Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Alcohol drinken op het werk

Ik drink geen druppel. Alcohol, bedoel ik. Niet op mijn werk en niet thuis. De enige keer dat ik onder invloed ben van alcohol is als ik mijn neus snuit, na het handdesinfecteren. 

Alcohol en ziekenhuizen, drank en medicijnen, onder-invloed-zijn en zorg, misschien ben ik drankloos niet de beste om te oordelen, maar ik vind het een slechte combinatie.

Er was eens een patiënt, die vroeg wat ik schonk. Ik wees naar de afdelingskar vol pakken en flessen en dreunde verveeld mijn ‘ik-heb-koffie-thee-melk-karnemelk-fris-met-prik-en-fris-zonder’ op. De man staarde langdurig naar de wagen en keek toen met glimlichtjes in zijn ogen naar mij. Ik vreesde het al, het was weer zo, hij sprak de zin ‘doe mij maar een jenevertje’. Nee, die had ik nog maar twaalf keer eerder gehoord. Die dag. Maar dan deze…

Er was eens een vrouw die vroeg om een pilsje. Bij de anamnese al knikte ze voorzichtig ‘ja’, zij gebruikte alcohol. Op de vraag of dit problemen kon geven tijdens de ziekenhuisopname, antwoordde ze ontwijkend: ‘Niet zolang er voldoende alcohol aanwezig is.’ Wat moest ik ermee? Moest ik doorvragen? Bracht ik daarmee niet die vrouw in verlegenheid? Insinueerde ik dat zij een alcoholist was?

Na een halve dag vroeg de vrouw of ze beneden bier verkochten. Of iets anders? ‘Oké,’ gaf ze toe, ‘ik heb een probleem, maar dat is op te lossen, als mijn kinderen wat bier meenemen. Gewoon een paar.’ Wat moest ik zeggen?

Ik zal een longpatiënt nooit een sigaret aanbieden. En zo legde ik ook uit dat alcohol op de afdeling niet de bedoeling was. Onzeker gaf ik de schuld aan de medicijnen: ‘een combinatie van de twee is een slecht idee.’ Nee, ik had niet heel concreet verwoordt wat er mis kon gaan. Dat wist ik eigenlijk zelf niet eens.

Diezelfde avond vond mijn latedienstcollega deze zelfde vrouw op de grond. Ze reageerde niet, ademde niet. Naast haar levenloze lichaam stond een fles handalcohol. 70 procent!

In verpleeghuizen mogen bewoners af en toe hun borrel, ondanks pillen in alle kleuren. Waarom staan we zoiets niet toe in ziekenhuizen, als de gelegenheid dat vereist? Heeft jouw instelling een alcoholprotocol?

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. De autonome patiënt…
  Als zorgverlener kun je iemand waarschuwen en wijzen op de gevolgen, je kunt het zelfs met klem afraden en het lijkt me zeer raadzaam dat ook te doen, maar uiteindelijk beslist ieder mens zelf wat hij of zij met zijn of haar lichaam doet.
  Ik begrijp dat ziekenhuizen het niet verstrekken, maar wat de patiënt of zijn bezoek van thuis meebrengt moet die patiënt lekker zelf weten.
  Tenminste, zolang de patiënt geen overlast veroorzaakt, want dat wordt het een ander verhaal.
  Zorgpersoneel moet niet de illusie hebben in die paar dagen of weken het leven van een patiënt te kunnen veranderen.
  Tenslotte, zorgpersoneel gebruikt ook alcohol, tabak en andere verdovende middelen, wie zijn zij om het een ander te verbieden…

 3. Naar verluidt is het in zieken & verpleeghuizen gemeengoed dat collega,s onder elkaar nadat de dienst er op zit, met elkaar wat gaan drinken buiten de deur, maar er zijn ook verpleegkundigen die het na de dienst ook wel een paar flessen wijn of bier soldaat maken onder elkaar in de personeelskamer. wat is dan het probleem als de patiënt op de afdeling die wel of geen dankprobleem heeft, toe te staan om op de afdeling wat alcohol te gebruiken. Iemand die moet worden opgenomen moet zich immers thuis voelen en dus moet je hem of haar dat biertje of glaasje ook niet ontzeggen Als het personeel na werktijd en soms ook tijdens de nachtdienst een biertje of wijntje tot zich nemen , en die verhalen heb ik meer dan eens vernomen,waarom zou je dit een patiënt dan ontzeggen, omdat het een negatieve invloed kan hebben op het medicijn gebruik. Slikken alle patiënten die opgenomen zijn in een ziekenhuis dan medicijnen. De columnist geeft terecht aan dat het argument van medicijnen en alcohol niet in alle gevallen opgaan. Als er in binnen de muren van een ziekenhuis door het personeel mag worden gedronken , waarom onthouden verpleegkundigen dit dan aan patiënten.Ik drink zelf geen alcohol en kan mijn avonden dan ook gezellig maken met een glas cola light maar ook met een pak karnemelk kom ik de avond wel door.

 4. Wij hebben 1 patiënt (komt met enige regelmaat) en drinkt al jaren op advies van de arts 1 biertje per dag. Deze krijgt zij ook in het ziekenhuis.
  Soms krijgen wij de vraag van een patiënt: ik drink al járen lang voor het slapen gaan een wijntje. Mag dat nu ook? Als de opname wat langer duurt vragen wij hiervoor toestemming aan de arts en dan laat de patiënt het zelf meekomen.
  Met kerst en oud& nieuw kan ook bijna iedereen een wijntje krijgen bij de warme maaltijd en bij de jaarwisseling uiteraard.

 5. Als er medisch gezien geen indicatie is om een patient alcohol te verbieden, waarom dan geen wijntje of biertje??? Zelfs als een patient dagelijks veel alcohol gebruikt (of hij wel of geen alcoholist is laat ik even in het midden). Over het algemeen worden mensen niet bij ons opgenomen om van de drank af te komen. En ja..ook ik heb wel eens meegemaakt dat een patient zich tegoed deed aan de handenalcohol of zelfs de after-shave van de buurman. En ook is het wel eens voorgekomen dat er een fles spiritus uit de spoelkeuken miste. Dit was allemaal misschien te voorkomen geweest door de patient toch in beperkte mate alcohol te geven. Net genoeg om dit soort uitspattingen te voorkomen.
  En dan onze (palliatieve)patienten die voor Kwaliteit van Leven gaan….waarom niet een glaasje van het één of ander???
  Ik kan me nog 2 dames herinneren, nog niet zo lang geleden, allebei uitbehandeld. Hadden tijdens de dagelijkse visite een vraag voor de dokter. “Dokter, hebt u er bezwaar tegen als we ’s avonds een glaasje rode wijn nemen?” Integendeel, de dokter vond dit een heel goed idee. Dus de dames hebben meteen hun echtgenoten gebeld. De één nam een flesje wijn mee en de ander een stukje oude kaas. En de glazen hebben wij uit het restaurant “geleend”.
  Ook dat is kwaliteit van zorg!!!

 6. Haha dat zou wat zijn, werken op een combi afdeling tussen psychiatrie en verslaving….
  Maar ik zou gek zijn als ik zeg dat er niet gebruikt wordt op de afdeling, ze weten het toch binnen te smokkelen, alleen dan volgt ontslag en schorsing….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.