Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

Ben je 24/7 verpleegkundige?

Een verpleegkundige draagt bij aan de zorg van een patiënt. Ook helpt hij of zij bijvoorbeeld met de ADL, zoals wassen en aankleden. In ieder geval een zorgzaam beroep.

Nu vraag ik mij af of je ook een verpleegkundige na je werk/dienst bent. Zo zat ik met mijn klas een hapje te eten in een restaurant. En plotseling viel een man zo recht achterover vanuit zijn stoel. Op het moment zelf waren wij erg verbaasd en wisten wij niet wat we moesten doen. Gelukkig stond de man direct weer op en ging zitten. We vroegen nog hoe het met hem ging. En hij antwoordde ‘Het gaat wel hoor, dank je.’

Maar wat ik er nou zo vreemd aan vind is dat het in een verpleeghuis, ziekenhuis of verzorgingshuis naar alle waarschijnlijkheid anders was geweest. Dan werd er met spoed gerend en controleerden en vroegen ze van alles. Maar gebeurt dat ook als het niet in het ziekenhuis maar gewoon midden op straat gebeurt? Dat weet ik niet. Moet je iets doen als verpleegkundige?

Of als bijvoorbeeld iemand gewoon op straat van zijn fiets valt. Loop je dan door of schiet je direct te hulp?

18 REACTIES

 1. Onderweg naar huis zag ik dat er een vrouw zitten op de grond lag met de politie en heel veel omstanders er omheen. Ik had toen geen dienst meer en ben doorgefietst. Ik twijfelde heel erg om er na toe te gaan, maar ik zag dat zij in goede handen was. Maar achteraf heb ik erge spijt, want ik had haar moeten helpen. Wat ik wel erg vond is dat mensen gewoon blijven staan kijken nadat politie en ambulances in actie zijn.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik sluit me volledig aan bij de laatste uispraak van M.
  “Je bent 24/7 verpleegkundige, waar je ook bent. Maar er mag meer aandacht aan worden besteed op de opleidingen”
  Ik vind dat er te weinig aandacht wordt besteed aan het handelen in een onvoorziene situatie. Ik heb mede-stagiaires stappen achteruit zien doen in paniek toen een patiente flauw viel ipv te gaan handelen, puur omdat ze niet wisten wat ze konden en moesten doen. Best een slechte zaak!

 4. Ik vind dat er in de opleiding veel meer aandacht besteed mag worden aan het verlenen van EHBO buiten de werkplek. Je leer om te reanimeren en om een simpel verband aan te leggen. Maar niemand die je verteld wat je moet doen als je niet op de afdeling bent, als je niet alles bij de hand hebt en er geen collega’s zijn die je kunnen helpen of een arts kunnen bellen.
  Na mijn opleiding heb ik me genoodzaakt gevoeld om een losse EHBO cursus te doen. In die cursus heb ik veel meer geleerd qua EHBO dan in de 4 jara van mijn opleiding.
  Sindsdien heb ik al meerdere malen op straat EHBO gedaan. Als er iets gebeurd, observeer ik de situatie of start meteen met handelen als ik alleen ben. Wanneer er meer mensen zijn, stop ik iig om te vragen of mijn hulp nog nodig is of dat ik nog iets kan betekenen. Pas als dit niet het geval is, ga ik verder.
  Je bent 24/7 verpleegkundige, waar je ook bent. Maar er mag meer aandacht aan worden besteed op de opleidingen

 5. Ik denk dat je ook als ervaren verpleegkundige op straat weinig meer kan doen als het slachtoffer begeleiden tot eventuele hulpdiensten komen. Op straat heb je nl de materialen die je op je werk tot je beschikking hebt niet. Ik denk dat je weinig meer kan doen als de eerste de beste EHBO-er.

 6. Meteen helpen lijkt me, doen wat je kunt. Zeer simpel.
  Heb een klein koffertje in de wagen, basis ehbo en heeft me al vele malen geholpen. Vaak is er in een acute situatie buiten al veel commotie, ik denk dat je ook als rustgevende factor een grote rol kunt spelen . Daarbij kan je klinische blik een aanvulling zijn; stel dat 112 ter plaatse komt

 7. Verplicht/competentie profiel? Gewoon, uit medemenselijkheid met extra kennis. Toch heb ik al die keren dat het mij overkwam als eerste geobserveerd, niet als een dolle stier er op af. Als ik tevreden was wat ik zag, prima en vervolgde mijn reis. Die keren dat hulp onvoldoende of niet aanwezig, primaire hulp, stabiliseren van wat je aantreft. Immers in NL is hulp snel aanwezig.
  Gelukkig is verpleegkundige meer dan ingrijpen bij spoedgevallen. Stimuleren in zelfzorg, of gratis advies geven, een luisterend oor. Minder spektaculair maar wel vakinhoudelijk.

