Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Alexia: ‘In het belang van jezelf’

Gruwel jij ook zo van de Dag van de Verpleging? Wij krijgen op de redactie steeds meer signalen van verpleegkundigen die deze dag liever aan zich voorbij zien gaan. Ze staan niet graag in de belangstelling of vinden het zelfs hypocriet...
Blog Alexia: 'In het belang van jezelf'

Dit jaar zul je er niet makkelijk aan ontkomen. Op 12 mei presenteren V&VN en het Florence Nightingale Instituut (FNI) de nieuwe vlag voor de Dag van de Verpleging. Vorig jaar schreven zij een wedstrijd uit voor een eigentijds ontwerp. Instellingen kunnen de nieuwe vlag bij het FNI bestellen. Best mogelijk dus dat deze vlag je straks op weg naar je werk vrolijk tegemoet wappert.

De 51e internationale Dag van de Verpleging draait om de kracht en effectiviteit van verpleegkundigen bij veranderingen. Het thema wordt ieder jaar vastgesteld door de International Council of Nurses. Ze hadden voor dit jaar geen beter thema kunnen bedenken, want de hedendaagse verpleegkundige verandert zich suf. Bittere noodzaak natuurlijk, maar ook een bittere pil. Want hoewel we wel willen, gaat veranderen niet zomaar. Er wordt van je gevraagd dat je flexibel bent, meebeweegt en misschien wat extra werk meepakt.

Sommige verpleegkundigen zijn zo goed in dat laatste, dat ze overspannen raken. Dat is ook weer niet de bedoeling. Daarom in het meinummer van Nursing een aantal aandachtspunten over omgaan met veranderingen. Eén van de belangrijkste tips: ‘Wees realistisch. Zoals het vroeger was, gaat het nooit meer worden.’ Blijf je je hiertegen verzetten, dan kost dat alleen maar energie.

Ook Jos heeft een hekel aan de Dag van de Verpleging. Lees meer>>>

Ook wijkverpleegkundige Kyra Noorman signaleert in Nursing mei dat wijkverpleegkundigen in Nederland door alle veranderingen en nieuwe taken niet meer toekomen aan de rol van zorgverlener. Een kwalijke zaak, want wij houden zo van de rol van zorgverlener. Maar het is onmogelijk om hetzelfde werk altijd op dezelfde manier te blijven doen. Veranderen betekent andere keuzes maken. En het duurt even voordat je daar je weg in vindt. Dat is niet erg. Het moeilijke aan ons vak is echter dat je de tijd niet hebt om te zoeken en het even te laten, want dan kan de patiënt hier direct de dupe van worden. En dat geeft de verpleegkundige pas stress.

Ik vraag mij wel eens af hoe Florence Nightingale dat zou doen. Veranderen en tegelijkertijd optimale zorg verlenen. Ook Florence leefde in een tijd van grote veranderingen. Een tijd waarin het belang van goede hygiëne nog maar net ontdekt was. Ook zij vond dit in het begin moeilijk te erkennen, maar uiteindelijk werd ze zelfs pleitbezorgster voor hygiënisch handelen. Alles verandert. Pluk er de vruchten van. Het is allemaal in het belang van je patiënt. En deze Dag van Verpleging is in het belang van jezelf. Geniet ervan.

Alexia Hageman

Hoofdredacteur Nursing


Alexia.hageman@reedbusiness.nl

1 REACTIE

  1. Helaas ben ik blijkbaar ook zo’n verpleegkundige die inderdaad meebeweegt en makkelijk even extra werk mee pakt waardoor ze overspannen raakt. Wat ik vooral merk is dat ik gefrustreerd raak in mijn werk, omdat alle veranderingen lang niet altijd in het belang zijn van mijn cliënten/bewoners…steeds minder handen aan de bedden omdat er bezuinigd moet worden…terwijl er miljoenen over de balk gesmeten worden door onze regering of miljoenen in de zakken verdwijnen van zwaar overbetaalde managers/directeuren met eindeloos hoge bonussen, terwijl de gewone harde werker zich langzaam in achten moet splitsen om nog tot zijn/haar werk te kunnen komen en daarbij goede kwaliteit te leveren.
    Ik hou zielsveel van mijn werk, maar langzaam wordt er een grens bereikt…..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.