Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Blog Bo: ‘Mbo-hbo op mijn afdeling’

Bo Corstjens is mbo-verpleegkundige op de afdeling neurologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Haar hbo-collega's krijgen er taken bij. Bo blogt over wat dat betekent voor haar en haar team.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Hallo, mijn naam is Bo. Ik ben een gedreven, enthousiaste, ervaren mbo-verpleegkundige. Graag deel ik met je hoe ik deze best grote verandering op onze afdeling ervaar. Maar daarover zo meer.

Eerst wil ik even uitleggen hoe mijn werkplek er uitziet: het specialisme neurologie telt twee afdelingen met samen 56 bedden. Het is dus een groot specialisme, met een hoge werkdruk voor het team. Vanwege de afdelingsgrootte is het belangrijk dat er een coördinerende verpleegkundige is die de patiënten- en personele bezetting regelt. Vóór de transitie werkten we daarom met verpleegkundig coördinatoren, zo’n zes fte voor de hele afdeling. Met de complexe zorg, hogere kwaliteitseisen en snelle turnover van patiënten was dat wat mijns inziens te weinig.

Bo vertelt in een kort interview waarom ze de blog over het nieuwe werken wil schrijven. >>>

Gelukkig kwamen er met de transitie meer plaatsen vrij voor functieniveau 5 (hbo)verpleegkundigen. Ja, daar is meer behoefte aan, dacht ik toen. Maar hoe gaan ze dat doen? Wat heeft dat voor gevolgen voor mij en de andere mbo- verpleegkundigen? Wat verandert er in mijn taken rondom het bed? Ben ik er straks alleen nog voor de adl-zorg? Kan ik wel blijven werken als mbo-verpleegkundige? En ik heb zo veel ervaring… Er ontstond onrust bij mij en bij anderen op de afdeling.

Er is in mijn ziekenhuis voor een stapsgewijze aanpak gekozen waarbij het streven is om in 2020 een evenwichtige verdeling van mbo-hbo (functieniveau 4/functieniveau 5) te hebben op de afdeling, dat wil zeggen 50:50.

De verpleegkundig coördinatoren werden tot functieniveau 5 benoemd en sommigen moesten zich (vrijwillig) omscholen met een verkorte hbo-v opleiding. Mbo-ers konden solliciteren voor de verkorte hbo-v opleiding en er werden hbo/functieniveau 5-verpleegkundigen aangenomen.

Er zijn nog meer ziekenhuizen bezig met de mbo-hbo kwestie. Nursing houdt het voor je bij in dit dossier. >>>

Bij mij en veel van mijn collega’s speelde de vraag; wat ga ik doen? Ik was destijds net zwanger van mijn derde dochter en niet in de mogelijkheid om een opleiding te volgen die gepaard gaat met (tijdelijk) 32 uur werken. Dat was voor mij meteen duidelijk.

Toch bleef mijn gevoel opspelen. Al die nieuwe, jonge hbo/niveau 5-verpleegkundigen met andere taken, nog weinig ervaring, meer salaris en meer verantwoordelijkheden. Ja, daar heb ik het oprecht wel eens moeilijk mee. Hebben ze hierin genoeg ervaring? Is de verantwoording niet te groot? Zijn ze niet te jong voor deze functie? Hoe gaan ze zichzelf neerzetten binnen het ervaren team van merendeel mbo’ers? Hoe ziet mijn toekomst eruit?

Ik ben benieuwd hoe deze ontwikkelingen voor mij en mijn collega’s zullen uitpakken. Wordt vervolgd!

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hoi Bo, doet me denken aan de ervaring die ik had in het ziekenhuis toen de HBO-V werd ingesteld. Jonge verpleegkundigen, HBO opgeleid, maar praktisch gezien nog erg groen! Het duurde vaak wel een jaar voordat je er op de werkvloer ‘wat aan had’. Ben benieuwd of de kwaliteitsverbetering (want daar doen we het toch voor) zich ook zal vertalen in de praktijk…. Ik heb er een hard hoofd in!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.