 8. Volgens code 4.4 van het competentieprofiel van de verzorgende/verpleegkundige ben jij verplicht om niet alleen binnen je werk, maar ook op straat noodhulp te verlenen. Dus ja als er buiten je werk wat gebeurt, dan ben jij verplicht hulp te verlenen.

 9. ik volg zelf ook de HBO-V, en vind dat er eigenlijk te weinig aandacht aan de EHBO besteed wordt zoals je die buiten de muren van een instelling kunt toepassen.
  ik heb wel de reanimatie binnen mijn opleiding gehad, maar wat je nou moet doen wanneer een slachtoffer een ernstig bloedende wond heeft of last van zijn nek heeft is mij niet geleerd in de opleiding.
  zelf heb ik al voordat ik begon aan de HBO-V mijn EHBO en sinds 2 jaar ook mijn LOTUS diploma, dus inmiddels weet ik ook wat ik in die situatie moet doen.
  ik denk dat je als verpleegkundige op een andere manier kennis hebt, waardoor je als er iets gebeurt wel door logisch nadenken kunt bedenken wat logisch is om te doen, en in weze is een ieder verplicht om een ander te helpen wanneer dat nodig is.
  als verpleegkundige ben je, zoals P ook benoemt, toch het aanspreek punt van veel mensen, doordat je toch meer weet als een gemiddelde persoon over het menselijk lichaam.
  en aan rianne: soms wordt er inderdaad al gebeld en staan er mensen bij. als je denkt dat je iets meer kunt betekenen dan de andere mensen, kun je altijd vragen of er ook iemand EHBO heeft. dit is niet altijd het geval, waardoor jij als verpleegkundige (ook in opleiding) meer kan betekenen voor het slachtoffer.
  en inderdaad, het is eigen aan verpleegkundigen dat ze andere willen helpen, althans, daar ga ik vanuit;)

 10. Het maakt niets uit wat je bent en welke opleiding je hebt. Als je het van “iets” laat afhangen is het resultaat vaak dat je niets doet. Leuk als je b.v. met je partner in het stille bos zit en die verslikt zich en je geen opeleidng hebt).je verleent hulp (logisch lijkt me) of niet)

 11. Tuurlijk ben je 24/7 verpleegkundige. Zo heb ik regelmatig EHBO moeten verlenen en helemaal wanneer je gediplomeerd bent dan roepen mensen soms ook je hulp in. Dit vind ik niet meer dan logisch, je vraagt toch ook een leraar wel eens om bijles. Ik vind dat je ook buiten diensttijd wanneer nodig vpk bent of je het leuk vind of niet.

 12. Ik vind dat je verplicht bent om iemand te helpen, ook na diensttijd. Je hebt aan begin van de opleiding ehbo gehad en daarnaast kun je als je geen opleiding hebt gedaan op medisch gebied altijd om hulp roepen en er voor iemand zijn door te troosten en gerust te stellen. En wordt iemand met de ambulance opgehaald dan moet je het aan je collega’s overlaten en afsluiten.

 13. In de opleiding zit een stuk EHBO, ik denk dat je in dit soort situaties buiten de muren van een instelling daaraan moet denken. Tuurlijk weet je veel meer dan een gemiddelde EHBOer, maar dat doet op dat moment niet ter zaken. Dus basaal EHBO verlenen en beoordelen of iemand na moet worden gekeken door een arts of SEH, zoja hoe, per ambulance of kan het slachtoffer met een auto zelf naar een HAP of SEH

 14. Toevallig stond ik vanochtend voor dit dilemma, toen er een fietser op de grond lag na een botsing met een scooter. Omdat er al 3 mensen bijstonden en er al gebeld werd, ben ik langzaam doorgefietst. Wel dacht ik meteen toen ik het zag “wat kan ik doen?”. Omdat ik nog maar net met de hbo-v begonnen ben, besefte ik dat ik maar weinig hulp kon bieden. Ik bezit gewoonweg nog te weinig kennis. Eenmaal verder in de opleiding (of afgestudeerd), denk ik dat je zeker hulp kunt bieden in dit soort situaties! Volgens mij wil je als verpleegkundige zijnde iemand ook graag te hulp schieten, toch? Is het niet een soort van natuurlijke reactie om meteen te helpen? Ik kan me in elk geval niet voorstellen dat ik zomaar door zou lopen/rijden!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.