Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Annabeth: ‘Op eieren lopen’

Soms beland je in van die situaties dat je met je mond vol tanden staat en een hele dag op eieren loopt. Annabeth maakte zoiets mee.
Blog Annabeth: 'Op eieren lopen'

Ik heb dienst op de verloskamers. Een mevrouw, zwanger van een tweeling, wordt ingeleid. Het is nog vroeg, het infuus met hormonen is net gestart. Het is weer tijd voor het aanpassen van de infuussnelheid en ik loop de kamer op en stel me voor. ‘Spannende dag hè?’ merk ik terloops op. Waarop de partner antwoordt met ‘Wat denk je zelf?’ Oei. Verkeerde opmerking. En nu? Hoe pak ik de communicatie nu weer op? Ik antwoord bevestigend en ga over op het geven van informatie over het algemene verloop van een bevalling.

Annabeth heeft naast bevallende vrouwen, ook vaak te maken met hun partners. Zo ook deze keer>>>

Vervolgens voel ik me iedere keer als ik de kamer van dit echtpaar binnen ga wat ongemakkelijk. Ik wil er graag voor ze zijn maar ben op mijn hoede bij alles wat ik zeg. En in de loop van de dag wordt het er niet beter op. De partner is onzeker en zenuwachtig en wil graag duidelijkheid over wat hij kan verwachten. En daarin kan ik hem alleen maar globale antwoorden geven. ‘Nee, ik weet niet of het medicijn in het infuus al direct resultaat heeft’. Nee, ik weet niet hoe lang het nog gaat duren.’ ‘Nee, ik weet niet hoe snel de tweeling na elkaar geboren gaat worden.’ En bij alle ‘nee’s’ krijg ik een blik van de partner waar ik me steeds ongemakkelijker van voel. Waar ik mezelf normaal als een goede verpleegkundige beschouw, voel ik me in de loop van de dag steeds dommer worden.

Uiteindelijk verloopt de bevalling van het eerste kindje voorspoedig en is het contact met de barende vrouw ook de hele tijd goed. De geboorte van het tweede kindje is altijd wat spannender. Die heeft nu immers een hele grote baarmoeder voor zichzelf, waardoor hij alle kanten op kan gaan draaien. Regelmatig ligt het tweede kindje dan ook in dwarsligging en moet er alsnog een keizersnee gedaan worden.
De gynaecoloog draait het tweede kindje naar stuitligging en houdt het kindje in die positie. Ondertussen wachten we weer op goede (pers)weeën. Tijdens het wachten stort de partner een spervuur aan vragen op de gynaecoloog af. Heeft de gynaecoloog ervaring met tweelingbevallingen en komt het draaien naar een stuit vaker voor? Gaat het allemaal wel goed komen is het normaal dat het zo lang duurt? De gynaecoloog beantwoordt de vragen, glimlachend,  allemaal bevestigend. Eindelijk vragen waar wel een duidelijk antwoord op gegeven kan worden!
Alles verloopt goed en aan het einde van mijn dienst zijn allebei de kinderen en de moederkoeken geboren. De volgende dag loop ik bij de kersverse moeder van de tweeling binnen en vraag hoe ze de bevalling ervaren hebben.  Beiden zijn zeer tevreden! Het had naar hun idee niet beter kunnen gaan! Ik ben opgelucht, ik maar denken dat ze ontevreden waren… Wat een verschil aan interpretatie! Gelukkig; mijn gevoel klopt niet met hun ervaring.

Annabeth van Stroe werkt als verpleegkundige op een afdeling obstetrie/gynaecologie en is voorzitter van de verpleegkundige adviesraad (VAR). Zij blogt over haar werk op de afdeling en over de VAR. Annabeth is inmiddels niet meer actief voor Nursing.nl, maar uiteraard kun je haar blogs hier teruglezen.

1 REACTIE

  1. Zoals ik het verhaal lees, is de toekomstige vader waarschijnlijk nooit op cô meegeweest naar het ziekenhuis. Zelf ben ik 27 jaar geleden bevallen, op een natuurlijke manier, van een 2 eiïge tweeling, dochter en zoon. vooraf had ik alle vragen gesteld en ook wat afgesproken met de gynaecoloog, waar mijn man bij was. Onze dochter is met haar kruin geboren en haar broer in complete stuitligging. Hij is uit zichzelf gedraaid. Hij lag dwars bovenin, zijn zus was 2 dagen ervoor met haar kruin ingedaald, terwijl zij in stuit lag en hij met zijn kruin. Zo zie je maar, de natuur is veranderlijk. de arts is alle afspraken nagekomen en wij hadden daardoor ook een zéér positieve ervaring.
    Annabeth je bent wel eerlijk geweest in je antwoorden. Het is altijd spannend een allereerste bevalling voor de a.s. ouders, met een tweeling al helemaal, omdat je leven compleet op z’n kop komt te staan en aandacht naar elkaar wel verandert.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.