Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijstand

Mensen die van de bijstand leven worden misschien verplicht om als verzorgende te gaan werken. Conny zet haar vraagtekens hierbij.

In de Tweede Kamer is een voorstel gedaan. Het idee is om mensen die in de bijstand zitten, te binden aan een werkplicht. Het gaat over een groep van 300.000 personen die feitelijk al een sollicitatieplicht hebben. In het onderwijs, groenvoorziening en de zorg komt men handen te kort. Dit thema wekt uiteraard veel discussie op. Want het is zowel van de kant van de uitkeringsgerechtigde als van de doelgroep waar de verplichte te werk komt, een gevoelig onderwerp.

 

Gedegen screening

Persoonlijk vind ik het een goed plan, om mensen die uit zichzelf nuttig willen zijn, deze mogelijkheid te bieden. De ervaring leert dat deze groep meestal al als vrijwilliger werk verricht. Anders is het met mensen die geen binding hebben met ouderen. Als men dit plan in Den Haag werkelijk gaat uitvoeren met een verplicht karakter, hoop ik wel dat er een gedegen screening komt voordat ze bij verpleeghuizen en verzorgingshuizen ingedeeld wordt.

 

Koffie schenken 

Bij onze organisatie wordt er koffie geschonken door vrijwilligers. Onder hen zijn ook bijstandsgerechtigden. Het zijn gemotiveerde mensen welke heel nuttig werk doen. Het is niet alleen koffieschenken maar het praatje wat daarbij ontstaat, is voor vele bewoners een prettig moment van de dag.

 

Wandeling 

En er kan veel meer gedaan worden.  Denk bijvoorbeeld maar eens aan een wandelingetje. Of misschien even naar de markt.  Nu zullen veel collega’s gaan roepen: ja, maar dat is eigenlijk ons werk! En dat is helemaal waar. Alleen zal het waarschijnlijk nooit lukken om binnen het budget, betaalde krachten een wandeling laten uitvoeren. En dus ga ik voor een win win-situatie. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.