Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Annabeth: ‘Waarom is een oud en nieuw-baby zo bijzonder?’

Met de feestdagen heerst er een bijzonder sfeertje op de afdeling. De meeste mensen zijn liever thuis maar als ze dan toch in het ziekenhuis moeten blijven, maken ze er het beste van.
Blog Annabeth: 'Waarom is een oud en nieuw-baby zo bijzonder?'
Foto: ANP Photo

Ook het ziekenhuis doet tijdens de feestdagen extra zijn best. Een kerstgebakje, feestmenu en oliebollen met Oud en Nieuw…

Op de verloskamers gaat het bevallen tijdens deze dagen natuurlijk gewoon door. Het feestelijke gevoel kan daar heel verschillend beleefd worden; van heftige barensnood naar realiseren dat er een kerstkindje geboren gaat worden. Meestal zijn de aanstaande ouders zelf met het laatste niet zo bezig. Zij willen gewoon een gezond kindje en liefst op een zo comfortabel mogelijke manier.

De familie en vrienden zijn er meer mee bezig. Leuk, een kerstkindje of nieuwjaarsbaby! Over het algemeen zijn dit romantische gedachten: een baby bij de kerstboom, dat past toch wel mooi binnen het kerstverhaal. En dan Nieuwjaar: hoe kan het nieuwe jaar beter beginnen dan met de start van een nieuw leven?

Verpleegkundige doet aangifte

Een ambulanceverpleegkundige werd tijdens kerst in een woning bedreigd en vastgehouden, dat lees je hier >>>

Ook de commercie houdt zich bezig met de eerstgeboren wereldburger in het nieuwe jaar. De ouders komen met hun kersverse spruit in de lokale krant en krijgen waardebonnen en geschenken van de lokale middenstand.

En toch vraag ik me af of het nu echt wel zo leuk is om met kerst of oud en nieuw een baby te krijgen. Behalve de feestdagendrukte komt daar het verjaardagsgedoe bij. Voordeel is natuurlijk wel dat je na de verjaardag van een kerstkind meteen iedereen gezien hebt en na Nieuwjaar niet de hele familie langs hoeft.

Verder vraag ik me af hoe het voor de jarigen zelf is. De aandacht voor jouw verjaardag verslapt toch een beetje, als je op een kerstdag of op 31 december jarig bent. Maar ach, ieder zal dat op zijn eigen manier ervaren.
Toch blijft het gevoel bij mij hangen dat het vaak romantischer voorgesteld wordt dan het in werkelijkheid is, geboren worden tijdens de feestdagen.

Leuke blogs

Annabeth schrijft over allerlei onderwerpen, zoals de VAR, obstetrie/gynaecologie en (de zoektocht naar) EBP >>>

Annabeth van Stroe werkt als verpleegkundige op een afdeling obstetrie/gynaecologie en is voorzitter van de verpleegkundige adviesraad (VAR). Zij blogt over haar werk op de afdeling en over de VAR. Annabeth is inmiddels niet meer actief voor Nursing.nl, maar uiteraard kun je haar blogs hier teruglezen.

2 REACTIES

  1. Zo erg is het niet hoor, om met kerst jarig te zijn. Toen ik kind was kwam de hele familie altijd op visite, een groot feest. Als tiener kwamen mijn vrienden na het kertsdiner met hun ouders even langs.
    En nu komt er nog steeds wel wat visite op mijn verjaardag, per jaar wisseld het enorm hoe druk het is. Maar als ik er zelf een andere invulling aan wil geven, kan ik het ook een paar weken later vieren, net als iedereen die jarig is op een onhandige dag.
    Die ouders die gewoon blij zijn met een gezond kind, hebben het dus helemaal goed begrepen!

  2. Lees alle reacties
  3. Ik heb op 1-1-2014 een zoon gekregen… Niet echt een leuke dag om jarig te zijn.. Ook niet echt leuk om oud-en-nieuw in het ziekenhuis door te brengen.. Maar ’twas wel weer handig om verjaardag en nieuwjaar-wensen in 1x te houden. Alle voordelen hebben zo ook hun nadelen…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.