Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties27

Blijf van onze ORT af!

'Onregelmatigheidstoeslag afgeschaft voor alle verpleegkundigen en verzorgenden'. Dit horrorscenario is absoluut niet ondenkbaar. Als de ORT in de UMC’s wordt afgeschaft, kan het trendsettend zijn voor heel verplegend en verzorgend Nederland.

Het is onbegrijpelijk hoe dit onzalige idee in de hoofden van de werkgevers terecht is gekomen, het zijn gewoon ordinaire boekhouders zonder gevoel of kennis van de zorg. Als er ook maar één eurocent wordt ingeleverd van de ORT, dan is dit het begin van het eind; het betekent het failliet van ons beroep.

In de jaren ‘90 werd de ORT verhoogd om specifiek iets voor de verpleegkundigen
en verzorgenden te kunnen doen, zonder dat het een loongolf in de sector zou veroorzaken. Nu wordt het omgekeerd gehanteerd om specifiek onze beroepsgroep financieel te pakken en de rest te ontzien. Met het afschaffen of het aantasten van de ORT worden heel gericht de werkers aan het bed getroffen, de zittende collega´s worden ontzien.

Ik dacht dat ons beroep aantrekkelijker gemaakt moest worden vanwege de ontgroening en vergrijzing. Tijdens verkiezingscampagnes worden we door vriendelijk koffieschenkende politici geprezen en bewierookt. Maar ondertussen verliezen we nog steeds elke dag collega´s door een te hoge werkdruk, wordt de zorg steeds complexer en hebben we in toenemende mate te maken met agressie. Afschaffen van de ORT voelt als een vorm van huiselijk geweld; terwijl je keihard werkt, word je door je eigen werkgever in je rug aangevallen. Pak je salarisstrookje er maar eens bij en trek je ort eraf, er blijft een schamel loontje over. Tja, dan wordt –met alle respect- werken achter de kassa opeens heel aantrekkelijk.

Ik kan me niet voorstellen dat verpleegkundigen die werkzaam zijn in de UMC’s zich laten inpakken door hun directies, die stuk voor stuk hoog staan in de ranking Balkenendenormoverschrijders top 100. Maar denk ondertussen niet dat het zo´n vaart niet zal lopen, als we even niet opletten, is het gebeurd. Dit moet een reden zijn voor héél verplegend Nederland om op te staan. Als we nu geen krachtig signaal afgeven, dan kunnen we het schudden en voorspel ik een grote uittocht van vele collega´s uit de zorg.

Op 11 februari 1989 sprak Gaby Breuer, verpleegkundige en oprichtster van de VVIO (Verpleegkundigen en Verzorgenden in Opstand) duizenden collega´s toe: ‘Als wij als beroepsgroep serieus genomen willen worden, moeten we een loon afdwingen die een afspiegeling is van een toenemende verantwoordelijkheid, toenemende opleidingseis en toenemende werkdruk.’

Hoe een 22 jaar oude toespraak opeens heel actueel kan zijn. Ik voel weer een witte woede in mij opborrelen: De zorg is rijp voor actie! Teken de petitie, een prachtig en krachtig iniatief van Marjolein Doppenberg. Maak je ongerustheid kenbaar bij je vakbond of beroepsorganisatie. Verpleegkundigen in de UMC’s: maak je op voor acties! Verpleegkundigen en verzorgenden in de alle andere instellingen: maak je op voor solidariteitsacties! Blijf van onze ORT af!

Marcellino Bogers (1957) is van huis uit psychiatrisch verpleegkundige, maar tegenwoordig congresontwikkelaar bij Reed Business Events Gezondheidszorg, cabaretier en dagvoorzitter op het Nursing Event. Hij is auteur van het boek Humor als verpleegkundige interventie. www.marcellinobogers.nl

27 REACTIES

 1. Helaas helaas… dit kan de waarheid worden, en als de zorgwerknemers niet uit Nederland komen voor deze prijs (net boven minimumloon en zonder ORT, uitgekleedde secundaire arbeidsvoorwaarden) zullen ze hen ui het buitenland halen. Dat was waarschijnlijk het hele plan achter dit gedoe: hoogoplgeleide werknemers die niet goed op de hoogte zijn van hun rechten en zich 3 slagen in de rondte werken voor een klein bedrag, dames en heren uit het oostblok.

