Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bijvoeden bij borstvoeding: standaard of hypo-allergeen?

Sinds een jaar of twee wordt er bij ons op de afdeling om de week een dossierbespreking gehouden. Klinisch redeneren neemt hierbij een belangrijke plaats in. Daarnaast nemen we, vanuit de op dat moment besproken casuïstiek, een klinische onzekerheid onder de loep.

Een paar weken geleden bespraken we een casus van een prematuur die geboren was met 34 2/7 week, die ondertussen 39 weken was en nog in het ziekenhuis lag in verband met ademhalingsondersteuning. Tijdens de bespreking kwamen we op het onderwerp bijvoeding van een zuigeling die borstvoeding krijgt. Het besproken kind kreeg namelijk standaard zuigelingenvoeding, terwijl andere zuigelingen soms bijgevoed worden met hypo-allergene voeding. Dat leidde dus tot een klinische onzekerheid: voed je een zuigeling die borstvoeding krijgt bij met gewone standaard zuigelingenvoeding of met hypo-allergene zuigelingenvoeding?

Het komt regelmatig voor dat we zuigelingen overgeplaatst krijgen uit een ander ziekenhuis of vanuit thuis die borstvoeding aangevuld krijgen met hypo-allergene zuigelingenvoeding. Vaak gaan we hier dan mee door omdat we aannemen dat er wel een goede reden voor zal zijn. Dit is echter vaak niet terug te vinden.

In het AMC hebben neonatologen en lactatiekundigen
zich over deze kwestie gebogen. Ze kwamen tot de conclusie dat er geen goede reden is om moedermelk standaard aan te vullen met hypo-allergene voeding. In de literatuur wordt aangegeven dat hypo-allergene voeding alleen aanbevolen wordt bij baby’s waarvan een of beide ouders, of broertjes en zusjes, een allergische aandoening hebben. Verder zeggen onderzoekers dat borstvoeding in de eerste 4-6 maanden op zich al een preventieve werking heeft voor het ontwikkelen van allergieën op latere leeftijd. Zelfs de fabrikant gaf bij navraag aan dat een kind zonder allergieën in het gezin, gewone standaard zuigelingenvoeding mag krijgen naast moedermelk. Het kan geen kwaad, maar het is zowel voor het ziekenhuis als voor de ouders duurder.

De vraag die je zou moeten stellen is: als dit kind niet met borstvoeding was gestart na de geboorte, was er dan ook gestart met hypo-allergene voeding? Hierop zijn twee antwoorden mogelijk:
1. Als het gaat om een kind waarbij de ouders, en broertjes en/of zusjes, geen allergische aandoening hebben kan er naast moedermelk gewoon standaard zuigelingenvoeding gegeven worden.
2. Als het gaat om een kind met een belaste gezins-anamnese, waarvan een of beide ouders, of broertjes/zusjes, dus een allergie hebben, kan gestart worden met bijvoeden met hypo-allergene voeding als preventieve maatregel. Hierbij is het nog steeds belangrijk om aan te geven dat borstvoeding eigenlijk de beste hypo-allergene voeding is die bestaat. Er is op dit moment voldoende evidence dat borstvoeding de beste preventie geeft voor allergieën op latere leeftijd.

Hoe weet je nu vooraf of een kind een belaste gezins-anamnese heeft? In het AMC is deze vraag opgenomen in het protocol van de verloskundige/gynaecoloog. Als er dan na de geboorte gestart moet worden met bijvoeden, weet men gelijk of het kind standaard of hypo-allergene voeding moet krijgen. Een simpele vraag tijdens de zwangerschap kan dus al kostenbesparend werken.

In deze pdf staat een stroomdiagram over bijvoeding die we in het AMC gebruiken:

2 REACTIES

  1. Waar men in dit artikel aan voorbij gaat is het feit dat de voorkeur bij bijvoeden van een borstgevoed kind naar gekolfde melk van de eigen moeder uit gaat. Als er niet (voldoende) melk van de eigen moeder is dan zou de tweede keuze donormelk moeten zijn. Daarom hoop ik dat het initiatief van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam door heel veel andere ziekenhuizen overgenomen gaat worden.

  2. Lees alle reacties
  3. De landelijke richtlijn is een tijdje geweest dat er HA voeding werd geadviseerd als bijvoeding naast BV. Inmiddels is daar van afgeweken, omdat HA geen duidelijke meerwaarde heeft. De vragen die hierboven gesteld zijn, zijn inderdaad duidelijke vragen om een keuze te maken in de voeding. Maar eigenlijk is HA maar een relatief milde voeding en zul je bij allergieen een dieetvoeding moeten gaan gebruiken waarbij de vezels ‘verknipt’ zijn zoals pepti of nutramigen.
    Inmiddels adviseren consultatiebureau’s dus ook weer gewoon de standaard voeding als bijvoeding te geven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.