Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Barbara: ‘Verplegen is topsport’

Tijdens de Nursing Experience in december sprak voormalig topsporter Maarten van der Weijden over zijn doorzettingsvermogen, ziekteperiode en ziekenhuisopnames. Onze nieuwe columnist Barbara ziet een vergelijking tussen topsport en verpleegkunde.
maarten van der weijden

Om als topsporter prestaties te kunnen leveren moet alles kloppen. Motivatie, inspanning, ontspanning. Lichamelijke en mentale fitheid. En een vette beloning aan de horizon.

De topsporter heeft een team om zich heen.D Hij of zij wordt gemasseerd voor een belangrijke wedstrijd. Een diëtist let op de voeding. Er staat een psycholoog klaar. En de sponsor zorgt voor de beste uitrusting en het geld. Alle randvoorwaarden zijn aanwezig om een topprestatie te leveren. De sporter hoeft slechts te focussen op het doel.

Er wordt van ons, verpleegkundigen en verzorgenden, ook verwacht dat we topprestaties leveren. ‘Topzorg’. ‘Alles geven wat erin zit.’ ‘Het verschil maken.’ De kwaliteit van zorg verbeteren!’ Bij de dagstart volgt na de peptalk nog net geen groepsknuffel of afdelingsyell. ‘ORG ORG ORG, wij leveren Top-Zorg! En…GO!’ In gedachten zie ik het hele team elkaar een high five geven.

Maar wacht even, de kwaliteit van zorg moet omhoog? Ik voel me aangesproken als ik die zin hoor of lees. Alsof ik nog harder mijn best moet doen. Wat houdt kwaliteit van zorg eigenlijk in? En wie bepaalt dat? Mag ik aan het eind van mijn dienst zeggen: ‘Zo, ik heb vandaag echt kwaliteit van zorg geleverd.’ Is ‘lekker gewerkt’ hetzelfde als kwaliteit geleverd hebben?

Barbara is Nursings nieuwe columnist/blogger. Daar zijn we heel blij mee! Lees hier wat je van haar kunt verwachten >>>

Voor een hartchirurg is kwaliteit leveren zoiets als de patiënt die de operatie heeft overleefd. Voor de verzorgende in een verpleeghuis als ze een glimlach krijgt van een in zichzelf gekeerde bewoner met dementie. Niet iedere sector in de zorg heeft per se dezelfde doelen. Dus daar ga je al.

Terug naar ‘topzorg’ of ‘kwaliteit van zorg’. Om die te kunnen leveren, moeten er goede randvoorwaarden zijn. Net als in de topsport. Ranomi Kromowidjojo wordt geen meervoudig Europees zwemkampioene in een zwembad met een klein laagje water. Of zonder startblok, omdat dat is wegbezuinigd. Eliud Kipchoge loopt de marathon niet onder de 2 uur op kapotte schoenen en zonder zijn zogenaamde gangmakers.

De randvoorwaarden voor verpleegkundigen? Voldoende personeel. De juiste mensen op de juiste plek. Ondersteuning door andere disciplines. Een goede beloning. Een gezond werkklimaat. Gezelligheid. Humor. Waardering. Optimaal gebruik kunnen maken van materiaal en ICT. Een gezond rooster. Wij willen ook aan alle kanten ondersteund worden. Wij willen ook dat er voor ons gezorgd wordt en ons niet druk hoeven maken over alle randvoorwaarden. Laat stáán zelf de problemen oplossen, zoals het personeelstekort.

Wij willen niet op de werkvloer de bezuinigingen voelen. Wij moeten ons kunnen focussen, zodat we onze prestaties kunnen leveren. Wij willen zorgen. Want daar zij wij goed in. Kampioenen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.