 2. Lees alle reacties
 3. Shireen, wat een voorbarige veronderstelling: “Hun inzet is waarschijnlijk niet samengesteld in overleg met werknemers”…. natuurlijk is bij Nu’91 en CNV Publieke Zaak een ledenraadpleging geweest om de inzet punten voor de CAO-onderhandelingen te bepalen. Dat si op de website’s terug te vinden.
  En natuurlijk is menigeen tegen afschaffen van ORT…. maar niet iedereen begint met een spandoek en een vlag te roepen vóórdat er onderhandelt is en zolang er geen conflict is over de onderhandelingspunten.

 4. Voor iedereen die onder de cao vvt valt : de werkgevers hebben nu tijdens de onderhandelingen al aangegeven dat een van hun punten in hun inzet is dat ze de ort willen afschaffen . Ip daarvan willen ze een beloning geven aan degenen die die maand flexibel inzetbaar is geweest . Dwz : iedere dag van de week , en elke dienst beschikbaar zijn . Dus : geen vaste vrije dag waarop je vrij wil zijn vanwege je zieke moeder(mantelzorg) of alleen avonddiensten willen draaien omdat dagdienst ivm wat dan ook niet goed lukt . Die avondddiensten mag je dan draaien maar er staat dan geen ort tegenover . Abvakabo is er tegen . Of de andere bonden er ook tegen zijn weet ik niet . Hun inzet is waarschijnlijk niet samengesteld in overleg met werknemers .abvakabo heeft dat op 14 maart wel gedaan en behartigt dus ook zeker de belangen van de mensen op de werkvloer .

 5. Ik ben wel voor het afschaffen van de ORT. Daar moet dan wel een hoger(e) salaris(schaal) tegenoverstaan. Geen variabel maandinkomen meer, maar gewoon een vast, hoger salaris. Maar afschaffen ORT zonder daar iets tegenover te stellen kan natuurlijk helemaal niet! Dan zou ik deze maand 500 euro (netto) minder te besteden hebben…

