Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Bezuinigen op mijn afdeling

De zorg kost teveel. Teveel mensen gebruiken teveel zorg. Omdat zorginstellingen in principe voor patiënten zorgen en daarna pas voor zichzelf, is het lastig winst draaien en gaten vullen.

Maar het roer moet om, zeggen zorgregeerders. Dit loopt uit de hand. En omdat mijn bazen niet willen dat ze zonder mij of collega’s moeten, wordt ons gevraagd om mee te denken over kostenbesparing.

Iemand oppert om de prijs van gebruiksvoorwerpen te noteren op de kasten. Als je dan een nieuw infuussysteem pakt, kan je zien wat je uitgeeft; voilá bewustwording! Ik fantaseer erop verder (dat is mijn afwijking). Ik zie ons een catheter pakken, check, catheterinbrengset, check, catheterzak, hebbes. Voor we de voorraadkamer weer verlaten, moeten we ‘uitklokken’. Met een pasje ‘bliep’ maak je je aanwezigheid bekend en daarna haal je al je materialen langs dezelfde scanner. Bliep, bliep, bliep, €36,93. Ik voer de patiëntennaam in. Zij zal de rekening wel ontvangen.

Ook de keuken blijkt een grove kostenpost. Allereerst schijnen plegen uit de koelkast te eten en drinken, wat voor patiënten is bedoeld. Jaarlijks gaan er liters karnemelk in een zuster in plaats van een zieke. Mijn collega’s roepen dat de voorraad wel kan slinken. Om dorstige zusters te ontmoedigen en inkoop te verlagen, kan de patiënt voortaan kiezen uit melk, karnemelk koffie en thee. Mijn brein verzint er weer een electronisch slot bij. Op de koelkast zo’n zelfde afrekensysteem: zoveel glazen breng ik bij die patiënt.

De incontinentiematerialen zijn ook altijd een heet hangijzer. Al dat geïsoleerd plastic kost een hoop. We blijken mensen die iets geplast hebben in onze materialen, veel te snel een nieuwe aan te bieden. Misschien moeten we berekenen hoeveel liter zo´n ding kan houden en een vochtbalans bijhouden. Dan weten we precies of er iets vervangen moet worden of niet, toch?

Tja, ik maak er grappen over, maar het is bittere ernst. Wat als verpleegkundigen te weinig kostenbewust blijven? Ik vrees toch wel voor de toekomst voor mij en mijn patiënten. Heeft er nog iemand fantastische bespaarideeën?

14 REACTIES

 1. Iedereen loopt maar te mopperen over de managers. Vergeet niet dat ook hier de bezuinigingen voelbaar zijn.
  Zelf stuur ik een afdeling aan met 50 bedden en in het totaal 65 medewerkers. Geen tussenlaag niks. Verder ben ik ook eindverantwoordelijk voor het gehele afdelingsbeleid en budgetverantwoordelijk.
  Wekelijks hoor ik van mijn medewerkers hoeveel respect ze voor mij hebben en never nooit mijn baan willen hebben.
  Als ik vakantie heb dan ben ik daarna 2 weken bezig om mijn achterstallige werk weg te werken en een verpleegkundige die aan het einde van schaal 45 zit en redelijk onregelmatig werkt komt aan het einde van de maand toch echt wel bij mijn salaris in de buurt.
  Mij hoor je niet mopperen, want ik heb, nog steeds, plezier in mijn werk. Maar dat gedoe rond die managers moet maar eens afgelopen zijn. Ook voor ons komt er steeds meer bij en moeten wij meer werkzaamheden doen. Mijn salaris stijgt net zo “hard” als die van verpleegkundigen.

 2. Lees alle reacties
 3. Hallo allemaal.
  Het besparen is idd altijd goed.
  Helaas worden er naar mijn idee op de verkeerde dingen bezuinigd ..
  Proberen ze mensen te wassen met opwarmbare washandjes, (ja die stop je gewoon 30 sec. in de magnetron en wassen maar) Het is toch te zot voor woorden. Die proef kost duizenden euros en toch wordt zo iets getest wat toch NOOIT doorgevoerd wordt.
  Tsja. soms!

