelt zich miskent en onvoldoende gewaardeerd.
  Ik kan je echter verzekeren dat er talloze zorgverle-ners van 50 jaar en ouder zijn, die met vakkennis, levenservaring en passie hun vak willen blijven uit-oefenen. Bovendien is menigeen is na de OBU nog als oproepkracht actief in de zorg. Uit het plezier (betaald en betekenisvol) putten zij nog heel veel energie.
  Het mooiste zou ik vinden om het werk als zorgverlener gezamenlijk, jong en oud, verder uit te bouwen en er nog meer (im)materiele waardering voor in te winnen.
  Daarbij kan open staan voor elkaars expertise m.i. bij-dragen aan het verhogen van werkplezier en de kwali-teit voor het vak.

 6. Beste reageerders,
  Bij het plaatsen van mijn blog op de website zijn de aanhalingstekens van het citaat waarmee ik de blog open, verdwenen. Daardoor leek het net alsof het mijn mening is die daarin geventileerd wordt, terwijl ik alleen de vooroordelen op een rijtje wilde zetten. Ik wil juist een lans breken voor de 50-plus verpleegkundigen en verzorgenden, sterker nog, ik wil in actie komen en op 12 mei met een boot voor Pampus gaan liggen. Ik hoop dat het nu duidelijk is. Oh ja, ik ben geen socioloog en ik ben 50+ (wel leuk dat er aan dat laatste getwijfeld werd…).

 7. Lieftallige collega’s in de zorg. We moeten eens proberen niet alles persoonlijk op te pakken en de achterliggende gedachte van deze blog op de voorgrond zetten. Wat Marcellino altijd goed lukt is een onderwerp scherp aan de dag te leggen door te shockeren, waar jullie heerlijk op reageren. Ik weet dat wat hier boven beschreven staat niet voor iedereen geldt en in dit geval waarschijnlijk niet voor jullie. Maar jullie weten net als ik wel collega’s die aan dit profiel voldoen. Ik ben zelf 24 jaar al alweer 5 jaar werkzaam in de zorg ( 3 jaar ziekenhuis en alweer 2 jaar thuiszorg) en ik hoop net zoveel werkjaren als jullie te mogen maken en hopen dat ik dezelfde wijsheid als jullie bereik. En dat is tevens wat Marcellino hier laat horen. Dat er zo over 50+ gedacht wordt ( niet door iedereen), maar hij roept jullie op hierbij stil te staan en voor jullie zelf op te komen om goede regelingen af te dwingen en om te zorgen dat “jullie” niet weg bezuinigd worden, want inderdaad die jonge mederwerkers hebben een andere mentaliteit, dat is wat ze met deze maatschappij mee krijgen dus met al jullie wijsheid kunnen jullie deze jongen mensen begeleiden naar het “rechte” pad. want vergis je niet heel veel jongeren willen graag leren en verder ontwikkelen, dus ik zou zeggen sla je slag, ik sta er in ieder geval altijd voor open. maar ja net zoals ik al zei jullie behoren waarschijnlijk niet tot het bovenstaande, net zo min dat ik tot de jongeren hoor die niet in weekenden, avonden, feestdagen willen werken of te langzaam. mvg. en werk met zin!

 8. Echt niet!!!! Van onze ‘ouwe mutsen’ moet ik het wel hebben! De jeugd wil gewoon niet! 2-3 avonden vrij hebben en zeker het weekend niet en feestdagen zijn geheel uitgesloten! Tja als je het dan hier van moet hebben? Koppijn, kater enz. Alles behalve werkplezier. Dit hebben wij dan weer als ouwe muts!!

 9. Ik denk dat ik maar subiet stop met werken in de zorg, als de jongeren het beter alleen kunnen moeten ze dat maar eens laten zien. Vaak vinden ze bewoners lastig omdat de bewoner niet doet wat zij willen en alles moet snel snel gebeuren anders zijn ze niet op tijd voor de koffie.
  Jongeren melden zich trouwens meer en vaker ziek dan 50+ En zij praten tijdens de koffie over hun kinderen en over uitgaan, net of dat zo interessant is, maar wat is er mis met die gesprekken, als je het er niet over wil hebben dan gooi je toch zelf een ander onderwerp op tafel. Kom op mensen samen werken is een kunst en als je dat niet kunt dan wordt maar ZZPer dan kun je het alleen gaan doen. Ik wil al die jongeren dan over 20 jaar wel eens terug zien, zouden ze dan nog zo praten.

 10. Eveneens niet helemaal met je eens,ik denk dat de maatschappij veel te danken heeft aan de 50 plussers, als we zien wat ze verwezenlijkt hebben niet alleen in de zorg maar ook in het maatschappelijk gebeuren…. vind ik dat U als socioloog en psychiatrisch verpleegk. de bal misslaat. De tijd van ganse dagen koffiepauzes in de psychiatrie is gelukkig ook voorbij…Er wordt op een andere manier gewerkt, méér doordacht en er zijn gelukkig minder ja-knikkers in de verpleegk. die maar uitvoerden wat men zei… we hebben ons eigen denken gecreërd en zijn daar fier op,we zijn de voortrekkers geweest die ons naast de arts gezet hebben en een open discussie zijn gaan houden en we zijn de baanbrekers op gebied van de “ZORG-ETHIEK”.
  Ik wens U veel succes met je blog .

 11. Beste Marcellino, ik ben 52 en al sinds mijn 16e levensjaar werkzaam in de zorg voor mensen met een beperking als verpleegkundige, leidinggevende, projectmedewerker, protocollenopsteller, mediator en noem maar op.
  En elke dag merk ik weer op, dat ik vaak een stuk harder kan lopen dan mijn jongere collega en sneller zaken oppak, organiseer en afmaak. Wat nou 50 plus!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.