Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanstaande collega’s

Jonge werklozen opleiden tot toekomstige nieuwe collega's. Verzorgende Conny heeft haar bedenkingen bij dit plan.

Laten we vijfduizend jonge werklozen opleiden voor een baan in de zorg bij een verpleeghuis, verzorgingshuis, de thuiszorg of de kraamzorg en daarnaast nog 1000 mensen die hun baan dreigen te verliezen, aldus een prachtig voornemen van koepelorganisatie Actiz en vakbond Abvakabo FNV. De bedoeling is dit in twee jaar tijd te realiseren.

 

Vacaturestops
Op zichzelf is het een goed plan, maar volgens mij zit er een aantal kanttekeningen aan. De vraag is: willen deze werklozen wel in de zorg opgeleid worden? En zo ja, zijn die dan met name woonachtig in het westen van het land? Daar is immers het grote tekort aan gekwalificeerd personeel. In het oosten van Nederland zijn op dit moment juist veel instellingen met vacaturestops, vanwege bezuinigingen. Bovendien zullen er ook betaalde stageplaatsen gecreëerd moeten worden. Kortom, er zitten nogal haken en ogen aan dit voornemen en ik ben zeer benieuwd wie de kosten die hieruit voortvloeien, gaat betalen.

 

Inkomen
En zijn al diverse discussies ontstaan over dit onderwerp. Ik ben van mening dat dit plan niet gaat werken. Het is namelijk niet nieuw: in het verleden zijn er meerdere pogingen gedaan om jongeren te motiveren een zorgopleiding te gaan volgen. Met als resultaat een schamel aantal die uiteindelijk in het vak terechtgekomen zijn. Ook nu zijn er veel uitvallers te verwachten, zeker gezien hun motivatie die doorgaans vooral bij het inkomen ligt en niet vanuit het hart komt. Dit werk is echter alleen vol te houden als je jezelf kunt wegcijferen. Ik vrees dat professionele zorgverlener helaas een uitstervend beroep gaat worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.