Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties21

Anatomie en fysiologie, zoek dat maar zelf uit!

Vorige week hadden we terugkomdag. En omdat het einde van de opleiding in zicht is, hadden we het over mogelijke verbeteringen.

We waren het er met z’n allen over eens dat er in de eerste jaren van de opleiding meer aandacht besteed moet worden aan anatomie en fysiologie. In mijn eerste twee jaar werden er een klein aantal hoorcolleges gegeven over dit onderwerp. Deze colleges waren echter zo schaars dat de zaal propvol zat met geïnteresseerde studenten.

De hoorcolleges waren slechts een aanleiding, zo werd het genoemd, tot verdere verdieping in het onderwerp. Ik begrijp dat niet alle anatomie, fysiologie en pathologie uitvoerig kan worden besproken, maar iets meer hoorcolleges zijn wel gewenst. Verdere verdieping, ofwel de verantwoordelijkheid van je eigen leerproces is erg belangrijk. Het staat voorop in de opleiding en terecht, maar de hbo-v duurt tenslotte vier jaar. Dat is toch wel tijd genoeg om ook in de laatste twee jaar dit onderwerp te ondersteunen door colleges, dacht ik zo.

Vanaf het derde jaar gaat iedere student zijn eigen weg, in principe. Je komt dan voor langere tijd op een afdeling terecht en zoekt dan verdieping in dat specialisme. Maar zou het nou niet mogelijk zijn om dan op school te kiezen uit de hoorcolleges die passen bij jouw afdeling? Dat zou mooi zijn, ondersteuning vanuit de opleiding en daarbij eigen verantwoordelijkheid in je leerproces. Maar ja, dat wordt moeilijk als er vanaf het derde jaar geen colleges meer worden gegeven over anatomie en fysiologie.

Wat vinden jullie, wordt er op de hbo-v te weinig aandacht besteed aan de anatomie en fysiologie? Wat zou jij inhoudelijk willen veranderen aan je opleiding?

21 REACTIES

 1. Ik zit op dit moment in het laatste jaar van MBO verpleegkunde. De eerste 2 jaar van mijn opleiding had ik elke week zeker 4uur anatomie. En ben de leraar dankbaar voor de goede lessen. Het helpt mij ‘logisch’ nadenken bij het klinisch redeneren.
  Dit jaar hebben we ook nog 2 dagen les gehad van een internist uit Brugge en dat heeft mijn kennis nog meer verdiept. Zeker, ik weet niet veel maar de basis is er zeker en door mijn BPV wordt deze kennis meer verdiept.
  Ik heb daarbij een BPV periode gehad in Gent en daarbij kwam wel duidelijk naar voren dat daar meer van je wordt verwacht van theorie daar heb ik ook heel erg veel geleerd. Dat zou een aandachtspunt moeten zijn voor de stageplaatsen hier in NL.

 2. Lees alle reacties
 3. Doe de HBO-v via de LOI. Ze gaan ervan uit dat anatomie, fysiologie en pathologie al gebakken zit… Ookal heb je 10 jaar geleden de MBO-v behaald. Totaal geen hoorcolleges of anderszins les in deze vakken. De MBO-V had vroeger wel deze vakken, en ik ben de leraar nog dankbaar voor de interessante lessen.
  In de praktijk merk ik dat anatomie enz niet goed bekend is bij de studenten die ik begeleid. Zo weten ze niet te vertellen in welk vat een subclavia katheter zit, en waarom iemand in trendelenburg houding moet wil je zo’n ding verwijderen… soms houd ik mijn hart vast. Ik heb mijn eigen kennis wel weer bijgespijkerd… maar dat is niet voor iedereen gemakkelijk.

 4. Een absolute aanrader: een bezoek aan een anatomische afdeling van een medische universiteit. Kijk op snijzaal.nl, een vertrouwde organisatie hiervoor.
  Een bezoek is voor je kennis en beeldvorming goud waard en een zeer waardevolle- en zinvolle ondersteuning in je studie. In een dagdeel wordt je anatomische beeldvorming in één klap helder en veel duidelijker dan het bestuderen van anatomische boeken.
  Moet een verpicht onderdeel zijn van elke paramedische opleiding.
  Kijk op snijzaal.nl.
  Wij zijn vorig jaar via snijzaal.nl met een groep studenten op eigen initiatief geweest, samen met een docent, het was heel mooi en erg zinvol. Nogmaals een absolute aanrader!

