Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Amerikanen en handhygiëne

Handalcohol, handen wassen, de Mexicaanse griep: ook op vakantie in Amerika ontkom je er niet aan!
Amerikanen en handhygiëne

Net als vorig jaar ben ik twee weken met mijn Marion en mijn moeder, die rolstoelgebonden is, in Portland Connecticut op bezoek bij vrienden. Omdat de zorg die zij nodig heeft, niet goed te geven is in een hotelkamer, slaapt mijn moeder twee weken in een kamer van het lokale Care and Rehabilitation Center.

Het blijft boeiend om te zien hoe de zorg in een ander land werkt. De zorgverleners dragen hier de meest kleurrijke outfits in combinaties die af en toe pijn doen aan de ogen: roze broek en felblauwe hesjes bijvoorbeeld. Er wordt strikt de hand gehouden aan deskundigheidsniveaus: verpleegkundigen doen nauwelijks uitvoerend werk, maar zitten vooral achter de balie, werken zorgplannen bij en delen medicijnen uit. 

Als wij ’s-ochtends mijn moeder komen ophalen, dan moeten we in een register noteren wie we zijn, wie we meenemen én hoe laat we ongeveer terug zijn. De dagen in dit Care center beginnen al heel vroeg, zo staat het gezamenlijke ontbijt al om 07.30 uur op het programma. Verder wordt er de hele dag activiteiten aangeboden. Als wij rond 20.00 uur mijn moeder weer terugbrengen, ligt bijna iedereen al op bed.

Ook hier wordt rekening gehouden met een uitbraak van de Swine Flu, Mexicaanse griep of – zoals het nu officieel heet – H1N1-griep. Op TV wordt je elk uur op de hoogte gehouden van de nieuwste besmettingsgevallen. De autoriteiten leggen vooral de nadruk op de noodzaak om handen te wassen!

Ook in de katholieke kerk worden voorzorgsmaatregelen genomen: de handalcohol heeft er zijn intrede gedaan. Voordat de priester de communie gaat uitdelen, wordt de handalcohol gebruikt. Maar als je dan ziet hoe het gebruikt wordt: handen inwrijven en de polsen, vingertoppen en tussen de vingers overslaan. Of, nadat je handalcohol hebt gebruikt, je handen wassen en afdrogen met hetzelfde doekje waar al vijf mensen hun handen aan hebben afgedroogd.

Terwijl heel veel mensen zich heel druk maken om H1N1 (hele scholen zijn een week gesloten), zijn er weer anderen die zich – nuchter en wel – afvragen: ‘Waarom maken ze zich wel druk om dit griepvirus, terwijl er per jaar 35.000 mensen in de VS overlijden aan influenza, en daar hoor je nooit iemand over?!’ Eén ding is zeker: hier in Amerika zijn ze nu in ieder geval doordrongen van het belang van een goede handhygiëne!

1 REACTIE

  1. Ook ik ben afgelopen week een aantal dagen in de USA geweest voor een bezoek aan planetree ziekenhuizen in New York en Connecticut. Inderdaad, overal hangen of staan borden met waarschuwingen voor “de griep”. Bij binnenkomst in de ziekenhuizen staat een bord met de vraag of je last hebt van hoofdpijn, keelpijn, koorts,griepverschijnselen enz. Is dat zo, dan moet je je gelijk melden. Ook staat er bij deze borden handenalcohol. Op elke balie staat handenalcohol en voor elke patientenkamer ook. Opvallend detail. Bijna iedereen draagt handsieraden. Dat mag, hoezo goede handenhygiene. Groeten Natasja

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.