Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Blog Annabeth: ‘Waar blijft al dat onderzoek?’

Al een aantal jaar ben ik enthousiast over evidence-based practice. Ik schreef hier al eerder over. Maar ja, waar en hoe ga je beginnen en waar haal je je gegevens vandaan. Lastig als je hier niet in opgeleid bent.
Blog Annabeth: 'Waar blijft al dat onderzoek?'

Dus ik doe mijn best! Ik ben actief op Twitter, houd me op de hoogte via LinkedIn en onze beroepsvereniging V&VN, lees de EBP-artikelen op de website van Nursing … en toch bekruipt me het gevoel dat ik onderzoek mis. Ik ben er heilig van overtuigd dat er meer is dan ik op deze media vind.

Waar zijn bijvoorbeeld alle afstudeerscripties van de hbo-v ‘ers? En hoe vind ik als leek waar de diverse verplegingswetenschappers en lectoraten mee bezig zijn (geweest)? Is dat informatie die beperkt beschikbaar en slechts voor een select groepje inzichtelijk is? Of is er iets dat ik mis? En waar kun je onderzoeksvragen neerleggen als er bij jou in het ziekenhuis (nog) geen verpleegkundig onderzoek gedaan wordt?

EBP op nursing.nl

Nursing draagt haar steentje bij aan het aanbod van EBP-onderzoek. Kijk maar eens in het Dossier Evidence-based practice >>>

In 2012 was het internationale thema van de dag van de verpleging ‘From Evidence to Action: Closing the Gap’, voor Nederland: ‘Van onderzoek naar praktijk: overbrug de kloof’. Het draait om het vertalen van onderzoeksuitkomsten naar de verpleegkundige praktijk.

Vanuit ZonMw is er ook aandacht en subsidie voor dit onderwerp geweest. Maar wat daar nu het resultaat van is, geen idee.

Misschien wordt een stap overgeslagen. Als het resultaat van verpleegkundig onderzoek in de praktijk terechtkomt, zal daar dan niets mee gedaan worden? Ligt het probleem niet vooral in het ‘doorsluizen’ van de resultaten naar de praktijk? En dan niet alleen de praktijk van het eigen academische ziekenhuis maar naar élk ziekenhuis in Nederland?

Is niet iedereen het wiel opnieuw aan het uitvinden door onderzoek te doen naar iets dat al onderzocht maar niet bekend gemaakt is? Daar zouden we met elkaar toch effectiever mee om kunnen gaan.

En heel praktisch ingesteld als een échte verpleegkundige denk ik dan: kunnen we niet een landelijke database van verpleegkundig onderzoek starten, waar elk (valide) onderzoek dat gedaan is door een net afgestuurde hbo-v’er  of professor in opgeslagen kan worden! Misschien moet daar dan wel eerst onderzoek naar gedaan worden…. Maar dan wil ik daar wel het resultaat van zien.

Annabeth van Stroe werkt als verpleegkundige op een afdeling obstetrie/gynaecologie en is voorzitter van de verpleegkundige adviesraad (VAR). Zij blogt over haar werk op de afdeling en over de VAR. Annabeth is inmiddels niet meer actief voor Nursing.nl, maar uiteraard kun je haar blogs hier teruglezen.

8 REACTIES

 1. Bijzonder dat juist ZonMW, dat een zeer eenzijdig pro-alternatief rapport (vol onjuistheden) heeft uitgebracht en gemeenschapsgeld inzet voor effectiviteitsonderzoek naar kwakzalverij – waar al vele miljoenen aan zijn verspild sinds 1986 in nederland – hier reageert op een blog over evidence-based practice. Het geeft je te denken: waar staat ZonMw nu eigenlijk precies voor?

