Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Als jij rookt, rook ik ook

Roken. Het staat weer volop in het nieuws.
Als jij rookt

Nu dreigt de asbak  bij de kleine cafe’s weer van tafel te moeten, want een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat in alle horecagelegenheden het rookverbod weer wordt ingevoerd.

Sinds 1 januari 2004 heeft iedereen recht op een rookvrije werkplek. Nou ja, bijna iedereen dan, want medewerkers in de thuiszorg hebben dat recht  niet. Zij komen bij de client thuis in hun eigen persoonlijke ruimte, en dan geldt de wet niet.
Hetzelfde is het geval bij bewoners van een verzorgingshuis, want die mogen ook in hun eigen kamer roken.

Wat je achter je eigen voordeur doet, dat moet je zelf weten! En roken valt daar nou eenmaal onder.
Er wordt achter menig voordeur vrolijk door gepaft terwijl de thuiszorgmedewerkers hun werk doen. Ben je een medewerker die zelf ook rookt, dan zul je daar weinig last van hebben. Maar er zijn ook medewerkers, die niet tegen rook kunnen, en na een verblijf in een door nicotinedampen verzadigde kamer zelf even een adempauze nodig hebben. Want passief roken, daar kun je behoorlijk last van hebben!

En wat te denken van de volgende client
die overgevoelig is voor rook en parfum en dus al een hoestbui krijgt als jij daar binnen komt. Wat de lucht van sigaretten krijg je niet zomaar uit je kleren. Ik heb daar in het verleden al regelmatig iets over te horen gehad.
Ik ben er voorstander van dat er met de client vooraf afspraken worden gemaakt: niet roken als er een medewerker komt, die niet tegen rook kan.

Een paar keer per jaar kom ik cliënten tegen, waar je als het ware tegen de rook kunt leunen. Waar je aan de eens gebroken wit zijnd behang kunt zien, dat honderden euro’s per jaar ‘in de brand’ worden gestoken. En heel soms zijn er geen afspraken te maken over het tijdelijk stoppen van de luchtvervuiling.

Wat zou het toch goed zijn als in dat geval de medewerkers die echt niet tegen rook kunnen, vanuit een artikel in de Algemene Voorwaarden van de thuiszorg kunnen zeggen: ‘Beste planner, plan mij in het vervolg niet meer in bij mevrouw X, die het roken niet laten kan”.

Ik weet het. De discussie volgt dan: ‘Wat weegt zwaarder? Het recht op roken in een prive ruimte of mijn eigen gezondheid?’ Het is en blijft raar dat het dan de thuiszorgmedewerker is die nu nog aan het kortste eindje trekt. En daarmee ook de cliënten die weer last hebben van de rooklucht die jij meeneemt! Enne, ik heb als medewerker toch ook recht op een gezonde werkplek? Geldt de Arbowet dan plotseling niet meer in deze gevallen?

Ik heb de afgelopen week na vijf dagen een dossier van een overleden client op kantoor afgegeven. De map lag in mijn kofferbak. Bij het leeghalen steeg de lucht van verschraalde rook uit de bladen naar boven. Bah!

Heeft jullie werkgever een en ander geregeld in de algemene voorwaarden, of wordt in veel gevallen het rookgedrag bedekt met ‘de mantel der liefde?’

Ik ben benieuwd!

10 REACTIES

 1. Rokers hoeven niet het uitschot van de maatschappij te worden, nee, maar ik heb ook geen zin om overal maar rook te happen en mijn eigen gezondheid te schaden. Tijdens een moeilijk gesprek, ok, maar beginnen te roken iedere keer als jij steunkousen aantrekt of insuline gaat prikken? Daar kun je wat van zeggen.

 2. Lees alle reacties
 3. Fantastisch wat je weer schrijft Jos.
  Het verhaal van de klapper van die overleden cliënt, inderdaad heel herkenbaar.
  Eens met de andere schrijvers. Roken in huis door hetzij cliënt dan wel een partner in het huis waar door de schadelijke deeltjes in contact komen met de zorgverlener betekent dat de cliënt niet in zorg kan komen. We worden zelfs al gewaarschuwd om geen bankstel van een roker aan te schaffen omdat de kankerverwekkende deeltjes zich overal in nestelen. Het is geen peanuts het is 2013 en roken is zo 1950.
  Het is klaar met de kankerstok.

