Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Annabeth: ‘Een nieuwe Beroepscode, en wat nu?’

De Beroepscode van 2015 is een mooi initiatief van allerlei organisaties: weer een stap in de richting van samenwerking en eenheid! Maar hoe gaan we ermee aan de slag?
Blog Annabeth: 'Een nieuwe Beroepscode
Foto: Arno Massee

Langzamerhand zie ik landelijk een beroepsgroep die in beweging komt. V&VN die aangeeft de grootste beroepsvereniging in Nederland te zijn geworden; een Landelijke VAR die zoekt naar samenwerking; de Inspectie voor de Gezondheidszorg die de verpleegkundige wil positioneren. Goede zaak allemaal.

Naast de verschijning van de nieuwe Beroepscode verscheen er een handleiding over de vraag hoe je deze kunt introduceren en gebruiken in je organisatie. Zelfs met adviezen voor de Verpleegkundige Advies Raad (VAR) over hoe je het kunt aanpakken.

Wat is er veranderd?

Op vier punten is de Beroepscode aangepast.
Ik ben nieuwsgierig >>>

Maar waar begin je dan? Begin je bij de Raad van Bestuur? Moet die de Beroepscode ‘goedkeuren’ terwijl een aantal beroepsorganisaties hier al veel tijd in heeft gestoken? Veel beslissingen worden al top-down genomen, en die worden dan door de werknemers als opgelegd ervaren… En hoe gaan we dit doen in een tijd van registreren, bezuinigingen, her- en reorganisaties? Ik hoor de collega’s al zuchten ‘Nog iets dat we moeten lezen en gebruiken’. Met misschien tot gevolg dat de Beroepscode ergens in een la komt te liggen en verstoft.

Gelukkig verstoft ons beroep niet en is er volop beweging. Daarbij zijn handvatten nodig, om de zorgvrager, onze collega’s maar ook onszelf de juiste zorg te blijven geven. En dìe geeft de Beroepscode ons dus.
We kunnen in plaats van de Raad van Bestuur, beter de verpleegkundigen zelf vragen de Beroepscode te introduceren. Zouden veel verpleegkundigen bij mij in het ziekenhuis deze al hebben ontvangen? Gezien het enorme aantal keren dat het bericht op Nursing.nl is gelezen, ga ik er vanuit dat de Beroepscode op landelijk niveau zeker de belangstelling van de beroepsgroep heeft. Hoe mooi zou het zijn als verpleegkundigen zich gezamenlijk uitspreken voor deze beroepscode en volgens deze professionele standaard willen werken. Daar gaat kracht vanuit. Uiteindelijk is de beroepscode iets van ons als verpleegkundigen en verzorgenden en zullen wij zelf een volgende stap moeten zetten. Hoe pak jij het aan in je team, je afdeling of instelling?

Annabeth van Stroe werkt als verpleegkundige op een afdeling obstetrie/gynaecologie en is voorzitter van de verpleegkundige adviesraad (VAR). Zij blogt over haar werk op de afdeling en over de VAR. Annabeth is inmiddels niet meer actief voor Nursing.nl, maar uiteraard kun je haar blogs hier teruglezen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.