Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Annemiek: ‘Een beetje afstand nemen helpt mijn cliënten én mijzelf’

‘Als je met je neus op een tomaat zit is alles rood.’ Deze uitspraak las Annemiek laatst in de krant. Ze gebruikt de metafoor nu tijdens haar werk in de wijk. ‘Het geeft lucht aan je gedachten.’
Foto: Unsplash

Meneer Klomp heeft een aantal lichamelijke klachten samenhangend met zijn hoge leeftijd. Hij is ‘versleten’ zegt hij zelf. Zijn dochter woont in hetzelfde dorp en verricht dagelijks hand- en spandiensten. Ze is betrokken en bezorgd om haar vader. Ieder pijntje of kuchje is aanleiding tot contact met wijkverpleging of huisarts.

Mevrouw Den Uyl heeft borstkanker. Ze wordt hiervoor behandeld en het gaat naar omstandigheden heel goed met haar. Zelf beleeft ze dat heel anders. Het advies uit het ziekenhuis: ‘Luister naar je lichaam’ maakt haar vooral ongerust. Ze ‘hoort’ voortdurend van alles van haar lichaam.

Ik heb regelmatig te maken met andere disciplines. Niet alle contacten verlopen zo vlot of makkelijk als ik zou willen. Af en toe denk ik bij voorbaat al te weten dat het wel weer een drama zal gaan worden voor er iets geregeld is.

Wat hebben dochter Klomp, mevrouw Den Uyl en ik gemeen? We zitten met z’n allen met onze neus op een rode tomaat. Bij tijd en wijle worden we beheerst door een onderwerp of situatie. Heel normaal, logisch en voorstelbaar. Maar niet altijd handig. En zeker niet altijd goed. Er is geen ruimte meer voor andere zaken of een andere blik op de situatie. Alles is rood!

Wat kan helpen is een beetje afstand nemen. Dat lost het probleem niet op maar geeft letterlijk en figuurlijk ruimte en lucht. Je ziet meer dan alleen het rood van de tomaat en dat is fijn.

Maar hoe help ik de mantelzorger en cliënt hierbij? Het begint met herkenning van de situatie. Dan het bespreekbaar maken. En sinds ik deze uitspraak tegenkwam lukt me dat wat beter.

Mevrouw  Den Uyl snapte hem meteen, schoot in de lach, en zei: ‘Ik houd helemaal niet van tomaten, ik zal eens wat meer rondkijken in de groentewinkel.’

De vorige blog van Annemiek ging over de balans tussen veiligheid en nabijheid. ‘Nabij zijn is soms belangrijker dan een mondmasker dragen’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.