Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betaalbare zorg

Conny vraagt zich af of de zorg er beter op wordt als je familie verplicht om mee te helpen in het verpleeghuis.

Het blijft zoeken naar een betaalbare zorgtoekomst voor ons allemaal. Allerlei dingen worden bedacht om een oplossing te bieden aan de (dreigende) tekortkomingen in de zorgverlening. Je zou –zoals zorginstelling De Vierstroom nu doet  – familie kunnen verplichten om mee te helpen in het verzorgen van hun vader, moeder, oom of tante.

 

Geen betere zorg 

Hier heb nog niet zo lang geleden een blog over geschreven, namelijk dat het in bijvoorbeeld Duitsland het al een verplichting is. Nu denk ik niet dat het hierdoor beter zal gaan met het verzorgen van ouderen omdat het geen toevoeging wordt maar een surrogaat. En zoals het woord surrogaat ook betekent, is het een product dat een ander vervangt, maar van een mindere kwaliteit. Dus zie ik dit niet als een oplossing. Een verplichte invulling van taken heeft nooit eenzelfde motivatie. En daarnaast zal het leven voor onze ouderen er niet beter van worden, omdat wij verzorgenden niet voor niets een opleiding hebben gevolgd.

 

Woonkosten

Waar wel naar gekeken kan worden zijn de woonkosten die een oudere heeft. Als iemand geïndiceerd wordt voor een instelling, vallen die kosten weg. Men heeft hier in Nederland namelijk allerlei rechten bij het wonen in een instelling. Dit gaat veranderen, zorg en wonen worden van elkaar gescheiden en zal men huur moeten gaan betalen aan de instelling. De overheid gaat dit niet meer vergoeden.

 

Ook eten betalen

Het lijkt mij niet meer dan logisch dat het eten, en aanverwante zaken op dezelfde manier zullen worden verwerkt. Het is niet meer vanzelfsprekend dat alle (onbetaalbare)zorg wordt vergoed door het collectieve systeem.

 

Vind jij dat zorginstellingen familie moeten verplichten om mee te helpen? Breng hier je stem uit op onze nieuwe poll.

 

Bekijk ook hier het Filmpje van de Week: directeur van De Vierstroom licht zijn beweegredenden toe.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.