Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Annemieke: ‘Kanker kun je delen’

Annemieke van der Putten is informatiespecialist bij kanker.nl en oncologieverpleegkundige bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Voor Nursing schreef ze een gastblog.
kankernl.jpg
De informatiespecialisten van Kanker.nl

Deze blog is geschreven door een samenwerkingspartner van Nursing en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

‘Ik wist niet hoe ze eruit zag, waar ze woonde of hoe ze leefde. Maar toch klikte het tussen ons. Ze belde regelmatig met kanker.nl. Ze had eierstokkanker in een vergevorderd stadium en had aanvaard dat ze niet meer beter zou worden. Ze was niet op zoek naar informatie, maar naar iemand met wie zij en haar man haar laatste fase konden delen. Om die reden belde haar man ook wel eens. Ik vind het fijn dat ik als informatiespecialist van kanker.nl via de telefoon alle tijd voor patiënten kan nemen. Zo ook voor deze vrouw. Een luisterend oor zorgt er vaak voor dat mensen rustiger worden.

Het is slechts een van de vele indrukwekkende gesprekken die ik voer bij kanker.nl. Ik weet dat sommige mensen die ik spreek, niet lang meer te leven hebben. Dat went nooit, al kan ik in mijn werk een bepaalde afstand houden. Ik vind het telkens weer bijzonder dat mensen hun verhaal vertellen aan een vreemde. Dat moet ook wel. Naast het delen van emoties, toetsen mensen hun kennis bij kanker.nl. Bij ons kunnen ze terecht voor meer informatie . Maar wij zijn er ook voor professionals in de zorg, zoals verpleegkundigen. Niet alleen via de infolijn, maar ook op www.kanker.nl is veel informatie te vinden. Je kunt je patiënten naar kanker.nl verwijzen of misschien wil je zelf meer weten over een bepaalde vorm van kanker.

Als kankerinformatiespecialist heb ik kennis van alle behandelingen en de gevolgen van behandelingen. Vaak onthouden patiënten maar 25 procent van het gesprek dat ze met de arts hebben. Laatst sprak ik een man met prostaatkanker. Zijn arts had hem vier behandelopties voorgelegd waaruit hij een keuze moest maken. Hij kwam er niet uit en belde met kanker.nl. Ik legde hem uit wat deze vier behandelingen inhielden, zodat hij zelf een keuze kon maken. Als informatiespecialist bij kanker.nl maken wij geen onderdeel uit van het zorgtraject. We helpen alleen mensen wegwijs in het wilde woud van de kankerzorg.

De vrouw met eierstokkanker luchtte haar hart bij mij. Ze hield me op de hoogte van haar situatie en vertelde wat er veranderd was. Anderhalve maand na ons laatste gesprek nam haar man contact met mij op. Hij vertelde dat zijn vrouw vredig in haar slaap was overleden en bedankte me voor de steun het afgelopen jaar.’ 

Annemieke van der Putten is informatiespecialiste bij kanker.nl en oncologieverpleegkundige bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Ga voor meer informatie over kanker.nl naar de website www.kanker.nl of bel met 020-2159880 (tijdens kantooruren). Mailen kan ook: info@kanker.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.