Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Bacteriurie voorkomen

Blaasspoelen… Veel cliënten in de thuiszorg hebben een blaaskatheter (transurethraal of suprapubisch). En zoals iedere verpleegkundige weet, heeft elke cliënt met een katheter vroeger of later een bacteriurie.

Slijm, vlokken, gruis, op een gegeven moment wordt het schering en inslag. De arts schrijft dan blaasspoelen voor: het in de blaas brengen van vloeistoffen als NaCl 0,9%, Solutio R, Solutio G of Chloorhexidine. Gericht op het schoonmaken en schoonhouden van de blaas. Bedoeld om de vervelende gevolgen van een blaasontsteking te voorkomen. Vaak wordt het blaasspoelen gecombineerd met adviezen om cranberrysap te drinken. Dat zou blaasontstekingen kunnen voorkomen.

Wat mij zorgen baart is dat er heel weinig kennis is over de manier waarop je blaasspoelen moet uitvoeren. Tijdens de bijscholingen die ik geef vertellen cursisten mij  dat fysiologisch zout als spoelvloeistof 15 minuten in de blaas wordt gelaten voordat het er weer uit wordt gehaald. Of dat er alleen met Solutio R of Solutio G wordt gespoeld als er sprake is van gruis en vlokvorming.

Als ik ze het verschil uitleg tussen passief en actief blaasspoelen, dan begrijpen ze goed wat ik bedoel. Als ik ze vraag waarom ze dat dan niet in de praktijk doen,  hoor ik vaak als excuus: ‘Ja, maar de uroloog heeft het zo voorgeschreven….’

Enkele maanden geleden kwam ik bij een cliënt met een verblijfskatheter waarbij de urine wel heel smerig was en behoorlijk stonk. Hij had regelmatig last van blaasinfecties waar hij ook behoorlijk ziek van werd. Tweemaal per week werd de blaas gespoeld met een zakje fysiologisch zout, dat 15 minuten in situ werd gelaten…

Na mijn bezoek, overleg met de huisarts en uitleg aan de verzorgende, werd het blaasspoelen als volgt uitgevoerd: eerst werd de blaas gespoeld met fysiologisch zout. De vloeistof wordt met enige kracht ingebracht waarna het er gelijk weer uit wordt gehaald. De handeling wordt herhaald met nieuwe vloeistof tot deze er schoon uitkomt. Daarna werd de blaas gespoeld met chloorhexidine 0,02%. Deze vloeistof werd 15 minuten in de blaas gehouden.

Binnen een week was de urine weer redelijk normaal van kleur, en hij is niet meer ziek geworden van een blaasontsteking.

12 REACTIES

 1. Hallo Jos,
  Ik werk als verpleegkundige in een kleinschalige woonvorm voor dementerende ouderen. Er is mij gevraagd om een bijscholing te geven over blaasspoelen.
  Nu zag ik dat jij dit in je beroep ook doet. Nu is mijn vraag, waar besteed jij nu het meeste aandacht aan, en wat vertel je wel en niet.
  MVG Kim Cox

 2. Lees alle reacties
 3. De wetenschappelijke onder-of achtergrond voor spoelen van de blaas met zure! blaasspoelmiddelen als Solutio ( of Suby ) G of erger, R is er niet. Het irriteert en beschadigt het urothelium alleen maar.
  Gek genoeg is Nederland het enige land ter wereld waar dit wordt toegepast. De European Guidelines van de European Association of Urology, EAU, zeggen dat wanneer een katheter verstopt dreigt te raken en spoelen met NaCl niet helpt, de katheter verwijderd moet worden en vervangen door een nieuwe.Er zijn nieuwe katheters met een heparine coating die nieuwe verstoppingen voorkomen.

 4. Evelien, wie schrijft er voor dat er alleen blaasspoelvloeistof in de katheter komt en niet in de blaas? Evidence based?! Zo ja, waar kan ik dat dan lezen? Blaasstenen ontstaan door het kristalliseren van mineralen (meest calcium) in je blaas, vaak als de urine geconcentreerd is. Dat blaasstenen ontstaan door blaasspoelen lijkt me onlogisch. maar, als er onderzoek naar is gedaan, wil ik dat graag lezen!

 5. hallo, zijn er ook nadelen van blaasspoelen?
  kan er nergens informatie over vinden.
  bijv. blaasstenen, kan je die er ook van krijgen of is dit een fabel. bij ons in het verpleeghuis moeten we nu alleen blaasspoelvloeistof in de catheter laten lopen, niet in de blaas, en dan een minuut of 5 laten zitten. dit omdat je er dus blaasstenen van kan krijgen.
  is het dus eigenlijk zo dat bij iedereen die al jaren een catheter heeft elke dag spoelen goed is?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.