Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Bente: ‘Wilde zaterdagavond in het ziekenhuis’

Met de vaste momenten voor eten, medicatierondes en artsenvisite zijn de dagen van Bente’s patiënten niet erg spannend. Behalve de zaterdag...
iStock_000009113501Lar.jpg
Elke zaterdagavond is een klein feestje in het ziekenhuis waar Bente werkt

De zaterdagochtend begint als iedere andere ochtend. De tl-buizen gaan ’s ochtends om 6.00 uur aan voor de bloeddrukcontroles, het uitdelen van sommige medicatie door de nachtdienst en uiteraard het voor de Engelsen zo belangrijke kopje thee. Als de dagdienst om 7.30 het ontbijt serveert komt het tweede kopje thee en beginnen de meeste patiënten langzaam wakker te worden.

De verpleegkundigen doen vervolgens om 7.45 uur weer een medicatieronde en de verzorgenden gaan patiënten (helpen met) wassen. De senior verpleegkundigen lopen de visite met de artsen. De gewassen patiënten zitten te dommelen in hun stoel of op bed tot de volgende theeronde om 10.00 uur. Het ochtendritueel loopt door tot of zelfs na de lunch.

Bij de lunch, uiteraard vergezeld van weer een kopje thee, als iedereen een beetje gesetteld is begint de voorbeschouwing op HET hoogtepunt van de zaterdag: Strictly Come Dancing, een wekelijks dansprogramma waarin bekende Britten samen met een choreograaf ballroomdansen uitvoeren. Wie zal de mooiste kleding aan hebben? Wie valt er deze week af? En wat zal de muziekkeuze zijn? Het verheugen op een leuke televisieavond kan beginnen, zowel voor het personeel als de patiënten. Werkelijk iedereen kijkt. Volgens de kijkcijfers stemt bijna een kwart van de Britten iedere week de tv af op ‘Strictly’. Het doet mij wel eens denken aan de allereerste finale van Idols tussen Jim en Jamai. Maar dan wekelijks.

Het is een gouwe ouwe, maar blijft geweldig: dit hele ziekenhuis danst en zingt in een lipdub voor patiënt Nikos. Bekijk het filmpje >>

Tijdens de theeronde van 15.00 uur is men nog niet klaar met voorbeschouwen. Zelfs zonder het programma ooit gezien te hebben, ben ik goed op de hoogte en kan ik moeiteloos meekletsen.

Om 18.00 uur, een uur voor het programma begint, gaan de eerste bellen: of de televisies aan mogen. Gelukkig belt men ruim op tijd, want met maar één afstandsbediening op de afdeling duurt het even om alle tv’s op het goede kanaal en, zeer belangrijk, het goede volume af te stemmen.

Bente’s afdelingsleider komt op de Engelse tv en jaagt Bente de stuipen op het lijf! Lees haar spookachtige verhaal >>

De patiënten zijn de rest van de avond gekluisterd aan de tv, en ook het personeel is verdacht vaak in de buurt van een televisie te vinden. Iedereen geniet duidelijk en het is rustiger dan welke andere avond ook. Strictly Come Dancing, een mooi medicijn!

Zodra het afgelopen is, gaat de dagelijkse gang van zaken weer verder. Medicatie, vitale controles, toiletbezoeken en natuurlijk het kopje thee. Jammer dat die zaterdagavond weer voorbij is.

Maar gelukkig voor iedereen die het heeft gemist, en trouwens ook voor iedereen die het wel gezien heeft: op zondagavond is er een herhaling gevolgd door de uitslag. En ja… de televisie gaat weer aan.

Tijdens het schrijven van deze blog geniet ik van mijn eerste vakantiedag in Nederland, op de bank bij een vriendin op zaterdagavond. Als het bijna acht uur is vraagt ze voorzichtig of de televisie aan zou mogen. Ik had het kunnen weten… Ze is half Engels. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.