Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bang voor herrie schoppen

Vakbond Abvakabo FNV is druk bezig met acties tegen het nieuwe cao VVT akkoord. Lees mee met het actiedagboek van onderhandelaar Lilian Marijnissen.

Vakbond Abvakabo FNV is druk bezig met acties tegen het nieuwe cao VVT akkoord. Lees mee met het actiedagboek van onderhandelaar Lilian Marijnissen. 

 

Woensdag

Vandaag is de eerste dag van de Tour voor Zorg. Dit betekent dat we met twee bussen door het land trekken om bij zorginstellingen te informeren over ons referendum . Zo krijgen veel verzorgenden de gelegenheid om te stemmen over de nieuwe cao VVT. De bussen begonnen in Lelystad en Almere. Elke keer stoppen we bij een zorginstelling, en gaan we naar binnen om elke afdeling af te lopen. Nee, daar is niet elke zorgmanager blij mee. Soms mogen we niet naar binnen, omdat ze bang zijn dat we herrie komen schoppen. Als we uitleggen dat we echt niet weer een verpleeghuis gaan bezetten, mogen we wel naar binnen. We zijn er ook zeker niet om verzorgenden van hun werk af te houden, we willen gewoon informatie geven en iedereen de kans geven mee te doen aan ons referendum.

 

Donderdag

Een spannende dag: we hebben een manifest overhandigd aan een aantal TweedeKamerleden in Den Haag, zoals Renske Leijten (SP), Karin Straus (VVD) en Linda Voortman (GroenLinks). Hierin staat onder andere dat we ons afvragen wat er met de 12.000 extra beloofde verzorgenden is gebeurd. Zorginstellingen hebben begin dit jaar 370 miljoen extra gekregen en veel verzorgenden zien dit geld nergens terug. Verder spreken we ons in het manifest uit over de flexibilisering in de zorg en het feit dat het cao akkoord is gesloten met vakbonden die slechts vier procent van de sector vertegenwoordigt. Daarna waren we aanwezig bij een vergadering hierover. Opvallend was dat staatsecretaris Veldhuijzen van Santen (VWS) stelde dat er geen goede cao uitkomst was, en dat zij een rol wil spelen bij het cao conflict. Het is afwachten hoe dit verder gaat, maar het is in elk geval een opsteker voor ons.

 

Vrijdag

De twee zorgbussen rijden op volle toeren! We merken dat verzorgenden over het algemeen heel goed geïnformeerd zijn over de cao VVT. Het is ook mooi om te zien dat sommige managers ook hun steun voor onze acties uitspreken. Waarom ze dan niks veranderen? Ze wijzen naar boven: ik krijg ook maar een bepaald budget en een opdracht… Sommige verzorgenden staan ons zelfs op te wachten. Ja, er zijn ook negatieve reacties. Vooral op internet. Er wordt gezegd dat we mensen inhuren voor bijvoorbeeld de bezettingen van de zorginstellingen. Daar moet ik heel hard om lachen. Natuurlijk doen we dat niet. Ik heb geen idee wie die onzin verspreidt, maar je ziet wel steeds dezelfde namen op verschillende websites terugkomen.

 

Maandag

We hebben inmiddels een paar honderd stemmen opgehaald voor ons referendum. Een vruchtbare week! De bussen zijn nog twee weken op pad. We bereiden ons nu voor op een groot debat van volgende week maandag (18 juni) over de cao VVT. In elk geval zullen Renske Leijten (SP) en Linda Voortman (GroenLinks) hierbij aanwezig zijn. Iedereen is welkom!

 

Klik hier voor het tourschema van de bussen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.