Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Annabeth: ‘Pijnbestrijding of stressreductie?!’

Annabeth hoort tijdens een nascholing over pijn dat stressreductie bij de patiënt belangrijk is. Ze doet een rigoureus voorstel.
Blog Annabeth: 'Pijnbestrijding of stressreductie?!'

Met de invoering van de 10 VMS thema’s is er bij ons gestart met de APS (Acute Pijn Service). We meten vier keer per dag de pijn en noteren dat in het EPD. Tenminste, dat is de afspraak. Vaak  meten we wel de pijn maar ‘vergeten’ of ‘komen er niet aan toe’ om de pijnscore ook daadwerkelijk te noteren.

Wéér zo’n lijstje dat we moeten invullen. Regeldruk, administratiemonster, noem maar op. Jullie kennen de termen wel. En toch willen we allemaal de best mogelijke zorg verlenen aan onze patiënten. Dáár zijn we het allemaal over eens. Ik ben geen voorstander van lijstjes invullen omwille van de lijstjes. Zo langzamerhand kom ik echter tot de ontdekking dat het niet gaat om de administratie maar dat we de geleverde zorg inzichtelijk maken. Inzichtelijk voor onszelf, onze collega’s, de patiënt maar ook de buitenwereld. Het vraagt een andere manier van denken, anders kijken naar ons vak. Het jammere is dat deze manier van kijken ons van boven af opgelegd wordt. En dat maakt dat er vaak meer weerstand is dan wanneer we nieuwe ideeën zelf kunnen ontwikkelen.

Dossier Pijn

In het dossier Pijn verzamelt Nursing het laatste nieuws, achtergronden en blogs over pijn. Je vindt het hier >>>

En natuurlijk zijn we allemaal geschoold en weten we allemaal dat minder pijn maakt dat er minder longontstekingen komen omdat patiënten dan beter kunnen doorzuchten en ophoesten. En dat er meer trombose ontstaat omdat patiënten zichzelf door de pijn niet durven te bewegen. Dat weten we heus wel. Maar door onderzoek komt er steeds meer kennis over pijn en de pijnbeleving. En zijn we van deze nieuwe inzichten dan wel op de hoogte?

Tijdens één van de eet – en weetbijeenkomsten die wij als VAR organiseren was er een bijscholing over pijn. En daar werd niet gesproken over pijnbestrijding maar over stress-reductie. Doordat patiënten pijn hebben komt er adrenaline vrij. En adrenaline is een prima hormoon dat uitstekend zijn werk doet in gevaarlijke situaties. Adrenaline zorgt ervoor dat je lichaam in uiterste staat van paraatheid wordt gebracht om te vechten of te vluchten. Maar dat is helemaal niet nodig als je in een ziekenhuisbed ligt te herstellen! Bijkomend gevolg is dat het immuunsysteem op een laag pitje komt te staan. En laat dat systeem nou juist belangrijk zijn bij wondgenezing…

Misschien moeten we wel overgaan van pijnscore naar stress-score? Ben benieuwd wat dat voor uitkomsten oplevert.

Het Grote Pijncongres

Ben jij op de hoogte van de verschillende methodes van pijnbestrijding? Van de (non) farmacologische behandeling van pijn? En weet je om te gaan met verschillende soorten pijn? Kom naar Nursings Grote Pijn Congres.

1 REACTIE

 1. Het verbaast mij al lange tijd dat er met stressreductie zo weinig gedaan wordt binnen de ziekenhuiswereld. Voorkomen is immers beter dan genezen.
  Mensen verschillen in het omgaan met stress. Uit onderzoek blijkt het te gaan om een stabiel erfelijk persoonlijkheidskenmerk. Je kan dus kijken welke copingstrategie aanslaat bij welk type mens. Het belang is evident: een lager stressniveau is geassocieerd met minder kans op het ontstaan van ontstekingen. Het versnelt het herstel. En zal dus invloed hebben op de verblijfsduur.
  De copingstijl achterhalen m.b.v. een vragenlijst heeft geen zin. Eigen opvattingen daarover correleren niet met wat er feitelijk in het lijf gebeurt. Beter is het te werken met biofeedback waarbij zichtbaar gemaakt wordt wat het fysieke niveau van spanning is en men tevens kan leren om het stressniveau te verlagen.
  Voor verpleegkundigen is het van belang om te weten welke stijl van benaderen bij een patiënt leidt tot meer rust. Daarmee is het een relevant thema in de zorg voor patiënten. Dit kan het verschil maken tussen een goede en uitmuntende verpleegkundige.
  Bij stressreductie komen kwaliteitsoverwegingen (betere zorg) op één lijn met bezuinigingsdoelstellingen. Daarmee is het interessant voor elk ziekenhuis, maar wellicht in het bijzonder voor academische ziekenhuizen i.v.m. onderzoek.
  Wie heeft zin om deze uitdaging aan te gaan? Ik zou in ieder geval vanuit de sociaal- en klinisch psychologische invalshoek wel een bijdrage willen leveren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.