Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Avontuurlijke verpleegkundigen

Nu de eerste zonnestralen zich dan eindelijk hebben laten zien, begint het bij veel mensen te kriebelen om op vakantie te gaan. Lekker relaxen en ‘cultuur opsnuiven’. Wij zijn dol op andere culturen: bijzondere gerechten, boeiende mensen en interessante gebruiken.

Maar als we in eigen land te maken krijgen met dezelfde bijzondere culturen klappen we ineens dicht. Zodra een thuisverpleegkundige het huis van een moslimcliënt binnen stapt, slaat de twijfel wel eens toe: ‘Wat kan ik wel zeggen en doen, en wat niet?’

Verpleegkundige Cennet Kuzey van Buurtzorg in Nederland geeft haar collega’s workshops in de omgang met allochtone cliënten. En thuisverpleegkundige Carine Ogiers begeleidt de werkgroep Multicultureel Verplegen bij het Wit-Gele Kruis in Vlaanderen. Blijkbaar is er veel vraag naar helderheid over verschillende culturele gewoontes. Hoewel ik erg blij ben met verpleegkundigen die ons met al die culturele praktijkvraagstukken helpen, sta ik er ook van te kijken dat dit nodig is. Want zoals iedere oer-Hollandse of -Vlaamse patiënt zijn eigen gewoontes heeft, heeft een allochtone patiënt dat ook. Het zijn net mensen. Goed, het is wel handig als je elkaars taal een beetje spreekt, want dat maakt communiceren en het verlenen van de juiste zorg wel makkelijker. Maar is dat niet het geval, dan gebruik je dus handen en voeten. Of woordenlijstjes, of pictogrammen, of een tolk. Net als wanneer je in Verweggistan ‘heel avontuurlijk’ op de thee gaat bij de plaatselijke dorpsoudste.
 
Toegegeven, het verzorgen van allochtone zorgvragers is wel wat anders dan vakantievieren. Maar het gaat natuurlijk om het principe. Als verpleegkundige ben je mijns inziens creatief genoeg om adequaat om te gaan met patiënten van verschillende culturen. Sterker nog, ik denk dat dit het werk avontuurlijker kan maken. Uiteraard is niet iedereen een doorgewinterde wereldreiziger. En je hoeft natuurlijk niet avontuurlijk te zijn om een goede verpleegkundige te zijn. Nieuwsgierigheid volstaat ook.

Nieuwgierig geworden? In het aprilnummer 2010 van Nursing staat een uitgebreid artikel over de zorg aan moslimpatiënten thuis.

1 REACTIE

  1. In elke cultuur is 1 ding altijd belangrijk. Respect. Dus als je al gewoon laat weten dat je respect hebt voor de ander, dan komt het vaak alwel goed. Ook als je misschien iets doet wat niet helemaal binnen hun cultuur past. Want ook zij hebben begrip en respect voor ons, dus als je bijv. je schoenen niet uittrekt wordt dat best begrepen, want je kunt eigenlijk geen zorg verlenen op blote voeten of op sokken. Dat is niet hygienisch in het vak. Daar is (dat is mijn ervaring) best begrip voor. Met respect kom je een heel eind.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.