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben het eens met het signaal dat bestaande kennis beter benut kan worden en dat het wiel te vaak opnieuw wordt uitgevonden. ZonMw werkt aan betere kennisbenutting door samen te werken met relevante stakeholders zoals V&VN en Zorginstituut Nederland. Daarnaast investeert ZonMw in kennispleinen voor zorgprofessionals, bijvoorbeeld http://www.zorgvoorbeter.nl, om resultaten praktisch toepasbaar en vindbaar te maken.
  Verder stimuleert ZonMw dat kennis uit haar programma’s terecht komt in opleidingen. Bijvoorbeeld door partijen uit onderzoek, zorg en onderwijs samen te brengen, door resultaten van projecten en programma’s actief aan te bieden aan opleiders en door projecten te honoreren die kennis vertalen in onderwijsmateriaal http://www.zonmw.nl/onderwijs.
  Vanuit ZonMw is er inderdaad aandacht voor verpleegkundig onderzoek. In het programma Tussen Weten en Doen http://www.zonmw.nl/tussenwetenendoen staat het versterken van de onderzoeksinfrastructuur voor verpleging en verzorging en het verhogen van de kwaliteit van het verpleegkundig en verzorgend handelen centraal. Echter met een beperkt budget.
  Maar ZonMw richt zich ook in bredere zin op de rol van de verpleegkundige, bijvoorbeeld in het programma Zichtbare Schakel http://www.zichtbareschakel.nl over de inzet van de wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt en in het Nationaal Programma Ouderenzorg http://www.zonmw.nl/npoz over de samenwerking van zorgprofessionals om ouderen passende zorg en ondersteuning te geven.
  We staan open voor suggesties!

 4. Pubmed is een gratis dienst, veelal beperkt tot abstracts. Van de Cochrane Collaboration zijn de samenvattingen van de reviews ook gratis. Mw van Stroe snijdt een zeer relevant onderwerp aan; nl. dat van ‘knowledge translation’. Er is ontzettend veel onderzoek gedaan, maar het duurt járen voor het in de praktijk wordt toegepast. Ik denk zelf dat allerhande evidence based richtlijnen die beschikbaar zijn het beste beginpunt vormen als het gaat om evidence based werken, wellicht in overleg met verpleegkundige deskundigen op het gebied van klinische epidemiologie. Dit inderdaad vanwege de matige tot slechte wetenschappelijke vorming op de HBO-V. (nu is die op geen enkele algemene gezondheidszorg opleiding toereikend m.i.) Als die experts er binnen je organisatie niet zijn wordt het tijd om ze op te (laten) leiden, bijv. op de Master EBP aan de UvA. Dat is overigens maar een klein stapje in het geheel. EBP vereist een mindset die door de hele organisatie gedragen moet worden en die behoorlijk tegen de heersende cultuur in kan indruisen.

 5. HBO is inderdaad geen wetenschappelijke opleiding Henriette, maar we dragen inderdaad de titel Bachelor. Dat lijkt me niet relevant voor dit onderwerp. Al dat gefit hier op elkaar altijd! Onprofessioneel en ergerlijk.
  Van zowel hbo als mbo verpleegkundigen wordt verwacht dat ze evidence based werken, ondanks dat we geen wetenschappelijke opleiding hebben.
  Zelf heb ik nog een tijdje een opleiding gedaan waarbij ik toegang had tot kennisbanken als Pubmed en Cochcrane en het was alsof er een wereld voor me open ging. Eigenlijk zou het goed zijn als zorginstellingen hier lid van zijn, want je kunt er niet gratis in rondneuzen. Er is zoveel onderzoek gedaan en dat is inderdaad heel interessant voor de praktijk. Wat er tot ons doorsijpelt via vakbladen als Nursing vind ik zelf echt minimaal. Maar ja, alles is beter dan niets.

 6. Misschien kan je iets minder denigrerend reageren Henriette ? Geen idee wat je functie is of wat je vak/beroep is, maar deze reactie getuigd eerlijk gezegd niet van een open houding om iets te (willen) leren. Jammer en een gemiste kans. Miriam de Wit (HBO-V verpleegkundige, docent en teamcoach)

 7. Pubmed of Cochrane geven een goed overzicht.
  Hbo-V’ ers zijn niet wetenschappelijk opgeleid al tooien ze zich wel met de titel Bachelor. Dat kun je ook goed zien aan de kwaliteit van hun scripties.
  Ergerlijk in dit hele verhaal vind ik dat iemand voorzitter van de VAR is en een lans breekt voor het zogenaamd evidence based practise ,maar niet weet waar je die zogenaamde evidence dan vandaan moet halen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.