 6. Leerdoel 24
  Situatie:
  Volgens mijn eigen planning ging ik dit leerdoel op 19 maart ‘uitvoeren tijdens mijn avonddiensten’ d.m.v. gesprekken met de collega’s op de afdeling. Om eerlijk te zijn, stond ik zelf niet positief tegenover dit leerdoel, opgedragen vanuit de verplichte bewijsstukken van de competentiekaarten. Onzin en tijdverspilling.
  Taak: Mijn taak ik om mijn onderbouwde mening te geven over de wijze waarop de beroepsgroep wordt vertegenwoordigd binnen mijn instelling. Om het iets concreter te maken, versta ik onder ‘mijn instelling’ alle UMC’s, omdat de CAO’s hiervan gezamenlijk zijn geregeld.
  Actie
  Op deze avonddienst sprak ik met mijn collega E over dit onderwerp. Zij is van mening dat wij vertegenwoordigd worden door de vakbonden. Ze is zelf lid van AbvoKabo, dit heeft ze bewust zo gekozen, omdat deze bond ook rechtbijstand verleent aan zijn leden wanneer dit nodig zou zijn. Hier ontvangt ze ook een magazine over en wordt daarmee geattendeerd op bijv. de huidige CAO onderhandelingen. “Het is belangrijk dat daar een organisatie is die dat soort dingen, in de gaten houdt en voor je kan onderhandelen. Alleen kan je dat niet. In mijn ogen is Abvakabo de actiefste, nu iig met de ORT afschaffing.”
  De avonddienst erna sprak ik met M, die geen lid is. Haar mening is dat het veel te duur is (€14.75 per maand) en dat ze veel te weinig doen. Ook I is niet lid, ze is er niet zo mee bezig en vind het eigenlijk ook heel erg duur. H is wel lid, maar zegt dat wanneer de ORT nu wel afgeschaft zal worden, ze direct haar lidmaatschap opzegt. Hierna hielden we ook een discussie over de handelingsopties die we hebben wanneer het erop lijkt dat de ORT daadwerkelijk wordt afgeschaft. Misschien dan ludieke acties? Het stuit mij tegen de borst, voelt als loos dreigen. Aan de andere kant vestigt het wel de aandacht en kan er wellicht via de media dan toch meer dan?
  Als optie werd een massale afgesproken ziekmelding geopperd. Waarop ik aangaf dat degene die bij een bond zijn aangesloten gewoon kunnen gaan staken en dan doorbetaald krijgen. Dit wist ik van mijn moeder, die lerares is. Maar tot mijn grote verbazing leerde ik dat verpleegkundige geen stakingsrecht hebben?! Waarbij we ook uiteindelijk tot de conclusie komen dat we dit zelf ook niet zouden willen doen. Laat jij je patiënt liggen, terwijl je weet dat die levenslange schade ondervindt van een gebrek aan hulp of zelfs overlijdt? Laat jij je patiënt alleen, als er volledige ontsluiting is en er met persen mag worden gestart? Dit is wat ik kon vinden m.b.t. de rechten hierover:
  In art. 31 ESH is aangegeven dat onder meer het recht als geregeld in art. 6 lid 4 ESH geen beperkingen mogen ondergaan:
  ‘met uitzondering van die (beperkingen) welke bij wet zijn voorgeschreven en in een
  democratische samenleving noodzakelijk zijn voor de bescherming van de rechten en
  vrijheden van anderen en voor de bescherming van de openbare orde, de nationale
  veiligheid, de volksgezondheid of de goede zeden.’
  Stiptheidsacties, kortere of langere werkonderbrekingen, langzaam-aan-acties, het draaien van
  zondagsdiensten, gratis openbaar vervoer, het betreft allemaal vormen van actie waarvan
  gesteld kan worden dat zij onder het bereik van het ESH vallen.
  BRON: “Slechts een beetje staken mag? Het collectief actierecht ex art. 6 lid 4 en 31 ESH in de Nederlandse rechtspraktijk”, bezocht 21-03-2011 via; http://www.albedaleerstoel.nl/downloads/njcm.pdf
  Resultaat
  Ik ben een illusie armer. Ik voel me nu strijdlustig en machteloos tegelijk. Ik ben nu van plan om me aan te sluiten bij een vakbond, zodat ik iig goed op de hoogte blijf van de onderhandelingen.
  Reflectie:
  Ik vraag me af wie bepaald wie bij de onderhandelingen zit? Wat als je de bonden van nu niks vind? Kan je er zelf eentje beginnen en erbij gaan zitten? Ik ben in gesprek gegaan over de beroepsorganisaties en de waarde ervan en over onze plaats in de maatschappij-en gezondheidszorg en heb een heel andere visie hierop dan voordat ik aan deze opdracht begon.
  Ik snap dat we maatschappelijk gezien niet mogen staken, daar is de verantwoordelijkheid te groot voor. Maar na het lezen van heel veel reacties op nursing (geen bond natuurlijk, maar wel een samenkomst van allerlei verpleegkundigen), bedacht ik iets, zonder dat we de patiënten schaden, maar ook niet zo’n lachertje als een ludieke actie.
  We kunnen met onze eigen autootjes ook best een snelweg blokkeren toch? Groot spandoek erbij. Niks ludiek, keihard in en op de weg staan. Dan hebben mensen er wel last van!! Liefst tijdens spitstijd en rond politiek Den Haag. Als ook maar een tiende van de verpleegkundige komen opdagen staat het er goed vast!!

 7. Als ze de ORT eraf halen, leg dan het werk met zijn allen neer,maar dan ook echt met zijn allen. Wees EEN ECHT TEAM en kom dan voor jezelf en elkaar op. Het werkt alleen als IEDEREEN meedoet. Ze weten dat mensen uit de zorg hart voor de zorg hebben en dit niet doen.
  We hebben een te groot verantwoordelijkheidsgevoel! Laat de directie en vooral de BESTUURSLEDEN die allemaal een dubbele functie hebben en dik boven de 170.000 euro tot 385.000 euro per jaar verdienen, maar eens geld inleveren!!! En dan niet te vergeten de managers die allemaal in het leven geroepen zijn.
  De mensen uit de zorg worden dik onder betaald.
  Wordt het niet eens tijd dat degene die dit bedenkt eens mee gaat draaien/werken op de werkvloer. Dit telt ook voor de directie, bestuursleden en managers, dan weet je misschien wat de zorg inhoud en hoe zwaar het is!!!
  Waar is hun verantwoordelijkheidsgevoel!
  Yvonne van de Wert

 8. Als dit doorgaat ga ik mij zinnen op een ander beroep waarin ik alleen nog maar overdag en doordeweeks hoef te werken. Ik vind nachtdiensten slopend, daar mag een vergoeding tegenover staan. De salarissen in de zorg zijn al zo laag…Laten ze bezuinigen op de bolle koppen van managers in de zorg!

