Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Annabeth: ‘Weg met de versnippering!’

Het is alweer bijna Oud en Nieuw. Als wens voor het afgelopen jaar hoopte Annabeth dat de versnippering in de zorg zou verdwijnen. Is dat gelukt? Ehm...
Blog Annabeth: 'Weg met de versnippering!'
Foto: Stockexchange

Versnipperen. We doen het allemaal. Echt waar! Ik weet niet zo goed waar het aan ligt. Willen we allemaal uniek zijn in de oplossingen die we bedenken? Of blijven we liever op ons eigen eilandje zitten in plaats van dat we kijken over de muren van onze eigen afdeling, ons eigen ziekenhuis? Gaan we zelf allemaal de invulling van de nieuwe beroepsprofielen bedenken of hoeveel patiënten een verpleegkundige per dienst mag verzorgen … Of, zijn we simpelweg niet op de hoogte van wat er allemaal gebeurt? Is het een gebrek aan communicatie, aan transparantie?

‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’. Als anderen al het denkwerk gedaan hebben en daaruit voortvloeiend een goed product/idee hebben bedacht, waarom daar dan geen gebruik van maken? Waarom weer zelf opnieuw het wiel uitvinden?

Ook samenwerken in EBP?

Vorige maand vroeg Annabeth zich af waar de EBP-onderzoeken van verpleegkundigen en hbo-v studenten te vinden zijn. Ook deze worden dus versnipperd bewaard. Daarop kwamen nogal wat instemmende reacties. Dat lees je hier >>>

Veel ziekenhuizen hebben zich gecommitteerd aan het VMS – veiligheidsprogramma. Prachtige richtlijnen zijn daarin beschreven en het uiteindelijke doel is om de kwaliteit en veiligheid in de zorg te verhogen. Maar richtlijnen in de praktijk implementeren is nog weer een heel ander verhaal. Kijk maar naar de blog van Sandra.

Laten we gaan samenwerken en onze goede ideeën, strategieën, oplossingen en implementaties delen! Laten we onze kennis bundelen!

In Engeland zie ik dit steeds meer gebeuren via social media. Vooral op Twitter vinden verpleegkundigen elkaar. Er worden wekelijks ‘Twitter sessies’ gehouden over diverse onderwerpen zoals obesitas, leerlingbegeleiding, diabetes, omgaan met familie, geestelijke verzorging, enzovoort. En altijd leer ik er wel iets nieuws van wat ik dan weer kan gebruiken in mijn ziekenhuis, of landelijk, voor de VAR.

Op landelijk niveau zie ik ook voorzichtige initiatieven ontstaan in de vorm van regio–VAR’s en onlangs de oprichting van de Landelijke VAR.

Wat fijn dat mijn wens al heel voorzichtig uitkomt! Wat zal ik voor volgend jaar eens wensen…?

Annabeth van Stroe werkt als verpleegkundige op een afdeling obstetrie/gynaecologie en is voorzitter van de verpleegkundige adviesraad (VAR). Zij blogt over haar werk op de afdeling en over de VAR. Annabeth is inmiddels niet meer actief voor Nursing.nl, maar uiteraard kun je haar blogs hier teruglezen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.