 4. Fantastische bespaaridieeën. De managers zouden zich moeten schamen !
  De lonen van de managers mogen fantastisch naar omlaag,
  Met die fantastische loonsverlaging bij de managers kan er bijgevolg een fantastische loonsopslag gegeven worden aan de plegen in de zorg !
  Het zou al erg zijn wanneer je, je in het zweet moet werken voor een karig loon en je dan nog niet eens mag laven aan de bron des overvloeds. Het is maar een druppel in vergelijking met die van wat managers
  opslokken op tijdens hun meetings en dat kost ook! Die zouden ook kunnen wachten tot thuis om naar de WC te gaan maar die dan dat ook niet.
  Aan Peer,
  Jou besparingsmaatregelen vind ik wel erg grappig maar als je dit niet als grap zou hebben bedoeld, dan is dit toch wel erg vergaand, (beetje ziekelijk eigenlijk?! )ofwel ben jij een zelf een manager !
  We gaan toch niet terug naar de Romeinse tijd !

 5. Herplakbare pleisters invoeren, zijn ze vaker bruikbaar. Na wondzorg gooi ik alleen de echt vieze en doordrenkte gazen weg, de rest kan gewoon terug op de wond. Ook gebruik ik altijd naald en spuit meerdere malen, wel bij dezelfde patient uiteraard. De handdoek te drogen aan het bed, en bij een vieze vlek het laken/deken omdraaien, een keer per week verschonen is echt voldoende. Mijn pennen koop ik zelf, minder kosten voor het ziekenhuis en ik ga altijd thuis naar de WC! s’Nachts loop ik met een lampje op mijn hoofd (met batterijen van de Lidl, anders wordt het voor mij te kostbaar), kan al het licht uit blijven, goed voor milieu en energiekosten
  Medisch wordt er op enorme schaal verspilt, er verdwijnt voor tientallen duizenden euro’s de prullebak in, organisatorisch minstens een even groot bedrag.
  Binnenkort krijgt iedereen na werk een volle vuilniszak mee naar huis, bespaart strotingskosten …

 6. wat is dat toch voor een frustratie tegen managers? hoeveel zijn er werkelijk? aantallen en bedragen graag. Ze zitten toch niet de hele dag te niksen? Ze voeren veelal ons overheids beleid uit. Dat wij zelf initieren via “onze” politici. We willen toch inzicht: snaq, decubites, infecties, hoeveel er overlijden per instelling. alles moet gescoord en inzichtelijk worden anders worden we opgehangen dat de zorg niet goed is. En dat vinden “onze” patienten, lees de kranten maar.

 7. Tja echte concurentie is er niet dus zijn inco materialen voor grotere kinderen en volwassenen naar verhouding zeer veel duurder, veel duurder dan het zou hoeven, het zou me niet verbazen als fabrikanten onderling daar ook prijsafspraken over gemaakt hebben.
  En net als een collega hier ook al aangegeven hefet we zijn blij als we de tijd hebben om iemand zijn inco te verschonen, door dure managers blijft er weinig geld over voor handen aan het bed laat staat voor enig sociaal contact.
  maar tja sociaal contact en menselijkheid dat kost geld….

 8. Op de werkvloer,voeding,materiaal is een bezuiniging nihil.Dit is al minimaal.De besparingen zijn te vinden bij;overhead,onnodige dbc,s,overconsumtie van consulten,poliklinische bezoeken en andere spreekuurhouders,bonussen,apparatuur langer gebruiken,geen paleizen meer,managers weg

 9. altijd maar die bezuiniging geneuzel over pleisters en boterhammen.
  Het stoort me dat verpleegkundigen zo naief zijn om hier inmee te gaan. Het lijkt me een zoethoudertje van het management. Denk met ons mee, jullie stem is belangrijk, en vervolgens passen ze de makkelijkste oplossing en dat is met minder verpleegkundigen meer doen.
  Bewust omgaan met materiaal ok.
  Maar eerst minder managers, en bonussen. Dan pas praten over goedkopere luiers.

 10. Door pre eclampsie beviel ik in het ziekenhuis.
  Na de bevalling bleef ik nog een aantal dagen voor nacontrole. Ik kreeg een netbroekje. De dag na de bevalling zat het netbroekje onder de faces, urine en bloed. Omdat ik was ingeknipt leek het mij voor infectiepreventie zinvol het netbroekje te vervangen. Het afdelingspersoneel dacht daar anders over: beleid was 1 broekje per patient.
  Tsja, mij leek een infectie duurder.
  Regels zijn belangrijk, maar het blind volgen van regels leidt niet tot betere of goedkopere zorg. Investeer in bewustwording van het waarom van de regels zodat men er ook gemotiveerd van kan afwijken. Dat vraagt ook om een bewuste werkhouding. Wat doe ik, wat zeg ik, wat betekent het?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.