 9. Dit voorstel is echt zó beledigend en respectloos, als ik nog in de zorg zou werken en de ORT zou werkelijk afgeschaft worden zou ik onmiddelijk opstappen. Wat denken ze nou, dat het een hobby is? Ik hoef hier niemand uit te leggen dat dat niet zo is, roeping net zo min, wel een interessant vak waarin je als proffesional aan het werk bent. Wie haalt het nu in zijn hoofd aan het salaris van deze groep te gaan zagen met de voorbeelden van ZZP verpleegkundigen als voorbeeld. Het is niet alleen respectloos, het is ook nog dom dus. Verpleegkundigen, verkoop je huid voor wat hij waard is! Witte woede!

 10. Het gaat nu alleen voor UMC’s? Wanneer is de periferie aan de beurt? Ministers Schippers kan de beoogde 12.000 al niet krijgen. Denk dat door dit ze er nog meer moeite mee krijgt, er zullen er echt mee stoppen als dit doorgaat. Je denkt nu wel vaker na om de zorg in te gaan. Je ORT maakt je salaris. En je moet al zoveel zelf betalen: symposia, scholing.

 11. Ik hoop dat dan de Patiënten goede zorg thuis mogen
  ontvangen van Familie en Vrienden ! Ik denk dat er
  dan nog weinig animo zal zijn om in de zorg te gaan
  of blijven werken ! Onregelmatige diensten draaien (based effidence) kost je al 10 jaar van je leven !

 12. maar 1 optie: het hele spul platgooien. Niks zondagsdienst of andere softe acties, blokkades op plaatsen waar de economie het voelt. Als je bang bent dat je patient dan tekort schiet neem je hem/haar maar mee, want ze gaan sowieso tekort schieten als ze in de toekomst geholpen moeten worden door te weinig en te slecht opgeleidde verzorgers (verpleegkundigen staan dan nog alleen in de geschiedenisboekjes).

 13. Als het zo normaal is om weekeinden en feestdagen en nachten te werken waarom hebben we dan niet globaal een 24 uurs bedrijf: wil zeggen: poli’s en functieafdelingen gewoon 7/24 uur open?
  Het is gewoon schandalig wat ze met ons (willen)doen!
  En… het wordt tijd voor verzet!

 14. Als diut echt door zou gaan dan staat de zorg echt op zijn kop!!
  Het is echt ongelofelijk en wel te bedenken dat mensen die in een penentiare inrichting werken maarliefst 70 procent toeslag krijgen in het hele weekend en feestdagen. en na 8 uur al meteen 30 om 49 procent in de nacht!
  De hele zorg moet plat als dit gebeurt. Desnoods met grote gevolgen Matthijs Pronk Psychiatrisch verpleegkundige

 15. Ik weet niet hoe zoiets werkt, maar eigenlijk zou er een petitie moeten komen die patienten en familie kunnen ondertekenen. Ik hoor zo vaak hoe dankbaar ze zijn en dat we onbetaalbaar zijn. Die werkgevers zullen idd denken dat we toch niet gaan staken, maar een staking zou wel echt duidelijk maken hoeveel meer we eigenlijk waard zijn dan we nu verdienen! Dus als het echt zo ver komt dat die ORT eraf gaat, denk ik ook dat veel patienten en familie begrip zullen hebben voor een staking tijdens een avond- en een weekenddienst als we ze van tevoren inlichten. Er moeten natuurlijk verpleegkundigen aanwezig zijn maar ip doen ze niets, alleen waar het hoognodig is. Patienten en familie kunnen op tijd zorgen voor voldoende mantelzorgers. Idee??

 16. Grote vraagtekens komen bij mij op. Hoe komen ze bij het idee alleen al om de ORT af te schaffen. Volgens mij betekend dit maar een ding voor de zorg in het algemeen dat de mensen verzorgenden, verpleegkundigen en de groepen die het werkelijk aangaat nog meer uitgeknepen worden. Zeer onterecht, daar waar het geld verdiend moet worden door registratie van cliëntaanwezigheid voor het zorgkantoor wederom de besparing neerleggen. Pak de overhead en het manegement aan met hun vette salarissen. Het is weer graaien van de laagstbetaalde, hardwerkende mensen op de werkvloer. Ronduit diefstal.

