Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Beginners-tachycardie

Zenuwen. Trillende handen.Rode wangen. Faalangst. Na 5 maanden gewerkt te hebben op de kraamafdeling ben ik gerouleerd naar de verloskamers.

Bevallingen aan de lopende band gaan gepaard met handelingen en situaties waar ik nog weinig weet van heb. Met open mond sta ik soms naar een bevalling te kijken, terwijl er –weet ik hoeveel- handelingen verricht moeten worden.

Warme doeken klaar, syntocinon spuiten, rapporteren en ga zo maar door. Hoe laat precies is het kind geboren? En de placenta? Komt dit allemaal ooit in mijn systeem?

Zoals ik in eerdere blogs schreef, rouleer je als verpleegkundige op de afdeling verloskunde tussen drie afdelingen. De zieke kraamvrouwen en zwangeren, de ´gezonde´ kraamvrouwen en de verloskamers.

Omdat ik een beginnende verpleegkundige ben en volgend jaar misschien ga starten met de obstetrieopleiding, is het goed dat ik op elke afdeling inzetbaar zou kunnen zijn. Dit geeft op de lange termijn een goed gevoel, denk ik. Maar nu.. Nieuwe situaties gaan gepaard met bovenstaande klachten.

Stond ik een paar weken geleden met zelfvertrouwen aan het bed op de kraamafdeling, zo voel ik me nu regelmatig een faalangstig blondje met twee linkerhanden.

Op de verloskamers heerst een hoge werkdruk en weer speelt bij mij het idee dat ik zo snel mogelijk moet presteren. Maar waarom? Ik word ingewerkt, heb werkbegeleiding, schrijf reflecties (die eeeeuwige reflecties…) en heb duidelijke leerdoelen (die eeeeuwige leerdoelen…).

Mijn gezond verstand zegt dat dit wel goed komt. Ik heb immers ervaring met soortgelijke situaties; 5 maanden geleden begon ik met precies hetzelfde gevoel op de kraamafdeling. En nu zie ik die afdeling als veilige haven. Alleen voelen de verloskamers nu eerder als een woeste oceaan…

Ga jij nog wel eens met zenuwen naar je werk?

5 REACTIES

 1. Na zo’n 35 jaar verplegen ga ik nog steeds met een kriebel in m’n ingewanden naar mijn werk. Je weet namelijk nooit wat de dienst weer brengt en of je het allemaal weer tot een goed einde brengt. Is dat onzekerheid? Faalangst???? Nee…dacht het niet. Dat adrenalinestootje heb ik blijkbaar nodig om scherp te blijven en niet op routine en automatische piloot te werken.

 2. Lees alle reacties
 3. O ja, wie heeft dat niet? Nieuwe situaties, en dan zeker in een beroep als dat van ons geven een gezonde spanning, daar is niets mis mee. Een paar dagen of weken meedraaien en je voelt je als een vis in het water van die oceaan die verloskamers heet.
  Het zou gekker zijn als je in zo’n situatie fluitend naar je werk ging… Zet ‘m op, je weet uit je eigen ervaring al dat het helemaal goed komt!

 4. Mooi dat je die spanning voelt! Je weet ook hoe je het liefst naar je werk wilt gaan! Je hebt ook al veel vaker in dit soort situaties gestaan en daar een succes van gemaakt. Ga eens na hoe je toen succesvol was en pas dat ook in deze situatie toe. Veel plezier

 5. Ik herken het ook hoor! Ik werk al bijna 10 jaar op dezelfde afdeling, maar als ik eens een dagje word ‘uitgeleend’ naar een andere afdeling ivm onderbezetting daar sta ik met twee linkerhanden!
  En ook als we op onze eigen afdeling een patiënt krijgen van een ander specialisme kan ik dat gevoel hebben. Ik denk ook niet dat dit verkeerd is, het maakt je extra alert.
  Ik ben ook vaste werkbegeleider en als er nieuwe leerlingen of stagiaires starten zie ik dit ook altijd gebeuren en ik kan toch wel zeggen dat 99% heel snel toch hun draai gaat vinden!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.