Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actie voor kilometervergoeding

Misschien wordt het tijd voor een landelijke actie, om de kilometervergoedingen in de thuiszorg op een aanvaardbaar peil te brengen.
Actie voor kilometervergoeding

 

Kort geleden hebben verpleegkundigen in Leeuwarden actie gevoerd tegen de gestegen brandstofprijzen. Uit berekeningen van de verpleegkundigen bij GGZ Friesland blijkt dat zij ieder jaar 600 tot 800 euro zelf betalen aan het bezoeken van cliënten.

Zij zijn verplicht hun eigen auto te gebruiken voor dienstreizen, tenminste zo is dat vastgesteld in hun arbeidsovereenkomst.

De verpleegkundigen eisen dat de vergoeding wordt opgetrokken naar een kostendekkend niveau.

Wij hebben binnen ons team die strijd al meer dan eens gestreden, en verloren. Het knelpunt lag bij het totale gebruik op jaarbasis. Als je ook veel privé kilometers rijdt, dan is je gemiddelde kilometerprijs een stuk lager. Binnen het VTT-team bestaat een verschil van ruim 20 eurocent per kilometer. Een veelgebruiker kwam op een prijs van € 0,21 uit, terwijl een collega die zelden of nooit de auto gebruikte buiten het werk, kwam op een prijs van € 0,44 uit! En die rekensom is van 9 maanden geleden…

Duidelijk is dat met de gestegen brandstofprijzen niemand meer kostendekkend gebruik kan maken van de eigen auto. Maar, is een bedrijfsauto dan zaligmakend? Toegegeven, je hebt geen extra kosten, alhoewel je de vaste lasten van je eigen auto toch moet betalen. Een bedrijfsauto (je krijgt er echt niet allemaal eentje!) zul je moeten gaan halen voor je dienst en terugbrengen daarna. Voor ons is dat een extra bezwaar omdat wij altijd vanuit huis met de zorg starten. En ons kantoor ligt aan de rand van ons werkgebied en niet centraal.

De ambulante verpleegkundigen dreigen dat ze vanaf 1 september weigeren hun eigen auto in te zetten voor de uitoefening van de functie. GGZ Friesland zal vóór die datum een kostendekkende vergoeding moeten gaan verstrekken, of moeten zorg dragen voor ander vervoer, bijvoorbeeld bedrijfsauto’s. De ABVAKABO FNV heeft zich achter de actie van de Friese verpleegkundigen geschaard.

Wordt het niet tijd voor een landelijke actie om de kilometervergoedingen op een aanvaardbaar peil te brengen? Wat vinden jullie?

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.