 17. Werken in wisselende roosters, geen maand hetzelfde. werken bij nacht en ontij.Dit geeft veel druk op je privé leven. Dan het feit dat de zorg in de ziekenhuizen steeds complexer wordt, met een steeds hogere verantwoordelijkheid en werkdruk.Dan is de ORT nog een prettige maar zeker ook onmisbare aanvulling op ons echt niet zo hoge salaris. ORT afschaffen zonder een flinke compensatie op ons basissalaris? Misdadig! Zo’n daad kan alleen gezien worden als een onderwaardering voor het vak verpleegkundige en de zoveelste verkapte salarisverlaging in de wereld van de zorgverleners.Inderdaad een prima daad om het vak van verpleegkundige te promoten bij de nieuwe generatie.

 18. Het zal alwel 20 jaar geleden zijn, dat ik ook al hoorde van dergelijke plannen. Als het er nu toch daadwerkelijk van komt….dan is het personeel in de gezondheidszorg niet blij!(understatement) Natuurlijk worden dergelijke ideën bedacht door iemand achter het buro, werkende van 9 tot 17.00 uur. Wat kunnen we doen tegen dit besluit?
  Werk weigeren in de avonden, nachten en weekenden?
  Het zal zeker wrijving geven over de onregelmatige diensten. Gezondheidszorg of niet, het personeel zijn geen engelen maar gewone hardwerkende mensen.Het geeft dus ruzie op de werkvloer. Daarbij zullen de vaste nachtdiensten hun baan opgeven.
  Een oplossing is: goedkoper managment (meer dan de minister-president verdienen de directeuren van verzor- en verpleeghuizen)OF helemaal geen bemoeienis van hogerhand. Alle verpleegkundigen en verzorgenden niet in dienst van de in stelling, maar als zelfstandige.
  Dan zijn zij ook niet afhankelijk van de ambtenaren achter het buro die zulke idiote plannen bedenken!

 19. En dan te bedenken dat de gedeeltelijke afschaffing van de ORT maar het topje van de ijsberg is.
  Er zijn nog veel meer afbraakvoorstellen in de ideeën van de NFU. Helaas hoor je verpleegkundigen alleen als ze direct in hun portemonnee worden geraakt.
  Witte woede? Lijkt me prachtig! Maar laten we dan ook woedend zijn over de afbraak van het leeftijdsfase bewuste personeels beleid en het op de medewerkers afwentelen van de scholingskosten.

 20. Helemaal eens met bovenstaande reacties. Ben benieuwd wanneer men dit doorvoert hoeveel mensen nog het vak blijven uitoefenen. In plaats van eraf zou men eens moeten denken aan een eerlijkere verdeling van de gelden. Bij een groot vertrek van verpleegkundigen en verzorgenden uit de zorg valt deze helemaal op zijn gat. Bij deze maatregel grote kans dat dit gebeurt. Waarschijnlijk net het laatste zetje dat mensen nodig hebben om dit beroep vaarwel te zeggen.

 21. Dus hebben we straks allemaal dagdienst werkende verpleegkundigen! En hoe zit het met de avond- en nachtdienst? Gaan dat de partners en ouders van de patiënten opvullen? Als ze niets aan de topsalarissen doen maar wel het systeem onderuit halen, vrees ik dat er geen ziekenhuizen meer bedden overhouden en iedereen daarna door wijkverpleging moet worden thuisverzorgd. Ik zie het in meer beroepen: de administratie en bestuur worden overbetaald en de echte werkers onderbetaald.
  Mooi stuk Marcellino!

 22. Ik ben het helemaal eens met Marcellino, ik weet uit eigen ervaring dat onregelmatige diensten veel van een lichaam en geest eisen. Daar mag absoluut wat tegenover staan! Als dat wegvalt zal er een grote leegloop komen in de zorg, de salarissen in andere sectoren zijn dan veel aantrekkelijker. De tijd van een “roeping” is echt voorbij. We zijn professionals en mogen daar ook voor betaald worden!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.