 5. Ik ben momenteel nog bezig met de opleiding Hbo-V. Ik rond bijna mijn tweede jaar af, maar heb ook nog weinig gezien van fysiologie, anatomie en pathologie. Het is de bedoeling dat we zelf vooruit denken en de stof meerde malen lezen. Onze toetsen bestaan (helaas) niet uit ja/nee of ik weet het niet vragen. Wij krijgen 70 meerkeuze vragen die volledig bestaan uit latijnse begrippen. Het is dus wel de bedoeling dat je de stof daadwerkelijk goed beheerst, want geloof me anders is het niet te doen. Dit is enigzins wel leerzaam. Doordat wij niet gemakkelijk de toets kunnen halen zijn we genoodzaakt goed te leren en dat werpt wel vruchten af. De stof die wordt behandeld, beheersen we nu ook goed.

 6. Ik ben gestart in 2004 met de HBO-V en ben bijna afgestudeerd (heb wat vertraging opgelopen).
  Wij hadden helemaal geen hoorcolleges! Wij hadden alleen het 1e jaar het vak ‘Medische kennis’, wat dus ging over anatomie, fysiologie en pathologie. We hadden 1 of 2 keer per week een bijeenkomst en kregen van te voren ons ‘huiswerk’ op. Dat was het bestuderen van gemiddeld 50 pagina’s per keer. En de toetsen kon je gemakkelijk behalen met een antwoord te kiezen uit: ja nee of ik weet het niet…En ik heb op de HAVO geen biologie gehad, dat hoefde ook niet om deel te nemen aan deze opleiding.
  Ik merkte wel tijdens mijn stages dat veel MBO-V’ers over meer kennis beschikten.
  Zo Anne, dat klinkt niet verkeerd hoe het daar gaat in België!
  groet
  Ik heb dit wel regelmatig aangegeven in enquêtes van de school. Ik weet niet of er inmiddels iets veranderd is.

 7. In Belgie is de studie hogere verpleegkunde(staat gelijk aan HBOV) drie jaar. Echter je krijgt daar in bijna elk specialisme les van een arts(ong.6 lessen per vak. De schooldagen zijn dan wel tot 5 uur(!!!)en de stages in blokken van 4 weken.
  Nou hielden de stages qua begeleiding niet over, maar het kennisgedeelte maakte dat wel ruimschoots goed.
  Misschien kunnen de hoge bedenkheren eens gaan kijken bij onze zuiderburen!!!

 8. Ik doe HBO-V en heb het zelfde ervaren. wienig kennis opgedaan over anatomie en fysiologie. Bij mij op school gingen ze er van uit dat iedereen biologie heeft gehad dus gingen ze als een snel trein vaart door alle stof heen. en dan werd er verwacht dat je het kende en 80 vragen kon beantwoorden met ja of nee. ook werden er dingen verteld die je daarna in de aanbevolen boeken niet terug kon vinden. echt heel slecht.
  en toch jammer.

 9. Ik hoorde van een oud verpleegkundige, dat de opleidingen verzorgende i.g/verpleegkundige ver onder de maat liggen. De oude serviceopleiding schijnt de allerbeste opleiding te zijn. Deze zijn echter verdwenen. Veel e-learning je moet het zelf maar opzoeken. Dit is een hele slechte zaak vind ik. De allerbeste opleiding is een opleiding waarbij je intern word opgeleid als verzorgende of verpleegkundige, met interne docenten en praktijkopleiders. Dus niet via een Alpha college, Noordenpoortcollege.

