Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beter iets dan niets

De kwaliteit van de verpleeghuiszorg holt achteruit, zegt de inspectie. Check het nu zelf op de online ranglijst!

 

Sinds vorige week staat de inmiddels beruchte ranglijst van verpleeghuizen van de Volkskrant compleet op internet. Hier kun je zien hoe ieder huis scoort op de punten ziekteverzuim, doorligwonden, fixeren en de aanwezigheid van kamers met drie bewoners of meer. Ook kun je per verpleeghuis de inspectierapporten bekijken.

 

De branche protesteert. Volgens ActiZ is de ranglijst gebaseerd op achterhaalde cijfers uit 2004 en 2005 en zijn de gegevens zijn ongeschikt om het kwaliteitsniveau op de afdelingen te vergelijken.

Ook zouden er instellingen op de lijst staan die helemaal geen verpleeghuiszorg in hun pakket hebben. AcitiZ is op dit moment druk bezig met het verzamelen van actuele cijfers, die zo rond de zomer bekend worden.

 

Tot die tijd moeten we het hier mee doen. Wellicht achterhaald, maar in ieder geval beter iets dan niets, denk ik dan maar. Het is best aardig om een beetje door dat lijstje heen te klikken. Bezoekers van de site kunnen zelf hun commentaar toevoegen.

 

Best leuk om je eigen huis even op te zoeken natuurlijk, veel verzorgenden zullen het inspectierapport nooit ingezien hebben vermoed ik. En het is aardig om te lezen hoe hoeveel cliënten er in 2005 medicatiefouten gemaakt. Ik geef de critici gelijk die zeggen dat juist de huizen die alles zorgvuldig en compleet bijhouden daarvoor eerder gestraft worden dan beloond. Een huis dat alle fouten registreert komt er slechter vanaf dan een huis dat dit slordiger doet en daardoor zorgvuldiger lijkt te werken. Maar goed, je moet ergens van uitgaan.

 

Uit de lijst blijkt ook maar weer hoeveel papierwerk er bij de hele verpleeghuiszorg komt kijken. Protocollen, zorgdossiers, foutenregistraties… Of neem vraag 25: “Heeft uw organisatorische eenheid een plan van aanpak voor de informatievoorziening/-beveiliging om aan de norm NEN 7510 te kunnen voldoen of voldoet uw organisatorische eenheid al aan de norm?” Zo’n vraag geeft toch een aardige indruk van hoe het met de bureaucratie in de zorg gesteld is, nietwaar?

 

Tegelijkertijd holt de kwaliteit van de zorg achteruit, zei de inspectie vorige week nog. Bij één op de zeven verpleegafdelingen is de zorg verslechterd, constateert de inspectie. Bijvoorbeeld omdat ze geen keurmerk hebben. Of een instelling wel of geen keurmerk heeft, zegt volgens mij weinig over de kwaliteit van de zorg. Het gaat erom dat er personeel is dat tijd en zin heeft om een vraag zoals eerdergenoemde vraag 25 te beantwoorden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.