Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Bij nacht en ontij zichtbaar blijven

Het fraaie Brabantse landschap is overdag een lust voor het oog, maar als het donker is levert het regelmatig onrust (en ergernis!) voor mij op.

Voetgangers, fietsers, honden en katten kunnen mij soms de stuipen op het lijf jagen. Honden of katten die ’s-avonds buiten rondlopen zijn nauwelijks te zien op de schaars verlichte wegen. Er steekt er nog wel eens eentje over zonder te kijken. En ja, ik rem ook voor dieren, maar dan moet ik ze wel kunnen zien. Tot nu toe heb ik spijtig genoeg een tijd terug een hondje niet kunnen ontwijken.

Voetgangers en fietsers zijn van een andere orde. Het is onvoorstelbaar hoe sommige mensen donker gekleed op een onverlichte weg lopen, en dan ook nog met zijn tweetjes naast elkaar. Is het teveel gevraagd om een veiligheidshesje aan te trekken of de bekende knipperlichtjes op de jas te bevestigen?

Niet alleen voor hun eigen veiligheid, maar ook voor mijn gemoedsrust! Ik hou me keurig aan de maximumsnelheden, rem op tijd voor bochten en kruisingen, en mijn verlichting is altijd in orde. En dan heb ik het maar even niet over een van onze nationale sporten: fietsen zonder verlichting.

Vorige week kwam ik rond 22.00 uur een echtpaar tegen, dat stevig gearmd over de weg liep. Hij met een reflecterend vest aan, en beiden met knipperlicht op de rug van de jas en op de voorzijde. Ik had eigenlijk moeten stoppen en ze bedanken voor hun aandacht voor de medeweggebruikers.

Nu ik toch over zichtbaarheid aan het bloggen ben: hoe vaak moet ik niet mijn Maglite 4D zaklamp achter de chauffeursstoel vandaan halen om huisnummers te kunnen lezen? Die zijn als het donker is, meestal niet meer te lezen. Alleen de witte borden met zwarte letters zijn redelijk zichtbaar. 

Als ik zo stapvoets door een straat rijd met een sterke zaklamp schijnend op de voorgevels, dan kan het haast niet anders dan dat ik binnenkort door een politieauto wordt klemgereden in verband met verdacht gedrag.

Reflecterende huisnummers of een simpel bordje met een huisnummer in de tuin bij de straat: kost weinig en scheelt een hoop zoektijd, ook voor de ambulance of de arts van de huisartsenpost. Ben benieuwd hoe het staat met de zichtbaarheid van huisnummers onder de lezers van mijn weblog.

3 REACTIES

 1. Het is zo herkenbaar.
  Heb er mensen wel een keer op aangesproken om voor een paar euro zo’n veiligheidshes aan te schaffen. Ze hebben het inderdaad aangeschaft, zie ze regelmatig ’s avonds lopen met hond in hes.
  Ook de fietser is een ramp. Heel simpel witte reflector voor op de fiets en ze zijn goed zichtbaar voor een paar centen.
  wat betekenen die paar centen ten op zichte van een mensenleven.
  Wat bij ons in West-Brabant zo leuk is: straatnaambordjes zitten maar op een huis, meestal rechterhoekhuis.Zoek je ook aardig hoor in het donker.
  ook zouden reflector reagerende lampen een uitkomst zijn in steegjes, vooral in het donker, alleen de woningbouwstichtingen willen hier niet aan. Jammer voor onze veiligheid.Mijn zaklamp geeft mij dan wel een veilig gevoel, je kunt er goed mee meppen, hoop het alleen niet nodig te hebben.
  Wat ik ook een doorn in het oog vind: slechte verlichting van de auto’s.
  Wij zijn er in ons gezin heel kien op dat dit goed in orde is. Je moet gezien worden en vooral in de polderomgeving.

 2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.