 10. Hallo Allemaal,
  Ik ben een MBO v student en heb hetzelfde probleem. Het 1ste jaar hebben we wel AFP gekregen maar werd nooit weer in de verdere jaren opnieuw getoets of jij de stof wel kende. De diepgang miste ik heel erg.
  In het 2de en 3de jaar geen AFP meer gehad dit omdat er gewoon geen docenten voldoende waren, en om dan continu naar hetzelfde hoorcollege te gaan is ook een beetje jammer.
  Wat ik denk om het te kunnen verbeteren is,
  dat er na een college van AFP ook een toets verbonden is. Zo weet je als leerling wat jij weet en wat je hebt opgetoken en waar je nog eens naar moet kijken. Zo ben je ook meer geprikkeld en word je denk ik ook meer geprikkeld. Nu is het zo van ZOEK MAAR OP.

 11. Ik zit in Leeuwarden op de HBO-V, vierde jaars en bijna klaar. Ik heb tijdens mijn opleiding hetzelfde ervaren als Suzan, de eerste twee jaren een inleidingscollege en een toets maar die kon je toen zonder leren wel halen. Uiteindelijk komt het er op neer dat je jezelf moet verdiepen in de kennis. Dit is iets wat je doet zodra je een stage gaat lopen op een bepaalde afdeling. Maar hoe zit het dan met je kennis als je naar een andere afdeling gaat?? Hier schiet je dan tekort in.

 12. Ik doe de MBO-v opleiding en zit in mijn 3e jaar.
  Wij hebben veel te weinig les gekregen hierin, of onze docent was ziek, zoontje ziek, auto kapot etc.
  En er was nooit vervanging. Heb niet het idee dat ik
  iets van het vak heb meegekregen.
  Jammer.

 13. 4e jaars MBO-V @ Groningen
  Bij mij op school wordt er ook erg weinig les gegeven over anatomie & fysiologie. Erg jammer, ik volg nu via school een ziekenhuisvariant waarin de anatomie & fysiologie les erg goed gebruikt had kunnen worden. Nu moet de A+F geleerd worden door zelfstudie en wordt het soms (mondeling) getoetst op de afdeling.

 14. Ik zit in Nijmegen op de HBO-V, en bij ons wordt hier wel degelijk aandacht aanbesteed. Heel erg veel zelfs!
  Ik zie het alleen weinig terug in de praktijk bij mijn collega’s. Ik heb regelmatig op verschillende stage-adressen gehad dat ik de collega’s de anatomie en fysiologie uit moest leggen…

 15. Afgestudeerd verpleegkundige juli 2009
  Ik herken me geheel in je blog. Antwoord op je vraag is dus volmondig ja.
  Ook ik heb slechts in het eerste en tweede jaar van de opleiding “Medische kennis” gehad (geneeskunde, anatomie en fysiologie). De toetsen werden gesteld in “ja/nee” vragen. Met een beetje gokken hier en daar kon je je er dus doorheen slaan. Dit komt uiteraard niet ten goede aan de (basis)kennis.

 16. 3e jaars student HBO v
  Ik ben het met je eens Suzan dat er tijdens de opleiding te weinig aandacht is voor anatomie en fysiologie. Natuurlijk is een bepaalde dosis zelfstudie een vereiste, maar de basis moet toch echt wel tijdens de opleiding worden besproken.
  Gelukkig zijn er zo nu en dan nog wel een paar docenten te vinden die zich bereid voelen om een paar extra lessen over dit onderwerp te geven. mijn dank daarvoor!

 17. 1ejaars HBO-V @ hogeschool rotterdam
  Wij hebben een intensief tweejarig vak onder de naam ‘Medische Kennis’. Alle onderwerpen komen uitgebreid aan bod en er wordt vrij diep op de anatomie,fysiologie en pathologie ingegaan. Het bestaat uit hoorcolleges, werkgroepen en een flinke dosis zelfstudie. De toetsen zijn ook nog eens vrij pittig!
  Je wordt soms gek van de hoeveelheid stof maar het is interessant en vast heel bruikbaar in de volgende jaren.

 18. helaas heb je m.i. gelijk dat er tijdens de opleiding al gedurende een aantal jaren te weinig aan anatomie/fysiologie en pathelogie wordt gedaan. persoonlijk vindt ik dit de basis van je klinisch redeneren en kun je de oorzaken en gevolgen van iets beter begrijpen. Als stagebegeleider en gastdocent loop ik regelmatig tegen dit probleem op waardoor ik regelmatig eerst hierover moet doceren i.p.v. het onderwerp waarover ik college behoor te geven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.