Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Annemiek: ‘Ik had mevrouw Zaheda betere zorg willen geven’

Als een gevluchte moslima bij wijkverpleegkundige Annemiek wordt aangemeld voor palliatieve zorg in de laatste levensfase, botsen twee culturen in de aanloop naar de dood.
Marokkaanse poort tegen blauwe lucht met de zon
Familie van patiënten met een niet-westerse achtergrond wil soms een slechte diagnose verzwijgen voor de patiënt. Check altijd of dit overeenkomt met de wens van de patiënt.

Mevrouw Zaheda is een alleenstaand vluchtelinge en woont al een aantal jaren in Nederland. Ze verstaat redelijk goed Nederlands maar spreekt het matig. Daardoor verloopt de communicatie gebrekkig. De mantelzorg als vertaler werkt niet goed omdat men niet vertaalt, maar de antwoorden voor mw geeft.

Ze is een vrome, toegewijde moslima. Ze heeft één neef in Nederland en een aantal Arabische vriendinnen die haar regelmatig bezoeken.

We leren haar kennen als ze door de huisarts aangemeld wordt. Mevrouw heeft een tumor met uitzaaiingen en is uitbehandeld. De palliatieve zorg wordt gestart. We komen dagelijks voor hulp bij ADL en om haar situatie te monitoren. ADL doet ze het liefst zelf.

Ze weert alle aangeboden hulp af. Deze keuze kost haar veel energie. Haar medicatie is gesaneerd, wat ze nog gebruikt heeft tot doel: bestrijding klachten en bieden van comfort. We zien haar achteruitgang. Ze krijgt meer pijn en ongemak en de ADL valt haar steeds zwaarder.

Nog steeds weert ze hulp af. Ze doucht alleen nog op vrijdag. Met douchen mag ik haar niet aanraken, shampoo en handdoek aangeven mag wel. Haar klachten verergeren. Meer pijn, ze kan niet meer lekker liggen in bed en het eten en drinken wordt beduidend minder.

De huisarts schrijft meer en zwaardere pijnmedicatie voor. Maar mevrouw wil deze niet nemen. Mijn team en ik hebben geen goed gevoel over de zorg die we hier leveren. We zien mevrouw lijden en voelen ons machteloos omdat ze vrijwel alle hulp afhoudt. We merken dat religie, cultuur, taal en misschien ook wel het karakter van mevrouw hier een grote rol spelen.

Haar omgeving vraagt om meer medicatie, sondevoeding en brengt pilletjes en tabletten mee waarvan wij niet weten wat het precies is. Wat zij willen past niet in de palliatieve zorg die wij voor ogen hebben.

Wat wij aanbieden wil mevrouw niet. We kunnen haar niet helpen bij de ADL omdat wij haar religieuze regels niet kunnen naleven, omdat wij niet halal (rein) zijn. En medicatie mag niet verdoven of suffig maken. Lijden heeft een functie voor mevrouw.

Deze situatie heeft ons flink aan het denken gezet. Omdat we het nog nooit zo extreem hebben meegemaakt. Ons werk is de cliënt te ondersteunen zoals hij dat zelf gewend is. Hier zijn we tegen de grenzen aangelopen.

Door de gebrekkige communicatie wordt moeilijk duidelijk wat mevrouw van ons wil  en op welke manier. Het verschil in religie en cultuur beperkt ons in het bieden van zorg. Omdat we niet voldoende kennis hebben maar ook omdat wij er geen deel van uitmaken. We hadden haar betere zorg gegund.

 

3 REACTIES

 1. Het is idd heel moeilijk zorg verlenen. Wij hebben een cliënt thuis gehad van Turkse afkomst en die heeft tot aan de dood TPV gehad. Ik snap dat het vanuit het geloof zo is. Maar je gevoel zegt wat anders. Je ziet iemand waarvan het leven met weken wordt verlengt terwijl ze zelf erg aan het lijden zijn met pijn en alle andere ongemakken van dien.
  Het is zoals in een opmerking hier boven ook wel makkelijk gezegd ze moeten zich maar aanpassen. Zo werkt dat natuurlijk niet.

 2. Lees alle reacties
  • Lees alle reacties
  • Sorry Henriette, ik vind dit een vreemde reactie.
   Het heeft niets te maken met “superieur” maar met zorg en als die beter is in hun cultuur waarom hebben haar vriendinnen die niet overgenomen?
   Verder heb ik zelf in 8 verschillende landen gewoond en gewerkt in 3 landen, in de zorg.
   Ik zou zeggen “pas je aan in het land waar je woont” en niet andersom.

   Als in hun cultuur het normaal is om “te lijden” let it be.
   En als je geen hulp mag geven omdat je niet “Halal” dus Rein bent, dan vind ik dat een grote belediging naar onze cultuur toe.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.