Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ben jij lid?!

Ben jij lid van een vakbond? Ik vraag dat wel eens aan collega's die ik tegenkom en dan hoor ik - zeer tot mijn spijt - vaak genoeg zeggen: 'Nee, waarom zou ik?!'
Ben jij lid?!

Tja, dan wordt het ook gelijk moeilijk om uit te leggen waarom je – naar mijn mening – lid zou moeten zijn van een bond. Kreten als solidariteit en ‘samen sta je sterk’ hebben dan niet zoveel effect.

Zelf ben ik vanaf de oprichting in 1991 lid van de categorale vakbond NU’91. Namens die organisatie zit ik al diverse jaren in de ondernemingsraad van mijn werkgever en sinds december vorig jaar ben ik ook vakbondsconsulent.

In mijn opleidingstijd ben ik lid geweest van de toenmalige AbvaKabo, en was ik als kaderlid actief in het Academisch Ziekenhuis Leiden. Wat mij van die periode nog bij staat is dat het uitzetten van beleid door een algemene vakbond afhankelijk is van de algemene koers die landelijk is bepaald. En soms is dat in tegenspraak met de belangen die binnen een Academisch Ziekenhuis spelen.

Sinds de Witte Woede en de opkomst van de Verplegenden en Verzorgenden In Opstand (VVIO) was het voor mij duidelijk: alleen een categorale vakbond kan optimaal voor de belangen van verzorgenden en verpleegkundigen opkomen. Ik schrijf dat met alle respect voor de kennis en kunde van andere bonden als CNV Publieke Zaak en AbvakaboFNV.

Ik voel me meer op mijn gemak bij vakbondsvertegenwoordigers die zelf in het vak hebben gewerkt, die precies weten waar het in de zorg om gaat, en die aan een enkel woord voldoende hebben om te begrijpen wat je bedoelt.

Ook maakt de vakbond NU’91 zich zichtbaar sterk voor de professionalisering en de zelfstandigheid voor verpleegkundigen en verzorgenden. Daarnaast is NU’91 een gratis digitaal zorgportfolio gestart voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Vorige week heb ik de vergadering
bijgewoond van de Klankbordgroep CAO VVT van NU’91, waarin de voorstellen voor de nieuwe CAO werden besproken. De onderhandelaars hebben goed naar ons geluisterd en de voorstellen aangepast aan wat wij nodig achtten.

Uiteraard staat het iedereen vrij om zich aan te sluiten bij een vakbond van zijn of haar eigen keuze. En natuurlijk is het belangrijk wat de contributie is, en wat je ervoor terug krijgt. Maar ik vind dat verpleegkundigen en verzorgenden alleen maar een vuist kunnen maken als de rijen gesloten zijn en de belangen worden behartigd door een categorale vakbond. En voor mij is dat NU’91.

Gelukkig blijkt uit de poll op deze site dat het merendeel van de stemmers lid is van een vakbond. Ben jij dat ook?!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.