 4. Het gaat wel om 25% van de 12 jaar en ouder, toch goed voor zo’n dikke 3 miljoen mensen … Gewoon legaal verkrijgbaar produkt en leverd de staat dagelijks zo’n 10 miljoen euro op, dat is 50% van de defensie uitgaven of driekwart kinderopvang.
  Er zijn beduidend kleinere groepen die wel aandacht, begrip en ondersteuning krijgen, inclusief subsidie.

 5. Zo zwart-wit is het allemaal niet. In de thuiszorg kom je niet altijd op exact hetzelfde tijdstip binnen, zit de cliënt net te roken, moet hij daar dan meteen mee stoppen? En wat te denken van iemand met een uitzichtloos ziekteverloop? Mag die tijdens een moeilijk gesprek over bijv. zijn laatste wensen, of als hij niet meer van het bed af kan niet even een sigaret roken? Ik houd er ook niet van, maar rokers hoeven niet het uitschot van de maatschappij te worden.

 6. Tijdens mijn zorgmomenten (thuiszorg) vraag ik de cliënt beleefd, en met uitleg, om niet te roken. En soms vragen ze het zelf of ik er bezwaar tegen heb als ze een sigaret opsteken. Mijn verzoeking is nog nooit afgewezen.
  Maar ook al roken ze alleen als ik weg ben dan blijft het voor mij een werkplek met ‘rooklucht’, die ik in mijn kleding meeneem naar het volgende adres. Wat is hiervoor de oplossing? Alle nieuwe cliënten vragen voortaan buiten te roken? Of in hun huis daar 1 aparte ruimte voor te gebruiken waar wij, thuiszorg, dan niet naar binnen hoeven te gaan?
  Lastig.
  Jos, in de algemene voorwaarden van ActiZ (zorg zonder verblijf, 2010 pagina 13) staat: “De cliënt onthoudt zich van gedrag dat schadelijk is voor de gezondheid of het
  welzijn van de zorgverleners,…”
  Kunnen we ons daarop beroepen en een cliënt NIET in zorg nemen als de kamer ‘blauw staat’ van de rook?

 7. Wat te denken van de collega’s die tijdens de overdracht een sigaret op steken. Probeer daar maar eens wat van te zeggen als enige niet roker. Of op de gesloten afdelingen in VPH. Daar zijn rookhuiskamers waar zorgmedewerkers regelmatig naar binnen moet.

 8. Al vanaf de zestiger jaren is er gewaarschuwd over de gevaren van roken en meeroken.
  Vijfig (50 jaar) is voor iedereen ruim voldoende om er vanaf te komen.
  Maar nee hoor, dagelijks elkaar weer aansteken en weer het verkeerde voorbeeld doorgeven aan de volgende generatie en dat blijft maar doorgaan.
  Asbest was in zeer korte tijd opgelost en verboden.
  Dus voor al die pafsukkels die nog steeds in 2013 doorgaan met die ongezonde viezigheid een dikke middelvinger.
  Voor iedereen een rookvrije werkplek en anders komen we niet meer langs.
  Sorry hoor maar wie niet luisteren wil moet maar voelen.
  We blijven niet aan de gang.

 9. Ik ben van mening dat een zorgvrager niet mag roken tijdens het uitvoeren van de zorg. Zeker wanneer de verzorgende/verpleegkundige hier niet tegen kan. Als iemand zelf ervoor ‘kiest’ om te roken is dat zijn keus. Echter hoef ik als verzorgende/verpleegkundige niet in die rook mijn werk uit te voeren. Klinkt hard maar dit is wel hoe ik hierover denk. Daarnaast leven we tegenwoordig in een maatschappij waarin roken niet meer als normaal wordt gezien. En dan mijn laatste reden, roken is erg ongezond zoals iedereen weet. We geven voorlichting bij vele ziektebeelden waarom een zorgvrager beter niet kan roken. En vervolgens zouden we zelf in de rook ons werk gaan uitvoeren, geef je dan niet een verkeerd signaal af?

 10. Wilde toch even reageren op de vorige reactie op dit blok.Ik denk niet dat dit de kern is.In de beroeps code worden hygiene en verzorgings regels duidelijk vermeld.Denk aan parfum etc.Maar er staat ook dat je een ieder zorg verleend en geen onderscheid maakt.Natuurlijk kun je je collega vragen,maar dit kan niet altijd met de planning. Een lastig dilema.Als je echt last hebt van de rook kun je nog maar beter in een verpleeghuis gaan werken.Daar mogen de clienten niet roken.Behalve in de daarvoor bestemde ruimte.En nee verzorgende die zelf niet roken hoeven er niet te zijn.Maar eie maakte deze ruimte nu ook al weer schoon?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.