Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afvaloverschot in de zorg

In de thuiszorg wordt veel afval gemaakt. Kunnen we daar niet wat aan doen?

 

Afvaloverschot in de zorg

In mijn jeugd was ik al gefascineerd door de tekst op een bordje bij een picknickplaats in het bos:

Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar de schillen en de dozen!

‘Ruim je rotzooi op’ maakte mijn moeder er in mijn tienerjaren van, en dat had gelijk al een iets minder vriendelijke klank. De boodschap bleef wel hetzelfde: je moet de rommel die je maakt ook weer opruimen!

Infuuszakken, naalden, spuiten
Nu maken wij in de thuiszorg best veel rommel. Of beter gezegd: we zorgen voor veel afval. Denk maar eens aan de infuuszakken die overblijven na de parenterale voeding, de verpakking van de naalden en de spuiten als je een pijnpompje moet klaarmaken, en ga zo maar door. In veel gemeentes wordt het afval verzameld in grijze bakken. Hoe groter de bak, des te hoger het bedrag dat je voor het legen moet betalen. Onvoorziene kosten, waarvan ik me afvraag of je dat als bijzondere ziektekostenpost zou kunnen aftrekken van de belasting.

Glas

De gele naaldencontainer zit ook regelmatig vol met materiaal dat er niet in hoort. Niet alleen glas, maar ook gaasjes en de verpakking van de naalden vind ik er soms in terug.

Bij ons team vragen we de cliënt altijd om lege conservenpotjes, wijnflessen of iets anders om het glasafval in te doen. Lege ampullen kunnen eenvoudig in de glasbak worden gedeponeerd, en als je die verzamelt in een potje of fles, dan gooit dat wel zo gemakkelijk weg.

Op die manier zorg je er in ieder geval voor dat de totale kosten van het vernietigen van de naaldencontainers die je bij de apotheek inlevert, naar beneden kunnen.

Hebben jullie andere oplossingen om het grote afvaloverschot in de zorg wat terug te draaien?

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.