Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Annabeth; ‘In gesprek met de Inspectie’

Annabeth gelooft in de samenwerking tussen verpleegkundigen. Of het nou in het eigen ziekenhuis is of transmuraal. Ze wordt op haar wenken bediend als de Inspectie voor de Gezondheidszorg alle VAR’s uitnodigt voor een gesprek.
Blog Annabeth; ‘In gesprek met de Inspectie’
Foto: Arno Massee

Verpleegkundigen zijn over het algemeen doeners en oplossingsgericht. Voordat er sprake van een probleem is, hebben wij het al geregeld. En zo werkt het waarschijnlijk op de meeste afdelingen. Toch is het ook jammer: we bedenken allemaal een oplossing voor misschien wel hetzelfde probleem.

Aan het begin van dit jaar twitterde ik mijn wens voor het nieuwe jaar: laat de versnippering in verpleegkundig Nederland verdwijnen… Ik pleit voor kruisbestuiving en samenwerking. Waarom vinden we allemaal toch zelf het wiel uit? Of het nou op de afdeling is, of in het ziekenhuis. We zouden juist meer van elkaars ervaringen en expertise gebruik moeten maken. Veel ziekenhuizen hebben dezelfde agenda: VMS thema’s, prestatie-indicatoren, efficiënter werken, zorgpaden.

Neem als voorbeeld de dubbele check bij het toedienen van parenteralia. Er wordt in allerlei ziekenhuizen naarstig naar een oplossing gezocht maar nog maar weinig ziekenhuizen zijn er in geslaagd om dit te realiseren. Zo zonde!

Een goede eerste stap in samenwerking was een bijeenkomst voor alle Verpleegkundige Advies Raden (VAR) en Verpleegkundig Staf Conventen (VSC) die onlangs werd gehouden. Als voorzitter van de VAR in ons ziekenhuis was ik daarbij.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil met ons allemaal in gesprek en de VAR van Ziekenhuis De Gelderse Vallei nam snel het initiatief om een voorbespreking te organiseren, zodat we straks een eenduidig geluid kunnen laten horen. Er is gesproken over professionalisering, verpleegkundig eigenaar- en leiderschap, en invloed uitoefenen op verpleegkundig gerelateerde zaken. Maar ook portfolio’s maken en beheren, en het Kwaliteitsregister kwamen aan bod.

Uiteraard bespraken we na afloop ook nog de verschillende taken en aanpak van de aanwezige VAR’s en VSC’s. Waarom lukt het in het ene ziekenhuis wel om de verpleegkundigen te bereiken en of te mobiliseren en in het andere ziekenhuis niet? Waar wordt er op directieniveau meegedacht over verpleegkundige zaken en hoe is dit bereikt? Wat kunnen we van elkaar leren? Heerlijk die kruisbestuiving!

Hoe straks de bijeenkomst met de Inspectie zal verlopen weten we niet. Wat wil de Inspectie van ons, verpleegkundigen? Wat is volgens hen de positie van de verpleegkundige? Wat beogen ze?

Het initiatief van de Inspectie leverde in elk geval op dat we een gezamenlijk standpunt hebben, en dat is een geweldig begin van mijn wens voor 2014.

Wil je reageren? Registreren kan heel eenvoudig én gratis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.