Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Blog Bo: ‘Investeren in niveau 5 én niveau 4’

Bo vindt het prima dat veel geld wordt geïnvesteerd in de verbetering van de competenties van hbo-verpleegkundigen, maar vraagt zich af hoeveel geld er overblijft voor de mbo-v'ers.
'...Wordt er ook geïnvesteerd in niveau 4 collega's?'
'...Wordt er ook geïnvesteerd in niveau 4 collega's?' - Foto: Arno Massee

De verpleegkundige advies raad (VAR)  riep de organisatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis op duidelijker onderscheid te maken tussen mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen, ‘zodat overvraging van mbo-ers en onderbenutting van hbo-ers wordt voorkomen. Daarmee wordt een structuur neergezet waarbinnen verpleegkundigen voortdurend worden gestimuleerd en geïnspireerd. Dit alles om in de zorg een hoog niveau van kwaliteit en veiligheid te halen.’

Steeds meer afdelingen binnen ons ziekenhuis maken deze transitie inmiddels door. Het is voor iedere afdeling zoeken naar een juiste weg om de verandering zo goed mogelijk neer te zetten. Er is een speciaal projectteam dat afdelingen ondersteunt, en dat is gericht op verpleegkundig leiderschap.

Maar wat is verpleegkundig leiderschap eigenlijk? Bij ons wordt het door de VAR als volgt omschreven: ‘Leidinggevende en niet-leidinggevende verpleegkundigen op alle niveaus stimuleren, doceren en inspireren verpleegkundigen om excellente zorg te verlenen.’ In eerste instantie wordt dit verwacht van niveau vijf-collega’s. De komende drie jaar krijgen ze hierin allemaal scholing. Het is een programma waarin drie thema’s centraal staan:

Evidence-based practice

– Klinisch redeneren

– Verpleegkundig proces

Welk probleem lossen we eigenlijk op met meer hbo-v’ers? Dat lees je hier (niet) >>>

Zoals al eerder gezegd zijn we goed op weg op onze afdeling. De transitie heeft zichtbaar vorm gekregen. Toch blijft er voor ons als niveau vier altijd een bepaalde onzekerheid meespelen. Hoe ziet de toekomst eruit? Er is gekozen voor deze veranderingen maar hoe ver gaan we hierin als de toekomstige evenwichtige verdeling rond is. Blijven onze taken dan hetzelfde of veranderen ze? Is het de niveau vijf die straks de betere gesprekspartner is naar de arts? Zijn wij als niveau vier straks communicatief niet sterk genoeg voor visites en MDO’s?

Eerder heb ik geschreven over het open communiceren; het blijft belangrijk dat wij betrokken blijven bij de veranderingen die zich afspelen binnen de functieomschrijvingen en taken van die niveau vijf. Wat gebeurt er op zo’n dag dat je als niveau vijf bent uitgepland? Wat wordt er allemaal besproken in een niveau vijf overleg? Want een niveau vier overleg bestaat niet.

Het is daarbij aan ons als niveau vier om te zorgen dat je weet hoe de veranderingen vorm krijgen en dat je op de hoogte bent van de gemaakte afspraken.

Het ziekenhuis doet grote investeringen voor al die niveau vijf collega’s. Ik vraag me af of er in de toekomst ook veel in ons wordt geïnvesteerd. Het doel is om op termijn 70 procent mbo- en 30 procent hbo-verpleegkundigen te hebben die gezamenlijk ‘excellente zorg leveren’.

7 REACTIES

 1. Ik snap het niet zo goed, er is al veel verschil tussen niveau 4 en 5.
  Aan het bed merk je daar als patient niet zo heel veel van, en onzinnige opmerkingen dat een patient recht heeft te weten of er een niveau 4 of 5 aan het bed staat..wat een onzin.
  Een patient wil goed verzorgd worden goed voorgelicht en een empatisch mens aan zijn bed..
  Maar als verpleegkundige merk je het zeker wel, doorgroeien voor niveau 4 is heel lastig daarvoor kom je bijna alleen in aanmerking als je niveau 5 bent.
  De meeste leidinggevende verpleegkundigen zijn niveau 5 als niveau 4 moet je net heel veel mazzel hebben om op deze manier door te kunnen groeien.
  Aan het bed hebben we nu eenmaal meer verpleegkundigen nodig en of dat nu niveau 4 of 5 is maakt mijns inziens niet zoveel uit voor de patient.
  Vind ik geen probleem hoor…echter zou ik mij graag verder ontwikkelen en met mijn inservice A (titel: A-verpleegkundige!!), val ik tussen wal en schip.
  Wat de zorg beter zou maken is als we nu eens niet zoveel geld uitgeven aan dit soort projecten maar elke verpleegkundige bijscholing of doorleermogenlijkheden geven(en daarin onderscheid maken tussen niveau 4 en 5) om zo voor elke patient topzorg te garanderen.
  Want hierin is volgens mij veel meer winst te halen.

 2. Lees alle reacties
 3. Als A inservice opgeleide werd je vanaf dag 1 continue geconfronteerd met het verpleeegkundig proces. Toen was er nog geen evidence based practise of klinisch redeneren. Wel kreeg je les van chirurgen, internisten enz.
  Het verbaast mij eigenlijk dat HBO Vers pas na hun diplomering hier in geschoold gaan worden. Mijns inziens had dit allang tijdens de opleiding geleerd moeten worden.

 4. Laten we nou geen extra lagen maken! Je bent gewoon verpleegkundige en kan en mag heel veel!
  Het jou keuze om nivo 5 te gaan doen en moeten we daarom van alles bedenken! Clienten hebben zorg en aandacht nodig en al het krakeel er om heen belandt gemiddeld in de la of geeft ergenis!

 5. Ik ben ook benieuwd hoe het in de toekomst zal gaan. Voor alle verpleegkundigen in het JBZ is er al een scholingsprogramma.  Generiek en specifiek curriculum dat zij volgen, dat is niet in iedere instelling het geval. Het feit dat je na diplomeren klaar bent is gelukkig verleden tijd. De patiëntenzorg, de medische zorg en dus vanzelfsprekend de verpleegkundige zorg in ontwikkeling.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.