Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Biotex voor de diabetische voet

Laatst kreeg ik weer eens het verzoek van een arts uit het ziekenhuis om de diabetische voet van een patiënt te behandelen met een Biotexbadje.  Waarom toch?

Tijdens het uitvragen van de anamnese vertelde de patiënt dat zij diabeet was en dat er vorige week een wondje was ontstaan tijdens een pedicurebehandeling. De pedicure had iets te diep de callus verwijderd en hierdoor was een wond ontstaan die na drie dagen veel pijn deed. De patiënte ging naar de spoedeisende hulp. Daar constateerde de arts een infectie en gaf het advies om driemaal daags een Biotexbadje te nemen om de infectie eruit te spoelen.

Waarom blijft deze behandeling nog steeds bestaan, vraag ik me keer op keer af. Het lijkt niet uit te bannen in de behandeling van de diabetische voet. Het is echter uitermate slecht. In de reguliere richtlijnen wordt dit ook niet aanbevolen. Er is een aantal factoren waarom dit echt slecht is en juist complicaties kan oproepen. Ik wil de meest voorkomende problemen hier benoemen en hoop dat het nu voor eens en altijd stopt.

1. Kans op brandwonden
Door het optreden van neuropathie is de patiënt niet meer in staat om aan te voelen of het water te warm of te koud is. Het optreden van brandwonden en daardoor grotere letsels die zeer moeilijk te genezen zijn is groot.  Zie de Wondenwijzer, pagina 58: http://www.wondenwijzer.nl/media/Diabetische%20voet/hoofdstuk%20diabetische%20voet_381.pdf

2. Maceratie
Doordat de huid gedurende een langere tijd in een bak met water zit is de kans op maceratie van de huid groot. Maceratie geeft openingen en een port d’entrée voor allerlei schimmels en bacteriën waardoor nieuwe infecties kunnen optreden. De patiënt met diabetes mellitus heeft al een verminderde weerstand tegen infecties, dus het creëren van nieuwe ports d’entrées verhoogt de kans op nieuwe infecties.

3. Achterblijven van resten
In Biotex zitten allerlei chemische stoffen die de was moeten reinigen. De kans dat er resten achterblijven in vooral diepere wonden is aanwezig. Deze resten kunnen opnieuw zorgen voor diepere infecties.

Dus eens en voor altijd: een diabetische voet met een geïnfecteerde wond niet weken in de Biotex! Misschien kun je iets met honing?

14 REACTIES

 1. Uiterst onverantwoorde post dit, “Biotex badje is slecht voor desinfectie want”:

  1. het water kan te heet zijn (WTH) – dat is de verantwoording van de hulpverlener
  2. Maceratie (WTH) deze biotex methode al vele decennia voorgeschreven door doctoren ‘in-het-veld’, is geobserveerd als zijnde desinfecterend – dus hoezo Maceratie?
  3. “Biotex zitten allerlei chemische stoffen die de was moeten reinigen. De kans dat er resten achterblijven in vooral diepere wonden is aanwezig. Deze resten kunnen opnieuw zorgen voor diepere infecties.”
  – Weer, die is de verantwoording van de hulpverlener. Deze gedachtegang van de ‘een chirurg kan een chirurgisch instrument in uw lichaamsholte vergeten DUS maakt u geen gebruik van een chirurg ..”

  Ik heb pas een perianale operatie ondergaan aan een abces in de bilspleet. Dit liet een open achter van 3 bij 1 centimeter diep, het leeglopend abces uitermate onwelriekend.

  6 Weken lang was er geen enkele heling te bespeuren, de openwond gespeld met water, hydrofiele zalf, af en toe een druppel Betadine gemengd.

  Na 6 weken ging ik eens zoeken op het internet en kwam ik het onderwerp ‘Biotex badje’ tegen.

  Na een dag (1 DAG) met een biotex badje gespoeld te hebben was de sterke (bacteriële) geur van het wondvond weg, en begon heling met een snelheid, waar mijn chirurg (CIO) verbaasd over was.

  1 DAG.

  Wanneer doctoren al decennia lang Biotex wassingen voorschrijven en aanbevelen (voorschreven en aanbevolen) dan is dat “evidence based science” wanneer dit gestoeld is in de blote observaties van doctoren.

  1 DAG,

  u dient u nog eens diepgaand te herbezinnen opdat u beseft wat u aan het aanrichten bent.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben het zeer met Henri eens. In de jaren 80 was het credo van het Spaarne Ziekenhuis al:
  Biotex is voor onderbroeken en niet voor onderdanen!
  Hetzelfde geldt bovendien voor de soda.
  Ik ben jaren docent geweest aan een pedicureopleiding te Haarlem en ben nu diabetesverpleegkundige en ik voel me soms een roepende in de woestijn. Maar we blijven roepen!

 4. @bea
  De problemen met neuropathie, druk, ontstekingen/necrose vorming in stralen van de voet en wondproblemen zijn meestal te zien aan de voeten van patienten met diabetes mellitus. Vandaar de toespiting op de voet
  Biotex moet je in mijn ogen alleen voor de was gebruiken en niet als spoelvloeistof bij wondzorg

 5. @Ineke, Ik ben het volledig met je eens.
  @Marjolein, natuurlijk mag je gewoon douchen, het liefst met een thermosstaatkraan, anders is binnenzijde pols een goede graadmeter. Bij alle infectiekenmerken zou ik het doorsturen, niet alleen pus, aangezien de patient een onderliggend lijden heeft waarvan de risico s groot zijn
  @Carine Voor patienten zonder een risicoprofiel kan je een voetenbadje gebruiken om te weken, echter ook hier zou ik geen biotex adviseren, maar eerder zout water

 6. Je mag een diabetische voet gewoon spoelen met de douche, maar altijd op je eigen pols (binnenkant) voelen dat het niet te warm is. En daarna of droog verbinden of een schuimverband erop. Als het gaat pussen of infecteren altijd iemand naar het ziekenhuis verwijzen.

 7. over het wondbeleid wil ik niets kwijt, wel over het hardnekkige verschijnsel om een patient te identificeren met zijn ziekte. In dit geval zou het beter zijn, vind ik, om te spreken van een patient met diabetes i.p.v. patient is diabeet.2

 8. @jopie
  Een pasklaar antwoord heb ik niet voor je. Het hangt af van vele factoren: de conditie van de patient, de diabetes, medicijngebruikt, comoribiditeit, neuropatie etc. Zelf dokteren is mijns inziens nooit goed. Het voorkomen van een infectie is het allerbelangrijkste. Maar er moet ook goed beoordeeld worden of er niet meer aan de hand is, bv of een van de stralen volledig geinfecteerd/genecrotiseerd is.
  Bij een verse, acute wond, zou mijn advies zijn om deze te behandelen met een jodiumpreparaat en zo spoedig mogelijk een deskundige hier naar laten kijken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.