Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Arbeidstijden

Sigaretten, koffie en energiedrank, zo komt een collega de dagdienst door.
Arbeidstijden

Enkele weken geleden sprak ik tijdens een bijscholing collega’s uit een verzorgingshuis. Net als bij zoveel zorgorganisaties hebben zij personeelstekort en wordt menige dienst opgevuld door een zzp-er. Fijn dat het mogelijk is om op die manier er toch voor te zorgen dat de bewoners de zorg krijgen waar ze recht op hebben.

Het verhaal dat die collega vertelde, verbaasde mij in hoge mate: ‘Het komt met enige regelmaat voor dat er om half acht een verzorgende op de afdeling verschijnt, die net bij een particuliere patiënt thuis een actieve nachtdienst heeft gedraaid, en er dan vervolgens bij ons een halve of zelfs hele dagdienst op laat volgen’.

Ik weet nog uit de tijd
dat ik actieve nachtdiensten had, dat je me om acht uur ‘s-ochtends op kon vegen. Ik dook mijn bed in en het gebeurde regelmatig dat ik pas om 17.00 uur weer wakker werd.
‘Merk je dan niks aan zo’n verzorgende?’ Het antwoord: ‘Energiedrank, sigaretten en koffie, dat was in overvloed nodig om die persoon wakker te houden. Maar ja, het zijn zelfstandigen, dus daar geldt de arbeidstijdenwet niet voor!’

Dat is dan toch een misvatting!
De arbeidtijdenwet geldt bij elk dienstverband waarbij degene die de arbeid levert, werkt volgens de aanwijzingen van de werkgever. Dus, als je in een verzorgingshuis werkt, doe je dat volgens de protocollen en richtlijnen van de instelling. Werk je als zelfstandige bij een patiënt thuis dan ben jij degene die bepaalt hoe de zorg qua inhoud wordt uitgevoerd.

Van andere collega’s hoor ik
dat ook zij bij vlagen deze misstanden tegenkomen. Is dit nou een wijdverbreid probleem, of zijn het – naar ik hoop – slechts incidenten?!

4 REACTIES

 1. sowieso zouden ZZPérs in de gezondheidszorg zo weinig mogelijk moeten worden ingezet. Het blijkt wel uit een van de vorige reacties: ‘mooi veeluren in een dag’. Alleen maar voor eigen gewin.Wij hebben mensen nodig in de instellingen en ziekenhuizen die mee op willen bouwen, verantwoording nemen voor de gang van zaken, een team mee willen vormen en niet alleen maar geld willen verdienen. .

 2. Lees alle reacties
 3. hoi Jos
  Ik werk ook bij clienten thuis in de nachtzorg. Laatst nog was ik bij een mevr. die vertelde dat ze medelijden had met een collega van mij die de nacht daarvoor bij haar geweest was en meteen door moest om om 7:30 bij een andere instelling een dagdienst te draaien.Mevr.vertelde dat ze ’s nachts al zo moe was!!!
  Nou ik vind het onverantwoord, op deze manier kun je geen allerte professionele zorg bieden! De arbeidstijden wet is er niet voor niets en als collega’s die op deze manier kunnen ontduiken zegt dat iets over hun manier van werken!!
  groetjes jacqueline

 4. Beste Jos,
  Ik vind dat je weer een goed onderwerp aansnijdt !
  Het lijkt me inderdaad niet verstandig om als zelfstandige na een actieve nachtdienst een dagdienst te draaien.
  Ik kan me voorstellen, dat je dan naar cliënten en collega’s wat minder inlevend en collegiaal bent Je bent dan immers niet voldoende uitgerust.
  Daarnaast neemt de kans op fouten maken toe en pleeg je roofbouw op jezelf.
  Ik vind het belangrijk, dat je als ZZP’er goed moet kunnen functioneren ( dus uitgerust moet zijn ). Want alleen dan dan vragen ze je de volgende keer weer voor een dienst. ( Ik werk zelf niet via een bureau of tussenpersoon ).
  Het lijkt me geen reclame voor jezelf, wanneer je maar voor 50 % kunt functioneren.
  Als ZZP’er, én als een dienstverbander, moet je er moeite voor doen, om goed en professioneel te werken.
  Dus goed ( blijven ) plannen, niet alleen op de korte, maar ook op de lange termijn.
  m.v.g., Annelies Blekman
  Thuisverpleegkundige
  te Nieuwegein

 5. Hoi Jos,
  Ik werk voor een flexbureau, dus plan ook zelf mijn werktijden als VIG, maar denk eerlijk gezegd zelf ook zo.. Ik doe dit soort dingen ook wel eens.
  Heb dan mooi veel uren in een dag. En de afdelingen zijn natuurlijk allang blij als je zo iets op wilt lossen. Word er dus nooit op aan gesproken, ook niet door het flexbureau dat mijn diensten bijhoudt.
  Dus ja, ik denk dat dit idee wel meer leeft in de zorg, dat je in zo’n geval je niet aan de arbeidstijdenwet hoeft te houden…
  Groetjes,
  Gerdien

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.