Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Let op je houding!’

Hoe vaak ik deze zin tijdens het oefenen op school niet heb gehoord: ‘Het bed moet nog op werkhoogte.’ Al moet ik oefenen met oogdruppels of een ziekenhuisbed opmaken, telkens vergeet ik om het bed op werkhoogte te zetten.

Het klinkt heel simpel maar meer dan de helft van mijn klas verslikt zich hierin. We zijn dan zo druk bezig en gefocust op de handeling zelf dat wij onze rug en zo vergeten.

Maar het is wel een belangrijk punt, het gaat uiteindelijk wel om je eigen lichaam. Nadat ik op school een aantal lessen heb gehad over ‘ergonomisch verantwoord werken’, nu ik weet hoe ik mijn lichaam het gezondst en het comfortabelst kan inzetten, probeer ik er goed op te letten.

Tijdens mijn stage ben ik er ook mee bezig. Is mijn rug wel in de juiste houding? Het is wel zo’n beetje een automatisme geworden.

Maar af en toe vergeet ik het toch. Vooral bij het steunkousen aantrekken, is dat bij jullie ook het geval?

4 REACTIES

  1. Natuurlijk vergeet ik als ergocoach nooit om een bed op goede te zetten, maar soms hang ik er wel even over heen ipv om te lopen – waarna ik mezelf natuurlijk meteen een paar strafpunten geef… Vandaag moets ik een wond verbinden, op een krukje – terwijl client in de lift hing. Prima hoor – maar de volgende keer wil ik wel een lager krukje … want nu moets ik me nog in alle bochten wringen om de wond (op stuit) goed te zien. Er was wel een lager krukje … maar daar had ed echtgenote de verbanddozen op gezet. Die ga ik er dan een volgende keer wel even afzetten… Moraal: 100% goed werken IS heel lastig – maar blijf er AUB naar streven! Het kan echt wel. Niet altijd als je ergens de 1e keer helpt – niemand is helderziende. Als je met zijn 2en zorg geeft is ‘goede’ hoogte van het bed wel bijna onmogelijk… dus kun je het beter alleen doen – met de PDL methode … Al blijft heeeeeel soms zorg door 2 personen wel weer beter …

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben het helemaal met Susanne eens…je komt er vaak pas achter als je last hebt.
    Ik ben nog uit de tijd van voor de hoog-laag bedden. En met mijn 1.77 waren de bedden nét een ietsje te laag voor mij. Bed in Trendelenburg??? Verpleegkundige 1 tilt in haar ééntje het bed van de grond (met patient erin) en verpleegkundige 2 zette de klossen onder het voeteneind. Patient van 100 kilo 3 keer per dag van bed in de stoel en vice versa? Gewoon tillen met twee verpleegkundigen. Tilliften hadden we nog nooit van gehoord. Tja..dan ben je een jaar of 20…een sterk en gezond lichaam en je kunt de hele wereld aan. 30 jaar later ben je nog steeds sterk en gezond, maar die eerste verplegingsjaren hebben duidelijk hun sporen nagelaten. Rug, schouders, knieën. En toch hoeft dit niet zo te gaan. Door van het begin af aan goed op je houding en tiltechnieken te letten, kun je echt veel ellende voorkomen, neem dat van een oude (en wijze???) pleeg aan.

  4. Tijdens mijn stage werkte ik samen met mijn begeleidster. Zij was 1.60 mtr en ik ben 1.80 mtr. Tja op welke hoogte zet je dan het bed. Omdat ik haar al kende van toen ik daar invalswerk deed en we behoorlijk melig waren zat ik geintjes uit te halen. Eerst het bed op goede werkhoogte voor mij gezet. Ze komt binnen en kon net over de bedrand kijken. Of ik het bed dan nu toch echt op goede hoogte wilde zetten, ze kwam zo terug met inco. Toen het bed heel erg laag gezet, zodat ik er op de knieen voor moest. Ze kwam binnen en schoot in de lacht en ik kreeg de inco naar mijn hoofd geslingerd. De persoon in bed kon er ook om lachen en had samen met ons de grootste lol. Dus bed op de goede hoogte? Graag, maar het is niet altijd mogelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.