Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Annabeth: ‘Doe je mee met Changeday?’

Annabeth wordt geïnspireerd door een grootschalige actie in Engeland: Changeday. Ruim 12.000 zorgverleners doen eraan mee. Ze beloven iets in hun werk te verbeteren. Alles voor de patiënt. En ook een beetje voor henzelf.
Blog Annabeth: 'Doe je mee met Changeday?'

Soms heb je zo’n periode waarin alles in elkaar grijpt. Via twitter was ik al op de hoogte van NHS-Changeday. Ik zag dit regelmatig voorbij komen en was erdoor geïntrigeerd. Hoe kwam het dat het daar zo’n succes was en er ruim 12.000 werknemers in de zorg een belofte deden om iets in hun dagelijkse werk te verbeteren of ergens extra aandacht voor te hebben?

Het is mij opgevallen dat Engelse verpleegkundigen trots zijn op hun werk. De hashtag #proudtobeanurse komt regelmatig voor. En in de twittersessies van @wenurses waar ik af en toe aan deelneem proef ik een grote betrokkenheid en professionaliteit.

Opeens zag ik (jawel, alwéér op twitter) dat Changeday ook in Nederland gaat plaatsvinden. Het viel bijna samen met een speciale dag voor medewerkers, die wij in ons ziekenhuis, het Zaans Medisch Centrum, jaarlijks hebben. Vanuit de verpleegkundige beroepsgroep zou ik meedenken over de invulling hiervan. Het leek me geweldig als we daar het initiatief van de Changeday in mee zouden kunnen nemen. Dus direct geschakeld met de organisatoren van deze dag bij ons in het ziekenhuis. En het leuke is, ze vonden het geweldig! De dag is zelfs verplaatst om het gelijk te laten vallen met Changeday, die plaatsvindt op 26 juni 2014. Het contact met de organisatie van Changeday was snel gelegd en we kregen wat tips om dit vorm te geven.

Ook op het forum voor kwaliteit en veiligheid werd aandacht gegeven aan Changeday. We werden aangemoedigd om een ‘pledge’ te doen, deze op te schrijven en door middel van een tweet (mét foto) bekend te maken met hashtag #quality2014. Als je dit nou ook nog deed op de top van de Arc de Triomphe dan had je ook nog kans op een prijs.

Maar natuurlijk is er geen speciale prijs nodig om iemand bewust te maken van wat hij of zij zelf aan de zorg zou kunnen verbeteren. We lopen dagelijks tegen zaken en situaties aan waar we graag verandering in zouden willen zien. En wellicht kan zo’n belofte je net dat duwtje in de rug geven om dat ene waar je je aan stoort, aan te pakken. Uiteindelijk willen we allemaal de beste zorg voor onze patiënten en cliënten. Toch?!

En nu zijn jullie natuurlijk nieuwsgierig naar wat ik ga beloven. Hier komt ‘ie: ‘Ik ga me ervoor inzetten dat verpleegkundigen trots zijn op hun beroep’. De eerste stappen heb ik gezet door het twitteraccount @ILove2baNurse en facebookaccount ‘Trotse verpleegkundige’ aan te maken. Soms moet je maar gewoon beginnen.

Annabeth van Stroe werkt als verpleegkundige op een afdeling obstetrie/gynaecologie en is voorzitter van de verpleegkundige adviesraad (VAR). Zij blogt over haar werk op de afdeling en over de VAR. Annabeth is inmiddels niet meer actief voor Nursing.nl, maar uiteraard kun je haar blogs hier teruglezen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.