Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Annabeth: ‘Dat is nog eens verpleegkundige invloed’

Er wordt bij Annabeth een nieuw ziekenhuis gebouwd en de VAR wordt daarbij betrokken. Annabeth zorgt er eigenhandig voor dat de patiënten niet meer de handen in het bed hoeven te houden als ze de kamer op worden gereden. Bam!
Blog Annabeth: 'Dat is nog eens verpleegkundige invloed'

Er is al veel geschreven en gesproken over handen aan het bed. Maar dat is niet waar deze blog over gaat. Want wat is het geval? In een aantal eenpersoonskamers bij ons in het ziekenhuis heb je tegenover de kamerdeur de deur van de badruimte. En die staan nog wel eens tegen elkaar aan open. Er blijft zo (mede door de deurklinken die ook nog centimeters kosten) weinig ruimte over om een bed naar binnen of buiten te rijden. Daarom zeggen we ook standaard als we bijvoorbeeld een obstetriepatiënt in bed de kamer inrijden, dat ze haar handen ìn het bed moet houden.

We gaan een nieuw ziekenhuis bouwen en als VAR zijn we daar ook bij betrokken. De deuropening moet natuurlijk groot genoeg zijn om de bedden gemakkelijk in en uit de kamer te kunnen manoeuvreren. Nu zijn veel van dit soort zaken vastgelegd in allerlei richtlijnen. Maar hoe kan het dan dat in het huidige ziekenhuis die deuropening te smal is?

Meten is weten. Ik pak dus een centimeter en ga meten hoeveel ruimte erover blijft om een bed de patiëntenkamer in te kunnen rijden. En wat blijkt: de doorrij-opening is niet de gehele breedte vanaf de gang;  daar gaat nog de breedte van de deur én 3 x 7 cm aan deurklink vanaf. In hoeverre is daar rekening mee gehouden in nieuwbouwrichtlijnen en in ons nieuwe ziekenhuis?

Beter dubbelcheck dan achteraf spijt… dus ik leg het aan één van de coördinatoren van de bouw voor. We maken een tekening met de maten van alles en ze neemt het mee.

Bij een volgend overleg over de bouw wordt een aantal opties getoond van de eenpersoonskamer. Er is gekozen voor same-handed (alle kamers identiek en nìet gespiegeld) maar dat betekent wel, wanneer je dit straks doorvoert, dat de deuren van sanitair en toegangsdeur vanaf de gang weer tegen elkaar open gaan.

Met mijn opmerking in gedachten zijn de architecten daar mee gaan puzzelen en is er een mooie oplossing gevonden. Het sanitair wordt gespiegeld en de bedden blijven same-handed.

Als dit geen verpleegkundige invloed is!

Wil je reageren? Registreren kan heel eenvoudig én gratis.

Annabeth van Stroe werkt als verpleegkundige op een afdeling obstetrie/gynaecologie en is voorzitter van de verpleegkundige adviesraad (VAR). Zij blogt over haar werk op de afdeling en over de VAR. Annabeth is inmiddels niet meer actief voor Nursing.nl, maar uiteraard kun je haar blogs hier teruglezen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.