Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Waardige en comfortabele zorg voor obese cliënten

Willeke Sijpkes, verpleegkundige, werkzaam bij Essity voor TENA als Support Manager: “1 op de 71 volwassenen in Nederland is obese en de komende jaren wordt daar een verdere toeneming in verwacht. Obese cliënten hebben, in vergelijking met niet-obese cliënten, vaak andere zorgbehoeften als het gaat om continentiezorg en huidverzorging. Voor ons een reden om speciaal voor deze doelgroep een uniek en innovatief assortiment samen te stellen: TENA Bariatric.”

Overgewicht vraagt om speciale continentiezorg

Willeke: “We weten dat overgewicht druk op de blaas kan geven, met urineverlies als gevolg. Elke verhoging van 5 op de schaal van BMI wordt geassocieerd met 20% tot 70% verhoogd risico op dagelijkse incontinentie2. Ontoereikende incontinentieproducten, producten die bijv. een te kleine maatvoering hebben voor obese cliënten, geven vaak lekkage en leiden tot frequenter verschonen. Dat is voor cliënten en hun zorgverleners onplezierig en onwaardig.”

Een gezonde huid is essentieel

Willeke vervolgt: “Ook komen bij obese cliënten relatief vaak huiddefecten voor. Het voorkomen van blootstelling aan vocht en het laten ademen van de huid is dé sleutel tot een gezonde huid en het voorkomt veel narigheid3, zoals:

• Huidinfecties, in het bijzonder in de huidplooien
• Huidirritatie en dermatitis op plaatsen waar persoonlijke hygiëne moeilijker te realiseren is
• Huidbeschadiging als gevolg van extra druk vanwege lichaamsgewicht

Daarom bevat het nieuwe TENA Bariatric-assortiment naast ademende incontinentieverbanden ook adequate reinigende, herstellende & beschermende huidverzorgingsproducten.”

Comfortabel, innovatief & kwalitatief hoogwaardig

“Ik ben erg enthousiast over het nieuwe TENA Bariatric-assortiment want ik zie bij onze klanten die er inmiddels mee werken hele positieve resultaten. De producten worden echt gewaardeerd door én de cliënten én hun zorgverleners.

Tot stand gekomen in de praktijk

Tenslotte vertelt Willeke nog graag over de samenstelling van het assortiment: “Het assortiment dat we voeren is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met verzorgenden in de praktijk en onze productontwikkelaars. Het is uitgebreid getest. Zo bevat TENA Bariatric comfortabele, ademende incontinentieverbanden tot 3XL, grotere maten fixatiebroekjes tot 5XL, onderleggers en onze bekende huidverzorgingsproducten. Voor elke individuele cliënt zijn er producten en met TENA Bariatric biedt je ook obese cliënten échte zorg op maat.”

In Nederland werken inmiddels diverse instellingen met TENA Bariatric en bieden zo hun obese cliënten meer waardige en comfortabele zorg. Wilt u meer weten over het TENA Bariatric-assortiment of ‘optimale individuele continentiezorg’ in het algemeen? Lees hier meer.

Referenties:

1. 1 op de 7 volwassenen in Nederland en België wordt beschouwd als te zwaar. CBS / Eurostat nieuwsbericht. 2016.
2. Subak LL et al. Obesity and Urinary Incontinence: Epidemiology and Clinical Research Update. J Urol. 2009;182:S2-S7.
3. Gallagher S, et al. Preplanning with protocols for skin and wound care in obese patients. Adv Skin Wound Care 2004 Oct;17(8):436-441;
quiz 442-443.

Hahler B. Morbid obesity: a nursing care challenge. Medsurg Nurs 2002 Apr;11(2):85-90.
Cowdell F and Radley K. Skin hygiene for patients with bariatric needs. Nurs Times 2014 Jun 11-17;110(24):22-23.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.