Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Allochtone liefde

Toen mijn nichtje en ik acht waren, waren we allebei verliefd op onze neef. Hij was immers de knapste van de familie en ook nog eens van onze leeftijd.
Allochtone liefde

 

‘Neef en nicht vrijt allicht’ is een spreekwoord hier in Brabant. Het geeft aan dat er toch wel een zekere aantrekkingskracht zit tussen familieleden, hoewel we allemaal zijn grootgebracht met het idee dat kinderen uit relaties tussen nauwe verwanten vaker erfelijke afwijkingen vertonen. Inmiddels lachen mijn nicht en ik er smakelijk om. 

Maar in Moslim culturen is het heel normaal om met bloedverwanten te trouwen. Het hoort bij de cultuur. Toch brengt het de nodige risico’s met zich mee. De babysterfte is in Nederland omhoog gegaan en daarom komt minister Klink nu met een plan van aanpak. Hij wil meer voorlichting gaan geven en zo de babysterfte verminderen.

Wijzen op slechte gewoontes en ongezond leven tijdens zwangerschap, maar ook het huwelijk met bloedverwanten dat erfelijke risico’s met zich meebrengt. Gezondheidsvoorlichting en opvoeding. Ik vraag me af of je dit probleem daar wel mee kunt oplossen. Als je kijkt naar het huwelijk tussen bloedverwanten, een cultuurgebonden ding, kun je dat alleen met voorlichting voorkomen? We weten allemaal dat gedragsverandering het moeilijkste is om te bereiken.

Kan je een cultuurgebonden onderwerp met voorlichting zomaar veranderen? En hoe zit het dan met de stap openstaan?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.